Madrid, capital de moda

La passarel·la MBFWMadrid es va inaugurar amb una jornada rica en propostes diverses i en convocatòria de cares molt conegudes

Tamara Falcó i Begoña Gómez, amb Marie Castellvi, directora general de Pedro del Hierro, Cortefiel, Hoss  Intropia, Slowlove i OOTO, i Jaume Miquel, president i CEO de Tendam, en el front row de Pedro del Hierro. | RICHARD RAMOS

Tamara Falcó i Begoña Gómez, amb Marie Castellvi, directora general de Pedro del Hierro, Cortefiel, Hoss Intropia, Slowlove i OOTO, i Jaume Miquel, president i CEO de Tendam, en el front row de Pedro del Hierro. | RICHARD RAMOS / Mayka Sánchez Pastor

Mayka Sánchez Pastor

Tornar a començar. Aquest és l’esperit que marca el mes de setembre. Els bons propòsits després de les vacances estivals, el retorn a la feina i, per als qui treballem en la moda, a les passarel·les. Les internacionals i la madrilenya Setmana de la Moda de Madrid, amb el programa de Madrid és Moda i de MBFWMadrid. Aquesta última celebra la seva 78 edició acollint a més de més de 40 dissenyadors que presenten les seves novetats Primavera Estiu 2024, molts d’ells a Ifema. La jornada d’inauguració en la ja clàssica seu va anar a càrrec d’un dels plats forts de la setmana, Pedro del Hierro. La firma del grup Tendam és una de les més potents en les catifes vermelles pàtries, triada per actrius elegants, com Belén Cuesta, Cayetana Guillén Cuervo o Ana Fernández. Es pressuposava, doncs, que els seus directors creatius, Nacho Aguayo i Álex Miralles, presentessin la col·lecció Delirio Habanero abrigallats per una potent nòmina de cares conegudes, i així va ser. Begoña Gómez, l’esposa del president del govern en funcions, Pedro Sánchez, es va asseure en una primera fila en la qual també hi vam veure Boris Izaguirre, Esmeralda Moya i, òbviament, a Tamara Falcó. Obvi perquè l’aristòcrata porta temporades realitzant una col·lecció càpsula (TFP by Tamara Falcó) per a l’ensenya, i aquí va revelar una petita mostra per a aquesta tardor. De rabiosa actualitat després de les seves noces amb Iñigo Onieva, Falcó rebia una calorosa abraçada d’Aguayo en tancar el xou. Aquest va consistir en una mostra extensíssima, animada per a una banda en directe que va interpretar clàssics cubans (van començar amb Quizás, quizás, quizás), mentre algunes de les principals models d’Espanya (Nuria Rothschild, Mayka Merino, Miriam Sánchez ...) lluïen peces que contribuïen a traslladar-nos a un paradís del Carib. Tons com el verd, el tabac, contrastats amb colors àcids, en lli i seda, en els homes, guayaberas i vestits sastre….

Clausura del xou de Simorra. | RICHARD RAMOS

Clausura del xou de Simorra. | RICHARD RAMOS / Mayka Sánchez Pastor

El retorn de la madrilenya Ynésuelves va aportar frescor. La firma de roba i joieria fundada el 2016 per la pròpia Ynés Suelves i la seva mare, María Osorio, va debutar aquest mateix any en MBFW abrigallada per l’esquinçada veuassa de María José Llergo.

Aquesta vegada l’actuació va anar a càrrec de Lourdes Hernández, coneguda com Russian Red, el compàs de la qual seguien models que desfilaven en tàndem, (amb algun gosset) per a mostrar faldilles de tul de colors empolsats, vestits de lluentons... En el front row, Victoria Federica de Marichalar.

Amb més de 20 anys en el món de la moda, Jorge Vázquez pot presumir d’haver convertit la seva firma homònima en una de les favorites de l’alta burgesia, desitjada per celebrities com Marta Hazas o Paula Echevarría. El gallec, sempre sofisticat, va posar sobre la passarel·la vestits en tons pastels, amb les flors molt presents i rics teixits esquitxats de lluentons, cristalls i plomes. A continuació, la joveníssima Paloma Suárez, que pot presumir d’haver-se colat en els armaris d’Aitana, Paulina Rubio o Cristina Pedroche, va presentar Glow Up, una col·lecció composta per teixits suaus, amb elements instagramejables com els serrells i les botes cowgirl, sempre amb la sostenibilitat al centre.

També la sostenibilitat està en la base de Simorra: no en va la durabilitat de les peces és clau en aquest tema, i l’ensenya catalana, que per primera vegada desfilava en MBFWMadrid, és experta a crear peces eternes. Sota el títol Ancestral Weaving, les seves propostes van emocionar. Les tècniques artesanals, com el trenat i l’entrellaçat, componen un resultat modern i delicadament femení, aplaudit per convidades com Ana Rujas o Anita Matamoros i amb un càsting que incloïa a Malena Costa o la internacional Lorena Durán.

Triat per influencers (Carla Hinojosa o Carmen Lomana), Claro Couture s’ha especialitzat a oferir exclusivitat. Amb 40 anys d’història, la casa de Fernando Claro es va inspirar en l’oceà, evocat a través de gases i tuls i tons marins.

I, per a tancar la jornada, un altre imant per a les càmeres, la veterana i polivalent Agatha Ruiz de la Prada, reinterpretant els clàssics que l’han convertit en un best seller: colors vius, volums estratosfèrics, surrealisme, flors i cors, i una clausura vitalista de la pròpia dissenyadora envoltada de models infantils.