Emocionats, amb abraçades i amb aplaudiments. Així han rebut les monges del convent de Santa Clara de Manresa i treballadors de la fundació amb el mateix nom la religiosa sor Lucía Caram i les famílies ucraïneses -dues mares, una amb un fill i l'altra amb dos fills, i una noia- amb les quals ha arribat aquest dimarts al migdia a la ciutat després d'un llarg viatge per escapar del conflicte bèl·lic que ha esclatat al seu país. Divendres a la matinada, la monja va posar rumb cap a Romania amb una furgoneta i un voluntari del convent de Santa Clara, el José Luis González, per alternar-se en la conducció. Ambdós van fer un viatge de més de 40 hores. En van trigar 32 a arribar a Romania i vuit més al camp on havien de recollir els refugiats. En total, prop de 6.000 quilòmetres d'anada i tornada, mil dels quals entre muntanyes nevades.

Avui ha tornat a la capital bagenca. L'acompanyaven les sis persones d’Ucraïna: Olena Rozhova (37 anys), el seu fill Nikita (12); Irina Antonenko (39 anys ), els seus fills Illia (13) i Alexandra (14) i Alessa (39) anys. Aquests primers dies es quedaran al convent amb la idea d'acollir-les posteriorment en cases de particulars de les que s'estan oferint a la fundació.

Caram ha explicat que les persones que han acabat portant a Manresa no són les que tenien previstes perquè aquestes, els pares i el germà d'una persona d'Ucraïna que està vivint a la capital del Bages que la fundació va acollir fa quatre anys, no s'han pogut desplaçar a la frontera a causa dels bombardeigs i per temes de salut. Com que ja eren allà, el que ha fet la monja ha estat moure cel i terra per rescatar altres persones. Per exemple, amb una de les famílies van quedar en una gasolinera per recollir-la. Ha remarcat el que suposa per aquestes ciutadanes deixar el seu país i quedar exposades a algú que les porti. El fet de ser tan mediàtica, i religiosa, li ha anat a favor a l'hora de guanyar-se la seva confiança de seguida. Durant el viatge s'han comunicat fent la traducció a través del mòbil.

Per recollir les sis persones van fer 400 quilòmetres més del previst per trobar-se amb tres, van recular una mica per agafar la que va amb un fill i, l'endemà, el contacte que els va ajudar a trobar refugiats els va portar la tercera dona. Ha comentat que té una amiga periodista que segueix el conflicte i que les seves cròniques de la situació la van impactar tant que va decidir anar ella a donar un cop de mà.

La manresana Sor Lucía Caram explica com ha sigut l'experiència de viatjar a la frontera de Romania

La manresana Sor Lucía Caram explica com ha sigut l'experiència de viatjar a la frontera de Romania Gemma Camps

La religiosa ha lamentat i ha estat molt dura, tal com ja va fer a través de les xarxes, amb l’espera per travessar la frontera amb Hongria, on van estar prop de sis hores fent cua abans no els van deixar passar. Ha destacat, alhora, que el problema no és entre ucraïnesos i russos sinó de Putin.

25

L'emotiva arribada de sor Lucía Caram amb dues famílies ucraïneses a Manresa Alex Guerrero

En declaracions fetes a Regió7, la monja ha volgut recordar que a les fronteres amb Ucraïna hi ha de tot, tant recursos com voluntaris, i que el que ara necessita el poble ucraïnès és un lloc d'acollida, ja que es preveu "una fugida massiva". La manresana ha aprofitat la seva tornada per fer una crida a l'acció: "Ens hem de preguntar: amb el que soc i amb el que tinc, què puc fer per acollir i perquè algú a casa nostra estigui millor" ha finalitzat després d'expressar la seva voluntat de tornar a viatjar per ajudar a més persones.

@sorluciacaram #Fontera #ucrania🇺🇦 #Humanidad ♬ sonido original - Maria Lucia Caram Pa

Catalunya ha rebut unes 1.200 persones refugiades per la guerra a Ucraïna

El país ha rebut fins ara unes 1.200 persones refugiades per la guerra a Ucraïna. Així ho ha informat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en una roda de premsa conjunta amb la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, posterior al Consell Executiu. La Generalitat ha informat que preveu, de moment, oferir unes 2.000 places d'acollida residencial, tal com ha concretat Verge. Així mateix, Plaja ha fet una crida a canalitzar els esforços de la ciutadania en les organitzacions professionals que operen sobre el terreny, a partir d'aportacions directes. Són les que tenen la capacitat d'identificar i detectar "les necessitats més urgents", i aconseguir el material localment, segons ha argumentat la portaveu.

A la roda de premsa, Verge ha explicat que la majoria de persones refugiades a Catalunya són dones amb infants. Gran part d'elles ja tenen referents familiars o de persones conegudes al país que les poden acollir. La xifra s'espera que vagi augmentant durant els propers dies i setmanes.

La consellera ha afegit que el Govern tindrà a disposició unes 2.000 places per acollir aquestes persones refugiades. A més, cal comptar-hi els centres que instal·larà l'executiu espanyol.

La Generalitat espera anar podent adaptar el nombre d'instal·lacions i places segons com avanci el conflicte bèl·lic entre Ucraïna i Rússia, i en funció de les necessitats de les persones refugiades.