Interior formarà personal d'FGC per prevenir i intervenir en situacions de violència sexual al transport públic

La iniciativa s'emmarca en la campanya 'És delicte'

Un tren d'FGC amb imatges de la campanya 'És delicte'

Un tren d'FGC amb imatges de la campanya 'És delicte' / ACN

ACN

El Departament d'Interior formarà el personal de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) per prevenir i intervenir en possibles situacions de violència sexual al transport públic. Aquesta iniciativa s'emmarca en la campanya 'És delicte', que han presentat aquest dimarts els consellers d'Interior i Territori, Joan Ignasi Elena i Ester Capella, i el president d'FGC, Toni Segarra. Ferrocarrils difondrà la campanya de sensibilització promoguda pel Departament, que posa el focus en els agressors interpel·lant-los.

El conseller Elena ha dit que l'objectiu és "conscienciar, prevenir, perseguir l'agressor i protegir la víctima". "El missatge és molt clar: anem a pels agressors", ha indicat tot afegint que la societat no es pot permetre que les dones visquin amb por.

La conscienciació, ha dit, implica donar a conèixer que hi ha accions que són delicte. Això, ha explicat, és un missatge adreçat als homes, però també a les dones perquè aquestes coneguin fins a quin punt la llei les empara.

Campanya i formació a professionals

FGC ha vinilat un tren de la línia Barcelona-Vallès amb la imatge de la campanya, que també serà visible al passadís d'accés a la via 5 de l'estació de Plaça Catalunya i en cartells i vídeos a l'interior dels trens. Els cartells assenyalen que hi ha comportaments, com ara fer comentaris sexuals, magrejar, tocar el cul o fer una foto íntima sense consentiment, que són delicte.

Pel que fa a la formació, se'n farà a 900 professionals de Ferrocarrils de les línies metropolitanes, de la línia Lleida-La Pobla, del cremallera i funiculars de Montserrat i del cremallera de Núria que estan en contacte amb els usuaris.

El president de FGC, Toni Segarra, ha destacat que la formació és "molt important" perquè el personal pugui prevenir, detectar casos i saber com actuar davant d'una agressió sexual al transport públic.

A més, Interior donarà suport a FGC en la definició de la metodologia per avaluar la seguretat percebuda per part dels usuaris a les instal·lacions i la posterior anàlisi dels resultats obtinguts.

En el marc d'aquest conveni, Ferrocarrils ha renovat la seva adhesió al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d'oci, espai públic i transports. Aquest protocol el va elaborar Interior el 2019.

Des del 2020, més de 600 professionals d'FGC han fet aquesta formació per aprendre a identificar situacions abusives i saber com actuar i com atendre les persones que les hagin patit.

"De nou aprofundim en un dels aspectes bàsics del transport públic: la seguretat", ha dit la consellera Ester Capella, que ha subratllat que el conveni permet reforçar també l'acció del Govern davant del repte d'erradicar la violència masclista i sexual, que té lloc també al transport públic i que afecta les dones "pel sol fet de ser dones".

Un 7,7% de les violències sexuals, al transport públic

Segons dades de l'Enquesta de violència masclista de Catalunya del 2021, el transport públic és el tercer lloc fora de l'àmbit de la parella on es produeixen més violències sexuals, amb un 7,7% del total.

Elena ha recordat també que el 2023 es van registrar 97 agressions en l'àmbit del transport públic, majoritàriament en l'àmbit ferroviari. Són 11 més que l'any anterior, el 2022, quan se'n van registrar 86, i 30 més respecte al 2021, quan van ser 67.

La campanya és amb FGC, però Elena ha assegurat que seguiran treballant amb altres operadors per incorporar campanyes com aquesta o similars.

TEMES