Arxiven la querella contra la revista ‘Mongolia’ per la portada satírica amb el nen Jesús del 2022

Un jutjat de Barcelona considera que la publicació "s'empara en la llibertat d'expressió"

El responsable d’informació i soci de la revista Mongolia, Pere Rusiñol

El responsable d’informació i soci de la revista Mongolia, Pere Rusiñol / Cedida per Mongolia

ACN

El jutjat d'instrucció número 12 de Barcelona ha arxivat la querella que va interposar el sindicat ultra Manos Limpias contra els editors de la revista ‘Mongolia’ per una portada satírica sobre el pessebre i el nen Jesús publicada el desembre de 2022. El jutjat ha considerat que el contingut està emparat pel dret a la llibertat d'expressió en estar relacionat amb una "crítica a una festivitat de gran rellevància social". La interlocutòria, a la qual ha tingut accés l'ACN, concreta que els editors no han comès un delicte contra els sentiments religiosos. Així, el jutjat puntualitza que la publicació tenia intenció de criticar, negar, o ressaltar els dogmes de fe "amb major o menor encert" però que estan emparats en la llibertat d'expressió.

En un comunicat al web de la publicació, la revista Mongolia ha argumentat que l'auto, que encara pot ser recorregut, és "taxatiu" en afirmar que les burles i la crítica social a les religions "estan emparades pel dret a la llibertat d'expressió". Han recordat que aquella portada va generar indignació de grups ultracatòlics que van arribar a presentar fins a quatre querelles diferents.  

La querella que s'ha arxivat és la que va presentar Manos Limpias i va requerir els coeditors Pere Rusiñol i Darío Adanti declarar davant del jutge com a investigats. Les altres tres querelles estan en mans del jutjat de Mataró (Maresme) i encara tenen recorregut judicial. Segons apunta la revista, aquestes van ser presentades per Abogados Cristianos, Hazte Oír i una entitat que es reivindica carlista.

Es dona el cas que Mongolia també va portar al Comitè de Drets Humans de la Organització de les Nacions Unides (ONU) una condemna per una publicació per la difusió d'una vinyeta satírica sobre l'extorero José Ortega Cano. Mongolia ha assegurat que el Comitè de Drets Humans de la ONU ha acceptat a tràmit la seva petició.