La víctima d'una presumpta agressió per part de quatre mossos durant el toc de queda: "Sentia que em moria"

Els agents s'enfronten a penes d'entre 8 i 15 anys de presó per detenció il·legal i falsedat documental

Vista general, a través de videoconferència, del judici contra quatre mossos d'esquadra per detenció il·legal i falsedat durant el confinament.

Vista general, a través de videoconferència, del judici contra quatre mossos d'esquadra per detenció il·legal i falsedat durant el confinament. / ACN

Marta Vidal (ACN)

El judici contra els quatre mossos d'esquadra acusats d'un delicte de lesions, detenció il·legal i falsedat documental ha començat aquest dilluns a l'Audiència de Barcelona. Els fets es van produir el novembre del 2020 al barri del Raval de Barcelona, amb el toc de queda per la covid-19 en vigor, quan una patrulla va aturar i identificar un grup de joves. Durant la identificació, un dels agents va detenir violentament un dels joves, tal com mostra un vídeo gravat per una veïna. "Sentia que m'estava morint", ha afirmat el jove. Els agents s'enfronten a penes d'entre 8 i 15 anys de presó per falsedat documental, un delicte de lesions, detenció il·legal i un delicte contra la integritat moral, i a 22 anys d'inhabilitació.

Abans de l'inici del judici, els quatre acusats han pagat la indemnització de 3.400 euros que sol·licitava la Fiscalia per a la víctima en concepte de reparació dels danys causats. Als quatre mossos se'ls hi demanen fins a 15 anys de presó, principalment, per un delicte de falsedat documental, atès que haurien redactat un atestat fals elaborat presumptament per justificar la detenció de la víctima. Segons van relatar, el jove els hauria agredit a ells, un fet que no s'aprecia en el vídeo gravat per una veïna.

Els fets van tenir lloc el 13 de novembre de 2020, al barri de Ciutat de Vella de Barcelona, en plena pandèmia per la covid-19 i amb el toc de queda en vigor. Segons consta en els escrits d'acusació, durant la nit del dia 13, el jove i dos amics es trobaven caminant pel barri cap a quarts d'onze de la nit, passat el toc de queda, quan una patrulla dels Mossos els va aturar i els va avisar que no podien estar al carrer a aquella hora. Aleshores, els tres joves es van dirigir cap a la plaça Nou del Dulce, on hi havia una "aglomeració" de joves, un dels quals els va oferir una cervesa a canvi de cinc euros. En aquest moment, segons ha explicat la presumpta víctima, va aparèixer una nova patrulla de Mossos, formada pels agents acusats. El jove ha relatat que qui els havia ofert la cervesa va marxar amb els diners que un dels seus amics li havia donat i que, veient la situació, ells també van decidir marxar. Tanmateix, els agents els van seguir i els van demanar que s'aturessin "dues vegades". "Pensàvem que els hi deien als joves que hi havia a la plaça", ha assegurat la presumpta víctima.

"Ens van posar contra una persiana. Ell -l'agent que va protagonitzar la detenció violenta- venia molt alterat, cridant, i ens vam espantar", ha afirmat durant la declaració. Segons ha indicat, després de sol·licitar-los la documentació, l'agent en qüestió el va començar a agredir. "Li vaig fer un comentari que no li va agradar", ha explicat el jove, que, segons ha manifestat, hauria dit a l'agent que "anés a buscar els que roben", en referència al noi que els havia sostret cinc euros. La presumpta víctima ha relatat que l'agent, immediatament, li va propiciar un cop molt fort a la cara que el va deixar "atordit". "Escoltava un xiulet" a l'oïda, ha manifestat. Segons es veu en un vídeo gravat per una veïna, l'agent tira a terra el jove i l'intenta retenir violentament. "Sabia que el que m'estava fent no era humà i, quan vaig començar a demanar ajuda, em van continuar torturant", ha afirmat.

En la gravació, s'observa com després que el primer agent tiri a terra el jove, pocs segons després, s'apropen dos agents més que també intenten retenir el noi de forma agressiva. "Quan estava a terra, un segon agent em va posar el genoll a la nuca, no em deixava respirar, em van pegar a les costelles, sentia un dolor horrible als turmells que no sabia que era... El policia estava a sobre meu i jo només tenia una mà lliure, i el segon agent me la va trepitjar", ha explicat. El jove ha reiterat que en cap moment va intentar agredir els agents. "Simplement, volia el meu espai vital, no podia respirar", ha indicat. En el vídeo s'escolta com l'agent li cridava: "Ho entens, ara?". La presumpta víctima ha afirmat que va escoltar com un agent avisava al que l'estava agredint que "estaven gravant".

La dona que va gravar tota la detenció del jove ha assegurat que va ser "educat" amb els agents durant tota la identificació

L'agressió enregistrada va acabar amb la detenció del jove. "Em van tirar de mala manera dins el vehicle policial", ha constatat. A conseqüència de la detenció violenta, el jove va patir diverses lesions i un quadre d'estrès posttraumàtic.

En la primera sessió del judici també ha testificat la dona que va gravar tota la identificació i detenció del jove, qui ha assegurat que el jove agredit va ser "educat" amb els agents durant tota la identificació. La testimoni ha confirmat la versió de la víctima i ha reiterat en diverses ocasions que l'agressió va ser "molt violenta". "El policia el va agafar pel coll, el va aixecar i el va empènyer contra la paret, després el va tirar i colpejar contra el terra", ha detallat. Segons ha explicat, el noi estava "cridant i sagnant" i, un cop el van introduir al cotxe policial, va veure com el vehicle "trontollava". "No vaig veure violència per part de ningú, només d'un policia", ha subratllat. La testimoni, que ha assegurat haver treballat durant 15 anys en el sector de la seguretat, ha afirmat que la intenció de l'agressió era "causar dolor". "No havia vist mai res així".

El tribunal rebutja la petició d'impugnació del vídeo com a prova pericial

Abans de l'inici del judici, la defensa dels acusats ha demanat al tribunal de la sala la impugnació del vídeo gravat per la veïna, la principal prova pericial del cas, per falta de "fiabilitat". Segons els advocats dels agents, la font "original" de la gravació "no està clara". Les xarxes socials es van fer ressò durant força dies del vídeo, però la veïna que el va gravar ha negat que el pengés a internet. Segons ha explicat, el va enviar a un home que pensava que "sabria què fer amb el vídeo". "Algú era víctima i tenia la prova", ha subratllat.

Segons ha detallat, els dies posteriors a la violenta detenció diversos agents de paisà es van dedicar a vigilar-la, recorrent el seu carrer i preguntant als seus veïns per ella. Un cop el cos policial li va sol·licitar, va enviar el vídeo mitjançant un WeTransfer, però els agents "no van saber" com descarregar-lo completament i, com a conseqüència, en els escrits consten dos vídeos: un sencer i un bloc de sis gravacions torcejades. La veïna del Raval ha assegurat que els Mossos d'Esquadra la van obligar a esborrar el vídeo un cop el va entregar als agents.

En la primera sessió del judici també han declarat els amics del jove, presents també durant la detenció, que han confirmat la seva versió.