La falta de places hoteleres a Manresa fa augmentar a 150 els pisos turístics

El 2019 la capital del Bages tenia registrats 116 habitatges d’aquestes característiques en la guia oficial de la Generalitat

Un client en un dels apartaments Urbi al carrer Codinella de Manresa, divendres al migdia  | MIREIA ARSO

Un client en un dels apartaments Urbi al carrer Codinella de Manresa, divendres al migdia | MIREIA ARSO / Helena Carbonell Aurín

Helena Carbonell

Helena Carbonell

A Manresa, segons la guia oficial d’establiments turístics de la Generalitat, hi ha 150 habitatges turístics. El 2019, aquesta guia marcava que els pisos turístics de la capital del Bages eren 116; per tant, en 4 anys, Manresa ha guanyat 34 habitatges d’aquestes característiques.

Les dades analitzades semblen indicar que Manresa té tants habitatges d’ús turístic per la manca d’oferta hotelera. Si es compara la capital del Bages amb altres ciutats d’una mida semblant, veiem que les que són més a prop de l’àrea metropolitana de Barcelona tenen menys pisos turístics, probablement per la gran oferta hotelera de la Ciutat Comtal. Segons la guia oficial, Granollers, que té prop de 62.000 habitants, només té 15 pisos turístics. A Rubí, que té 79.000 habitants, n’hi ha 14; a Viladecans, amb 66.720 habitants, n’hi ha 18.

Un cas a part és el de municipis costaners, que encara que estiguin dins l’àrea metropolitana tenen molts habitatges turístics perquè per si sols ja són atractors de turisme. És el cas de Vilanova i la Geltrú, que té una mica més de 68.000 habitants i disposa de 412 habitatges turístics.

A Manresa, aquest tipus de pisos estan força repartits per tota la ciutat. A banda dels Apartaments Urbi i La Farola, cada vegada més particulars lloguen el seu habitatge per a ús turístic. Segons el director dels Apartaments Urbi, Gerard Pablo, l’augment de pisos turístics a Manresa té un impacte positiu en el negoci perquè «la competència sempre és bona en tots els àmbits perquè t’anima a millorar». En total, aquesta empresa gestiona 3 edificis que sumen 48 dels 150 pisos turístics que hi ha a Manresa.

Segons Pablo, que hi hagi tants pisos turístics a Manresa es deu al fet que «hi ha un dèficit de places hoteleres que se supleix amb aquesta modalitat d’habitatge». Opinió que comparteixen la resta d’establiments d’hostalatge a la ciutat consultats per aquest diari.

Explica que el perfil de client que fa ús dels seus apartaments turístics és molt variable, sobretot a l’estiu. «Hi ha més turistes quan es fa algun acte a Manresa com la Fira Mediterrània o algun esdeveniment esportiu important», detalla.

Els apartaments La Farola tenen dotze apartaments al centre de Manresa, a més d’un aparcament. La gestora d’aquests habitatges turístics, Maria Salido, remarca que «a Manresa no tenim capacitat hotelera perquè, encara que hi hagi alguns hotels, són tots petits i no hi ha un hotel gran de referència».

Habitualment els 12 apartaments que gestiona La Farola estan sempre plens. El seu perfil de client respon a professionals o empresaris que visiten la ciutat per feina: «Rebem molt pocs turistes», apunta Salido.

Els pisos que lloguen a particulars no suposen cap problema per a la seva empresa perquè, tal com explica Salido, «nosaltres oferim un servei excel·lent que també compta amb assistència». Assegura que molts clients expliquen que han estat estafats en pisos de particulars: «Aquests apartaments normalment no ofereixen les garanties que podem oferir nosaltres, com un telèfon d’emergències les 24 hores i la garantia que el nostre establiment està regulat i és 100% legal».

Pisos no regulats

Una de les alertes latents entre els establiments consultats per Regió7 és l’existència de molts més pisos d’habitatge turístic dels que apareixen a la guia oficial de la Generalitat. Segons els gestors i propietaris, n’hi ha que no són legals.

La propietària de l’hotel Els Noguers, Anna Querol, pensa que està bé que hi hagi apartaments, però considera que «els que no són legals perjudiquen molt el negoci als hotels de la ciutat». Querol creu que l’augment de l’oferta d’habitatges turístics de fa uns anys està relacionat amb el fet que «la gent té pisos en els quals no hi viu ningú i els surt més a compte llogar-los com a habitatge turístic que no pas fer un lloguer convencional».

Els Noguers, al polígon dels Trullols, disposa de 42 habitacions. Querol explica que «l’estiu no és una de les millors èpoques per a Manresa», però que, en general, «l’ocupació de l’hotel s’aproxima al 50% durant la temporada». Afirma que l’estiu passat van treballar una mica més, però assegura que estan satisfets amb la feina feta aquesta temporada.

El Turó de la Torre és un hotel i restaurant de Manresa que té vuit habitacions, al carrer Sallent. El gerent del negoci, Lluís Albà, explica que en la temporada han treballat «amb ocupacions força altes». Considera que es deu al nivell gastronòmic que s’ofereix al restaurant, al fet que tenen piscina i que l’entorn en el qual es troba «és més tranquil que la competència». De fet, explica que fins i tot «hi ve a menjar gent de Barcelona i s’hi queda una nit».

Per a Albà, l’augment de pisos turístics que ha experimentat Manresa en els darrers anys no ha suposat cap mena de problema per al negoci. Destaca l’esperit de companyonia que hi ha entre els establiments de la comarca: «Sempre recomanem als nostres clients que vagin a restaurants de la zona i ells sempre ens recomanen a nosaltres», diu.

Subscriu-te per seguir llegint