El servei de vacunació dels viatgers del CAP Bages no dona hora fins al setembre

L’ICS, de qui depèn aquesta unitat, diu que passa cada estiu, que la gent es programa massa tard i que no preveu reforçar-lo 

Un viatger a la Unitat de Vacunació Internacional de Manresa, quan va començar a funcionar

Un viatger a la Unitat de Vacunació Internacional de Manresa, quan va començar a funcionar / Arxiu/Jordi Morros

Gemma Camps

Gemma Camps

La Unitat de Salut Internacional Bages-Berguedà, situada al CAP Bages de Manresa, no dona hora per anar-se a vacunar fins al proper 7 de setembre, en el cas de les persones que han de fer un viatge a països on cal posar-se alguna protecció profilàctica.

El de la unitat situada a l’ambulatori de Manresa no és l’únic cas. També passa en altres de les deu seus que hi ha repartides per Catalunya, algunes de les quals encara donen hora més tard. Ahir, en l’enllaç disponible a Internet per poder programar les visites de salut internacional, un servei del Departament de Salut que ofereix l’Institut Català de la Salut (ICS), hi constava que a la unitat de l’Anoia hi havia hora el 16 d’agost; a la del Baix Llobregat a l’Hospitalet, el 16 d’agost; a la de Badalona, el 22 d’agost; a la del Baix Llobregat a l’Hospital de Bellvitge, el 28 d’agost; a la de Drassanes 1 i Drassanes 2, el 12 de setembre; a la de les Terres de l’Ebre, el 20 de setembre; i a la d’Osona, el 25. Hi havia problemes per veure la disponibilitat a la de Lleida.

«Passa cada estiu»

Fonts de l’ICS van assegurar que no és que enguany hi hagi més gent que marxi de vacances a països on calgui prendre algunes precaucions, sinó que «passa cada estiu», deixant de banda els anys de parèntesi fruit de la pandèmia. Assenyalaven com la principal causa que la «gent no planifica» amb temps, en el sentit que, igual que organitza amb prou marge les vacances, hauria de fer el mateix amb el tema de les vacunes i que, passada la Setmana Santa, ja és una tema que haurien de preveure per no trobar-se amb els problemes d’ara. Les mateixes fonts remarcaven, alhora, que planificar amb temps aquest tema també és especialment important en el sentit que hi ha vacunes que necessiten un cert marge perquè s’activi el factor d’immunització, de manera que potser cal posar-se-la amb una setmana d’antelació perquè faci efecte quan la persona marxa de viatge. 

Quant a la possibilitat d’augmentar els efectius sabent, com saben, que cada estiu hi ha un pic de demanda per aquesta època (també n’hi ha per Nadal i Setmana Santa), sentenciaven que no hi cap previsió de «posar més gent».

Feien notar que, si és una persona que s’ha de vacunar sí o sí i no té hora prop de casa, a banda de la resta d’unitats de l’ICS, hi ha altres centres vacunals adscrits al Departament de Salut, si bé apliquen tarifes diferents.

El preu de la visita de consell al viatger és de 55 euros; la visita urgent de consell al viatger en el cas que no es pugui esperar a la programació, de 130 euros. Els menors de 14 anys estan exempts d’aquests pagaments. Pel que fa a la vacunació per Reglament Sanitari Internacional (febre groga o altres), merita la taxa que gestiona el ministeri de Sanitat, en tots els supòsits i a tots els països en què pertoqui aplicar-la. El 2023, l’import de la taxa és de 19,46 euros

Les persones que necessiten la vacuna per a la febre groga han d’anar a una altra unitat que no sigui la del CAP a plaça Espanya de la capital del Bages perquè en aquesta no tenen aquesta vacuna.

En funcionament des del 2012

La Unitat de Salut Internacional del CAP Bages, o Unitat d’Atenció al Viatger, va obrir portes l’11 de juny del 2012. Fins aleshores, els viatgers s’havien de desplaçar a Vic, Igualada, Sabadell o Barcelona. A Igualada, feia 10 anys que funcionava, i, a Vic, 7. Al cap de 15 dies, ja va haver d’ampliar l’horari d’atenció al públic perquè no donava a l’abast.

Vacunació d'una persona

Vacunació d'una persona / Arxiu/ACN

Subscriu-te per seguir llegint