La 'guerra dels ganchitos': aquest és el preu dels snacks salats, intenta no espantar-te

Picar patates xips, cucs de blat de moro i xips de vegetals resulta més car que menjar olives, formatge o fuet

Les humils patates fregides de bossa surten més cares del que et penses

Les humils patates fregides de bossa surten més cares del que et penses / COOKIE STUDIO (FREEPIK)

Javier Sánchez

El sector dels snacks viu revolucionat amb la decisió sense precedents de Carrefour de deixar de vendre els productes de PepsiCo als seus establiments. La que podríem anomenar 'guerra dels ganchitos' (ganxets en català) neix per la pujada de preus sense precedents de Doritos, Lay's i altres productes del gegant nord-americà durant els darrers mesos. Un encariment que la companyia de supermercats francesa l'ha descrit com a “inacceptable”.

Una comparativa ràpida entre fulletons de supermercat del 2021 i de finals del 2023 no deixa cap dubte d'aquesta pujada. En aquest període, el cost de les patates xips o dels nachos amb sabors s'ha disparat. Per seguir exemplificant amb les marques de PepsiCo, les Lay's al punt de sal han passat de costar 1,30 a 1,90 euros (60 cèntims més, fet que suposa gairebé un increment d'un 60%) i, de passada, la bossa ha baixat de 170 grams a 160. El cas dels Doritos Tex-Mex és similar: si fa uns mesos la borsa costava 1,40 euros i era de 167 grams, actualment el preu arriba a 1,80 i el paquet es queda en 140 grams. De nou, una pujada de cost, en aquest cas del 25%, que va acompanyada d'una pèrdua de 27 grams de producte.

El resultat de tot plegat és que picotejar 'snacks' salats és avui més car que mai. Si li sumem el sensible increment de, per exemple, la cervesa, podríem dir que el costum del bol al sofà és, avui, gairebé un luxe per a moltes butxaques. És més, en un món on ens queixem sense parar del que s'ha apujat la carn, el peix, les fruites i hortalisses o l'oli d'oliva, potser convindria fer un cop d'ull al que costa el pica-pica menys saludable. I no, no parlem del preu per bossa, sinó del que realment permet prendre' una bona mesura: el cost per quilo.

Nachos, gusanitos i patates són més cars que moltes altres opcions de pica-pica

Nachos, gusanitos i patates són més cars que moltes altres opcions de pica-pica / FREEPIK

Cal començar per les reines del pica-pica sense pretensions, les patates xips: els increments de preus han fet que les de marca rondin els 12 euros el quilo si només porten sal. Si són de sabors -és igual si són de pernil o camperoles-, l'import ja puja fins als 14 euros el quilo. I les anomenades 'gourmet' (més gruixudes, amb una textura més cruixent i bossa negra), superen els 16 euros el quilo.

Hi ha fruits secs amb pedigrí que estan per sota de tots aquests imports per quilo, com l'ametlla marcona o els anacards (tots dos al voltant dels 9 euros per quilo). En el cas de les olives, les de Campo Real no passen dels 7 euros per quilo. Aperitius 'deluxe' que, paradoxalment, són més econòmics que les patates fregides de tota la vida.

Ganxets a preu d'or

La comparativa econòmica no millora si fem una ullada a la resta de snacks ultraprocessats que poblen els lineals dels supermercats. Els cuquets de blat de moro amb (gust de) mantega i els nachos amanits ja han arribat a la barrera dels 14 euros per quilo. En el cas dels nachos, si parlem de les bosses petites (de 44 grams), el preu es dispara fins als 22 euros el quilo.

Els aperitius gust de formatge (i a glutamat monosòdic també) tampoc no estan precisament baratets: la franja de preus oscil·la entre els 15 euros/quilo (per a les bosses més grans, de 130 grams) i els més de 25/quilo d'algunes bosses de 75 grams.

Davant d'aquesta inflació 'snackera' només cal recordar que hi ha formatges curats de qualitat a partir de 14 euros per quilo i que el fuet es troba també en aquest preu. És a dir, que es pot plantejar un berenar alternatiu a un preu més econòmic (i amb productes que potser pensàvem que eren més cars).

Tot i això, sempre es pot arribar més lluny: els preus més desbocats al món de l''snack' es troben, paradoxalment, en dos productes destinats a públics que, en principi, són molt diferents. En primer lloc hi ha aquests cuquets en forma de palets que els nens de poca edat solen devorar en qüestió de segons. En el primer cas, un paquet d'aquests bastonets de blat de moro costa només 30 cèntims d'euro, però a la vegada només pesa 6 grams. Si fem el compte, el quilo supera els 50 euros. Qualsevol fruita surt més barata i és més que probable que duri al nen molt més.

Els xips vegetals són els més cars de tots

Els xips vegetals són els més cars de tots / PEXELS

En segon lloc hi ha els cada vegada més habituals xips de vegetals (remolatxa, pastanaga, etc.), els cosins 'saludables' i colorits de les patates fregides. Els xips vegetals cotitzen a l'alça: cada bossa de 125 grams val 6,50 així que s'assoleixen els 52 euros per quilo. Una alternativa? Fer 'crudités' vegetals a casa: tenint en compte que el preu per quilo de pastanaga, pebrot o cogombre poques vegades arriba als 3 euros, és fàcil imaginar una opció força més econòmica. I saludable: tant pel nostre cos com per la nostra butxaca.

TEMES