Manresa torna a tenir un alcalde socialista 12 anys després

El primer tinent d'alcalde i dirigent del PSC, Anjo Valentí, serà alcalde accidental fins dilluns vinent

Anjo Valentí a la presentació del cartipàs municipal, a la sala de columnes de l'Ajuntament de Manresa

Anjo Valentí a la presentació del cartipàs municipal, a la sala de columnes de l'Ajuntament de Manresa / ARXIU/MIREIA ARSO

Jordi Morros

Jordi Morros

Dotze anys després Manresa torna a tenir un alcalde socialista. El dirigent del PSC i regidor del govern, Anjo Valentí, ha assumit l’alcaldia accidental. Serà al capdavant del govern fins dilluns vinent en substitució de Marc Aloy, que és fora de vacances. Valentí és regidor de Seguretat i Protecció Civil, Esports i Salut.

L’últim alcalde socialista de Manresa va ser Josep Camprubí durant el període 2006-2011, que va ser rellevat per Valentí Junyent, aleshores de CiU.

En declaracions a Regió7, Valentí ha assegurat que tot i que només ocuparà l’alcaldia durant una setmana, se sent «honorat de ser alcalde de tots els manresans i manresanes». «És una satisfacció i també una responsabilitat». Considera que és el resultat «de la implicació del Partit dels Socialistes de Catalunya amb el govern i amb la ciutat», i de la feina feta els últims anys.

Ha destacat que el PSC és un partit amb vocació de govern, i que aquest és un dels motius pel qual ha arribat a un acord per formar executiu amb Esquerra i la plataforma ciutadana Impulsem. «És un dels nostres trets distintius». Ha afirmat que tot i que són tres formacions, a Manresa hi ha un sol i únic govern.

Primer dia com a alcalde

Aquest dimarts ha sigut el primer dia que ha exercit d’alcalde accidental. Al matí ha presidit una reunió de govern en la qual hi participen els tinents d’alcalde. Valentí és el primer tinent d’alcalde. Es tracta d’una trobada que se celebra amb un ordre del dia ja pautat i amb la participació del secretari municipal.

A la reunió, l’alcalde accidental ha volgut fer constar en acta un agraïment i un reconeixement a tot el personal de l’Ajuntament que ha fet possible la celebració de la Festa Major de Manresa que es va acabar dilluns. Com a regidor de Seguretat i Protecció Civil, a més a més d’Esports, Valentí ha estat pendent d’alguns dels actes com per exemple el castell de focs de diumenge al vespre i el correfoc de dilluns. Ha assistit a les reunions per coordinar els temes de seguretat i assistència.

Després de la reunió del govern ha assistit a la del Grup Municipal Socialista. Se celebra cada setmana per coordinar els regidors socialistes. Posteriorment ha participat en un dinar amb els membres del jurat de la Nit de l’Esportista i a la tarda ha estat al seu despatx de l’edifici dels Infants, des d’on dirigeix la regidoria d’Esports per tractar, entre altres coses, la candidatura de Manresa com a Ciutat Europea de l’Esport el 2024, un tema que va sol·licitar el govern anterior. Valentí té un altre despatx a l’edifici de la Florinda. El de la regidoria de Seguretat i Protecció Civil.

El seu primer casament

Com a alcalde accidental també haurà de signar documents administratius i oficials. Aquest dimarts ha signat resolucions per reparar el paviment de la llar d'infants la Lluna, dins el Serra i Hunter de La Balconada, i un conveni de col·laboració amb el Bisbat de Vic per millorar l'accessibilitat a la basílica de la Seu. Aquests dies també té previst visitar diverses instal·lacions esportives, la setmana de jocs al carrer i dissabte vinent casarà una parella a l’Ajuntament. Serà rl primer casament que oficiarà.

La segona tinent d’alcalde i regidora de Presidència, Drets Socials i Persones Grans, Mariona Homs, d’Esquerra, va ser alcaldessa accidental de Manresa entre el passat 12 i 22 d’agost, durant la primera tanda de vacances de l’alcalde, Marc Aloy.

Nét d'alcalde

Es dona la circumstància que Anjo Valentí és nét del que fou alcalde de Manresa Josep Moll Vall entre els anys 1958 i 1964. Segons es relata a la revista cultural Dovella, va ser cessat per haver parlat català en un acte institucional al saló de plens de l'Ajuntament de Manresa durant la celebració de la Ciutat Pubilla de la Sardana el 1964. 59 anys després ho és el seu nét.

Els alcaldes de Manresa

El primer alcalde socialista de la ciutat va ser Joan Cornet, escollit a les primeres eleccions municipals després de la recuperació de la democràcia. Es van celebrar el 1979 i va ocupar l’alcaldia fins el 1987. El va rellevar Juli Sanclimens, de CiU (1987-1995). El socialista Jordi Valls va assumir l’alcaldia del 1995 fins a l’abril del 2006, quan va ser nomenat conseller de Treball. Josep Camprubí, també del PSC, va ser alcalde entre el 2006 i el 2011. Valentí Junyent ho va ser del 2011 fins el juny del 2020, i a partir d'aquí i fins ara, Marc Aloy.

Subscriu-te per seguir llegint