Les festes de Sant Ignasi recuperen volada a Manresa

Es van dur a terme els actes de la tarda que l’any passat es van haver de suspendre i la fira va aplegar unes quaranta parades de productes artesanals

Pol Vilà

Les festes de Sant Ignasi de Manresa van viure ahir el dia central coincidint amb l’onomàstica del sant. Van recuperar els actes de tarda, que l’any passat es van haver de suspendre per la pluja, i van tenir com a plat fort la fira amb una quarantena de parades i la missa, que es va fer fora de la capella del Pou de la Gallina per tenir més espai.

La jornada va començar amb la botifarrada popular a la plaça Major. Un cop els assistents es van haver carregat de forces i energia, els paradistes i els botiguers de la zona es van començar a instal·lar pels tres punts a partir de les nou del matí. A mig matí, la gent que circulava pels carrers del Centre Històric podia presenciar un ambient càlid i proper per la bona predisposició dels paradistes.

Hi havia parades amb tota mena de productes: remeis naturals, roba, olives, bijuteria i complements de vestir, objectes de porcellana, aliments artesanals i un espai pels brocanters a la plaça Major amb set parades. La majoria de les parades es concentraven al carrer de Sobrerroca i al davant de l’ajuntament, però la fira també s’allargava pel carrer de Sant Miquel. Un altre dels punts d’interès va ser el Pou de la Gallina, que tenia la capella oberta.

Paral·lelament, també es van dur a terme tallers, una visita guiada al Centre Històric a càrrec de l’historiador Francesc Comas, que va comptar amb una vintena d’assistents, i la Ignasiada, una trobada de persones que es diuen Ignasi o Ignàsia. Hi van participar deu Ignasis i tres Ignàsies que es van fer una fotografia conjunta davant de l’ajuntament.  

Un altre esdeveniment destacat va ser la missa en honor a Sant Ignasi, que es va tornar a fer a l’exterior de la capella del Pou de la Gallina. Abans de l'esclat de la pandèmia, la missa sempre s'havia fet a l'interior, però d'ençà del 2020 s'ha apostat per fer-la a fora, al carrer de Serarols cantonada amb el carrer de Sobrerroca, per tal de disposar de més espai per als assistents. "Quan va sorgir la crisi del coronavirus vam buscar un espai exterior que respectés la distància entre les persones. Des d'aquell moment ja vam optar fer continuar fent la missa a l'exterior de la capella perquè disposem de més espai, cosa que no era possible a l'interior", explica Joaquim Vert, membre de l'Associació de Comerciants de Sobrerroca, Plaça Major, Sant Miquel i Voltants.

Valoració "positiva"

Els actes programats a la tarda van començar a 2/4 de sis amb l'Hora del Conte a càrrec de Clara Gavaldà, les actuacions musicals de Joan Ferrer i del grup Vardo Wagon, la missa en honor a Sant Ignasi al Santuari de la Cova i el sopar a la fresca amb l'actuació del Duet Ferran Orriols i David Pons, en el qual va assistir l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i va tenir una vuitantena de comensals. Finalment, es va posar punt final a l'onomàstica de Sant Ignasi amb el Rosari a la Creu del Tort.

Per a Vert, l'edició d'enguany ha estat "positiva", malgrat que les xifres d'assistència i participació es mantenen estables. "No empitjorem ni millorem. He de fer una valoració positiva perquè no rebaixem les expectatives dels últims anys. Amb l'esforç que hi ha estem contents".