Festa Major de Manresa 2023

El Correfoc celebra una edició marcada per la gentada i les ganes d'emborratxar-se de pirotècnia

Satisfacció del màxim responsable de l'organització en acabar la festa de foc, a les 12 i 20 minuts de la nit

En total, s'han fet 83 assistències, de les quals ha calgut portar cinc persones a l'hospital per cremades als ulls i traumes

Moltíssima gent, una temperatura ideal, cap contratemps a l’hora de fer petar la pirotècnia i, per fi, un Correfoc sense entrebancs després de tres anys, ja sigui perquè no es va poder fer per culpa de la covid (2020 i 2021) o perquè va ploure i es va haver de fer esclatar a l’avançada la pirotècnica muntada a les places per evitar riscos, la qual cosa va deslluir la festa, l’any passat. Enguany, però, tot ha anat rodat i els correfocaires s'han pogut emborratxar de foc. Ha estat especialment lluïda la parada a la Plana de l’Om.

Una altra cosa molt diferent són les assistències que s'han hagut de fer. Un total de 83, que han inclòs el trasllat a l'hospital de cinc persones, dues per cremades als ulls i les altres tres per traumes. El 2019, el darrer any que el Correfoc es va poder fer amb normalitat, es van fer 62 assistències; el 2018, 86, i l'any abans, el 2017, 103.

Un Correfoc multitudinari omple de pólvora i gresca el centre històric de Manresa

Moment del Correfoc 2023 des de dins / Oscar Bayona

Atencions mèdiques a banda, la valoració que ha fet el cap del Correfoc d’aquesta edició, Joan Pedreira, no podria ser millor. El manresà, que forma part de Xàldiga des del 1989 dins del grup de Moixogants, ha expressat la seva satisfacció per poder viure la festa sense cap problema i ha destacat que hi ha anat «molta, molta gent».

Quan passaven 20 minuts de les 12 de la nit ha esclatat la traca final, que ha posat punt i final a prop de tres hores d’immersió en el material explosiu muntat a les diferents places del recorregut pel Centre Històric i en les figures de foc que protagonitzen l’acte més manresà de la festa major. Tot seguit, hi havia ball amb Waikiki i música punxada pels DJ Marc Pich & Ferry B.

Pel que fa a les assistències, del total de 83, al punt fixe (hospital de campanya) n'han atès 30: 5 cremades a ulls, 5 contusions/ferides, 2 crisis angoixa i 18 cremades de primer i de segon grau. Dues cremades als ulls i dos traumes són els que s'han traslladat a hospital.

Les ambulàncies han assistit 53 persones, entre cremades, contusions i crisis d'ansietat.

Participants al Correfoc a punt per a la cercavila de foc

Participants al Correfoc a punt per a la cercavila de foc / Oscar Bayona

Han esclatat 260 quilos de pólvora

L’edició d’enguany ha fet esclatar 260 quilos de pólvora. 320, si s’hi suma la del correfoc infantil i la de la reeixida Mostra de dissabte al vespre, la del quarantè aniversari.

Ja és costum que sigui un dels actes més celebrats i esperats de la Festa Major de Manresa. Aquest costum s’ha repetit. La cercavila de guspires, petards, fum i olor a pólvora ha reunit centenars de persones que han saltat al costat dels dimonis i els dracs de Xàldiga.

A 2/4 de 10 s’han apagat els llums

A 2/4 de 10 del vespre en punt els llums de la plaça Major, ja plena des de feia estona, s’han apagat. Acte seguit, els tabalers han començat a marcar el ritme, i a continuació han saltat guspires.

Fogueres i Fogaines, Moixogants i Capgirells, han encès la seva pirotècnia. Ha sigut la primera moscada de la nit. A continuació, els han rellevat la imatgeria amb l’Asmodeu al capdavant. Sense oblidar la Víbria, el Drac, la Mulassa, el Coll Llarg, el Nas de Sutge i la Gàrgola. Han protagonitzat una nova moscada. La plaça estava atapeïda de gent, amb la que estava sota les guspires i la que s’ho mirava des de la distància.

Llavors han aparegut els paraigües, amb el seu foc intens. A continuació, els Moixogants han sigut els encarregats de conduir la gent cap el carrer de Sant Miquel. Al seu darrere, els dracs.

Jugadors del Baxi al balcó de la casa consistorial

Jugadors del Baxi al balcó de la casa consistorial / Oscar Bayona

La plantilla del Baxi al balcó

Des del balcó de l’Ajuntament de Manresa han vist tota l’escena la plantilla del Baxi, enguany convidats especials per poder contemplar un dels actes centrals i més participats de la festa gran de Manresa.

Amb els tabalers obrint pas, i els membres de seguretat del SAC a l’aguait, ha continuat pels carrers Sant Miquel i de les Piques, sempre atapeïts. Ha agafat direcció a la plaça d’en Creus, on s’ha dut a terme una nova moscada i els participants ja s’han trobat pirotècnia fixa i cascades al seu voltant.

La cercavila ha seguit pel carrer Arbonés cap a la plaça de Palmira Jaquetti Isant, on el foc s’ha desbordat amb cascades al voltant i per sobre dels assistents. Pel carrer de Santa Maria s’ha arribat a la plaça Gispert, que ha tremolat amb tres moscades de les Fogueres i Fogaines, els dracs i les potents traques al terra dels Capgirells, a més a més de la pirotècnia fixa i els sempre entremaliats Moixogants i les seves carretilles, que escampen espurnes de foc blanc.

Un Correfoc multitudinari omple de pólvora i gresca el centre històric de Manresa

Un Correfoc multitudinari omple de pólvora i gresca el centre històric de Manresa / Oscar Bayona

Traca infernal a la Plana

Pel carrer Vilanova s’ha continuat cap a la Plana de l’Om, amb la seva traca infernal al mig. El recorregut s’ha completat pel carrer Nou i el Metge Planas, carrer Pedregar, plaça del Carme i Cap del Rec per fer cap novament a la plaça Major, on hi ha hagut el terrabastall final amb tres moscades amb tots els dimonis i els dracs, a més a més del paraigües de foc, el sempre espectacular Ceptrot i l’amo i senyor de totes les figures del correfoc, el Bou.

Samarretes penjades a la plaça Major en una imatge ja típica en la cloenda del Correfoc

Samarretes penjades a la plaça Major en una imatge ja típica en la cloenda del Correfoc / Clara Badia

En acabar el foc, la festa ha continuat a la plaça Major fins ben entrada la matinada, tot i que la nit ha estat freda, i s'ha mantingut viva la tradició de penjar les samarretes estripades als cables que creuen la plaça.

Dispositiu de seguretat

Més de 120 persones han format part del dispositiu de seguretat de la cercavila de foc. Hi han participat la Policia Local de Manresa, Mossos d’Esquadra, Bombers, l’ADF Pla de Bages, Creu Roja, Althaia i Protecció Civil Manresa, a banda de tot el personal municipal de Manteniment de l’Ajuntament de Manresa.

L’hospital de campanya s’ha instal·lat com a cada Correfoc, a la plaça Europa, on abans de començar cada grup mobilitzat ha rebut les instruccions per distribuir-se al llarg de tot el recorregut.

Subscriu-te per seguir llegint