Omella diu que el text que el Papa va llegir en castellà el va enviar Montserrat directament al Vaticà

El cardenal assegura que tothom va quedar “molt content” de l’audiència i que ell s’estima molt la llengua catalana

El cardenal Joan Josep Omella

El cardenal Joan Josep Omella / Blanca Blay

Redacció

L’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha explicat aquest dimarts que el text que el Papa va llegir en castellà durant la benedicció de la Moreneta que es venera a la catedral de Girona el va enviar directament la confraria de la Mare de Déu de Montserrat, i que ell es va limitar a connectar la confraria amb la Secretaria del Papa. Durant la benedicció, Francesc va preguntar a Omella si el text no hauria de ser en català. “Jo no el tenia el text que havia de llegir”, ha explicat el cardenal en declaracions a Rac 1, on ha remarcat que l’audiència va anar molt bé i tothom estava “molt content”. També ha assegurat que ell s’estima molt la llengua catalana, perquè és la seva llengua materna.

Omella ha subratllat, justament, que ell va ajudar el Papa perquè saludés en català, ja que va dir ‘Bon dia a tots’ a l’inici de la seva intervenció. Pel que fa al text que va llegir en castellà, ha explicat que el va enviar directament Montserrat, com és habitual en aquest tipus de casos. Des del país, la diòcesi o la confraria “es preparen sempre unes idees” i a partir d’aquí el Vaticà fa la seva composició, ha dit.

“Això no passa per l’Arquebisbat, jo els vaig ajudar a connectar amb la Secretaria del Papa com a cardenal”, ha insistit Omella, que ha indicat que l’organitzador va ser el pare Joan Maria Mayol. A més, ha afegit que tots els detalls ja estaven preparats amb molts dies d’antelació, abans del viatge a Roma.

En tot cas, ha assegurat que el Papa no li va demanar fer-ho en català, i ha tret ferro a la polèmica que s’ha generat. “No sé què ha passat aquí, quin moviment s’ha fet en contra de la meva persona o de la llengua”, ha lamentat el cardenal, que ha assegurat que ell no té res en contra del català. “El contrari, l’estimo molt”, ha insistit l’arquebisbe.