La covid-19 gairebé ha desaparegut dels centres hospitalaris de Manresa

Ahir quedaven tres persones ingressades a la Fundació Althaia, una de les quals a la Unitat de Cures Intensives

L'UCI de la Fundació Althaia

L'UCI de la Fundació Althaia / Arxiu/Mireia Arso

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Tres persones ingressades per covid-19 és el que quedava ahir de l’epidèmia que va posar al llindar del col·lapse els centres assistencials de Manresa amb 338 ingressats simultàniament. Tot el mes de juny ha transcorregut sense víctimes mortals a causa de l’epidèmia als centres assistencials de la ciutat.

Tots tres ingressats eren a Althaia, perquè Sant Andreu ha estat gairebé tot el mes sense rastre de covid-19.

La mínima afectació del virus es mostra en una nova reducció del nombre d’ingressats a causa de l’epidèmia. Si Sant Andreu continua sense tenir-ne cap, Althaia ha arribat a tenir tres ingressats després que fa una setmana n’hi hagués cinc.

La baixada ha estat contínua des de mitjans de maig. Si es manté aquesta tendència la Fundació Althaia podria quedar sense rastre de l’epidèmia en els pròxims dies.

Però també podria passar que, igual que l’estiu passat, la incidència de la malaltia fos mínima però persistent i sempre hi hagués un cas o altre fins que quedi eradicada.

De moment, hi ha una mala notícia perquè un dels tres ingressats és a l’UCI. La setmana passada es va informar que no hi havia cap malalt amb covid-19 a la Unitat de Cures Intensives de l’hospital Sant Joan de Déu per primer cop després de deu mesos.

Hores d’ara es manté la xifra de 437 víctimes mortals de la covid-19 als centres assistencials de la ciutat, de les quals 312 s’han produït a Althaia i 125 a Sant Andreu.

Per quarta setmana consecutiva no s’ha hagut de lamentar cap víctima mortal als centres assistencials de Manresa.

L’any passat no es va registrar cap víctima mortal en els recomptes realitzats durant les setmanes del 9,16, 23 i 30 de juny i el 7 i 14 de juliol. Sis setmanes seguides. Un any després hem cobert sense víctimes mortals 4 de les sis setmanes i no hi ha hagut morts per covid als centres assistencials de la ciutat en els recomptes de les setmanes del 9, 15, 22 i 29 de juny.

Hi ha expectatives fonamentades que gràcies a la vacunació massiva en curs no només se superi aquest període de sis setmanes sinó que l’epidèmia quedi totalment superada.

La pròxima setmana es podria donar la circumstància per celebrar que a l’hospital Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia no hi hagués cap ingressat, el que ja seria una diferència substancial amb el panorama de l’estiu passat, en el qual el nombre d’ingressats es va mantenir molt baix, en comparació amb els moments de forta virulència de l’epidèmia, però el centre insígnia de la sanitat de la Catalunya Central no va quedar lliure en cap moment del virus.

Mentrestant, Althaia continua sense abaixar la guàrdia. Durant la darrera setmana, la fundació assistencial ha donat 7 altes a pacients ingressats per covid que fan pujar el total acumulat fins ara a 2.560 i que amb les 162 de Sant Andreu sumen 2.722.