Jugar el mateix joc que un dels presos de la Revolució Francesa

L’Espai 1522 s’ha estrenat aquest any com el primer recinte tancat dins les jornades de Jocs al Carrer que organitza el CAE

Un total de dotze taulers de passatemps diversos ocupen la sala principal

Carme Pintó jugant amb Jean Philippe Roy al Backgammon

Carme Pintó jugant amb Jean Philippe Roy al Backgammon / Mireia Arso

Helena Carbonell

Helena Carbonell

Qui passi aquests dies per l’Espai 1522 de Manresa tindrà l’oportunitat de descobrir com s’entretenien els mariners francesos en les seves llargues travessies, com mataven les hores al camp els pagesos guatemalencs i, fins i tot, quina forma de distracció va trobar un aristòcrata francès que va ser empresonat durant la Revolució Francesa.  

Un total de dotze taulers, amb, com a mínim, un centenar d’anys d’història ocupen des d’avui i fins dissabte la sala principal de l’Espai 1522. Un dels que ha atret més gent ha estat el Backgammon, un joc que va ser molt popular durant l’Edat Mitjana i que encara està estès als països mediterranis més orientals. 

Un dels taulers més curiosos que hi ha és el del Solitari. És curiós per la història del seu origen: un aristòcrata francès se’l va inventar per poder jugar sol quan va ser tancat a la presó durant la Revolució Francesa, l’any 1789. Es tracta d’un taulell amb hexagonal amb foradets i amb bales que s’han d’anar movent estratègicament fins que només en quedi una al centre del taulell. Tal com explica el director del CAE, Nasi Muncunill, «és un joc per estar-hi moltes hores i que et fa pensar molt». 

L’Erasmus amb Backgammon

Carme Pintó és manresana i ha anat a la Setmana de Jocs al Carrer amb la idea de jugar al Backgammon. «Jo vaig fer l’Erasmus a Dinamarca i allà es feia molta vida a la residència perquè a les tres de la tarda ja era fosc i si no sabies jugar al Backgammon no eres ningú», recordava. A hores d’ara encara s’entreté algunes tardes jugant-hi, però ho ha de fer en línia. «Jugo amb l’iPad perquè aquí ningú sap com va el joc», explicava Pintó, per aquest motiu va tenir tant clar que havia de venir a jugar a l’Espai 1522. 

Jean Philippe Roy era ahir a l’Espai 1522 per ensenyar com funcionava el Backgammon i va quedar molt content de trobar una experta com Carme Pintó. 

Un dels jocs més senzills de la sala és el Puluc. És un joc per a dues persones que compta amb un taulell i unes fitxes per cada jugador. La mecànica del joc és la següent: cada participant tira els daus i mou les seves fitxes cap al territori del rival i l’objectiu és moure totes les peces cap al territori contrari. Qui ho arribi a fer abans, guanya. Aquest és un joc que es van inventar els pagesos guatemalencs, en un principi el tauler eren fulles de la planta del blat de moro i com a fitxes es feien servir les llavors i els fruits de les plantes. 

El joc Tancar la Caixa va ser, juntament amb el Backgammon, un dels que ha generat més interès entre les persones que es van acostar a l’Espai 1522. Es tracta d’una capsa oberta amb diferents pestanyes numerades que els jugadors han d’anar tancant segons les tirades que facin amb dos daus. Qui faci la tirada que tanca de forma definitiva la caixa, és el guanyador. 

L’Aualé és un joc que prové de l’Àfrica central i que té una mecànica simple, tot i que les partides poden arribar a ser llargues. Avui Lluís Pinyot serà a l’Espai 1522 per explicar-lo a tothom qui s’hi vulgui acostar. 

Cada dia fins dissabte vindrà un expert d’algun dels jocs que es torben en aquest espai que s’estrena aquest any per explicar-lo. A més a més, també hi ha dues o tres persones del CAE que saben jugar a tots els jocs i els expliquen per tal que persones de totes les edats els puguin jugar i gaudir. 

La Setmana de Jocs al Carrer va començar ahir en set llocs del centre de Manresa. Els més populars van ser la plaça Sant Domènec, on hi ha jocs de taula i la plaça Major, que està dedicada a jocs infantils. Avui hi haurà una exhibició d'equilibrisa la plaça Europa i de jocs tradicionals a la plaça Puigmercadal, entre altres. 

Subscriu-te per seguir llegint