El servei de neteja i recollida de brossa a Manresa passarà a costar de 6 a 9 milions cada any

El ple de l’Ajuntament de Manresa aprovarà avui el plec de clàusules per implantar un nou model a partir de la tardor vinent uEls contenidors tancats, una de les principals novetats, no es començaran a veure fins a la primavera del 2023

Una persona fotografiada utilitzant un contenidor marró d’orgànica a Manresa

Una persona fotografiada utilitzant un contenidor marró d’orgànica a Manresa / MIREIA ARSO

Jordi Morros

Dels sis milions que costa ara a nou milions cada any. És el que l’Ajuntament de Manresa destinarà al nou model de neteja viària i recollida de residus de Manresa que es vol implantar a partir de la pròxima tardor tot i que els contenidors tancats que només es podran obrir amb una targeta, una de les principals novetats del nou sistema, no es començaran a veure als carrers de la ciutat fins la primavera del 2023.

El nou contracte que es vol firmar passat l’estiu durarà 11 anys. De forma que la factura pujarà 33 milions més. Amb millores, més serveis, maquinària nova i més personal, van destacar ahir els regidors de Qualitat Urbana, Via Pública i Ciutat Intel·ligent, Josep Gili, i el de Ciutat Verda, Pol Huguet, que van detallar les principals novetats del model. Avui el ple de l’Ajuntament té previst aprovar el plec de clàusules del contracte del servei de neteja i recollida de residus. És a dir, les demandes de l’Ajuntament. A continuació s’obrirà el concurs públic perquè les empreses interessades presentin les seves ofertes i, si tot va bé, adjudicar el servei el setembre. Ja n’hi ha més d’una que s’hi hi ha interessat.

Canvi radical

Aquest nou model canviarà de forma radical els costums dels manresans a l’hora de tirar les escombraries. Amb l’objectiu d’incrementar d’una forma més que notable el reciclatge i, de retruc, abaratir el cost del servei per la ciutat -quan més residus es porten a l’abocador més es paga-, complir amb la normativa vigent que fins i tot amenaça amb multes a qui no recicli prou, i mimar el medi ambient. A la llarga, un cop implementat el sistema, s’estudiarà si s’aplica el pagament per generació. És a dir, qui més recicla -quedarà registrat amb les targetes- paga menys. De moment, la previsió és que a curt termini augmenti la taxa, que actualment és de 124 euros l’any.

La previsió és que s’apliqui per fases. A la tardor es començaria per la neteja als carrers. Hi haurà maquinària nova -vehicles elèctrics- , més personal -dels 46 actuals a 54- que a més a més també tindran mitjans per detectar i comunicar incidències que es trobin, més neteja amb aigua a pressió i reforç dels festius i caps de setmana. També hi haurà un equip per netejar pintades a façanes i un altre per netejar papereres i els seu entorn.

Entre finals d’aquest any i principis del vinent, es posaria en marxa el porta a porta de la recollida d’escombraries i residus a establiments comercials i també a edificis públics. 

I a la primavera del 2023, després de les eleccions municipals, arribarien els contenidors tancats. Els de rebuig només es podran obrir un cop a la setmana amb la targeta identificativa. Els dilluns o els divendres, segons triï cada família. Si a casa algú fa servir bolquers s’hi podrà accedir, com a mínim, dos cops. El d’orgànica i el d’envasos lleugers es podran obrir sempre que es vulgui. Els de paper i vidre no necessitaran targeta.

Pol Huguet, regidor de Ciutat Verda, i Josep Gili Prat, regidor de Qualitat Urbana, Via Pública i Ciutat Intel·ligent, durant la roda de premsa

Pol Huguet, regidor de Ciutat Verda, i Josep Gili Prat, regidor de Qualitat Urbana, Via Pública i Ciutat Intel·ligent, durant la roda de premsa / ACN

Illetes de contenidors

Tots els contenidors estaran junts en una mena d’illetes, de forma que es canviarà la seva ubicació per fer-ho possible. Hi haurà menys àrees però completes, va dir Huguet. Pot ser que a algú li quedi més lluny que ara, però amb un viatge ho enllestirà tot, va destacar. «Ho posem més fàcil». 

Recollida de dia

Un altre canvi destacat és que la recollida es farà de dia per garantir el descans dels veïns. La proposta de l’Ajuntament és que es pugui dur a terme de les 7 del matí a 2/4 d’11 del vespre. Dependrà de la proposta que faci l’empresa que s’adjudiqui el servei. Actualment es fa de les 9 del vespre a les 3 de la matinada.