L'Ajuntament de Manresa maniobra per tenir més temps per gastar els 10 milions de la Fàbrica Nova

Dedica 5,8 milions de l'Estat a eixugar el préstec de la compra de l'edifici i així poder disposar dels diners sense anar collat pels terminis fixats

Vista de la Fàbrica Nova de Manresa

Vista de la Fàbrica Nova de Manresa / Arxiu/Mireia Gamisans

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Després de veure clar que no seria possible gastar els 10 milions d'euros concedits pel govern central per a la Fàbrica Nova de Manresa abans del 2025, l'equip de govern d'ERC, PSC i Impulsem ha maniobrat per dedicar 5,8 milions a pagar la compra de l'antic complex fabril i així poder gastar els diners sense els terminis fixats pel Ministeri de Ciència i Innovació.

L'alcalde Marc Aloy va explicar en el darrer ple municipal que l'operació ha estat pactada amb el Ministeri perquè "era impossible gastar en un any i mig 10 milions d'euros en obra. Els que estem en el món de l'arquitectura i la construcció sabem que és molt complicat i per això havíem de trobar fórmules perquè no perdessim ni un cèntim".

Canvi pactat

Aloy va afegir que "la fórmula que vam trobar amb el Ministeri va ser que canviem el finançament de la compra de l'edifici que el vam pagar amb un crèdit i alliberem el crèdit que ens permetrà fer l'obra però sense la necessitat de justificar les despeses en els terminis que ens marcaven les condicions de l'Estat. Aquest és el pacte que hem fet amb ells per no tenir una espasa de Damocles al damunt".

Per part de Junts per Manresa, Ramon Bacardit va dir que el que s'havia posat de manifest és que l'operació va amb retard "i no podem gastar els 10 milions que ens va donar el Ministeri en l'obra de rehabilitació de la Fàbrica Nova dintre dels terminis".

Un pol de coneixement

El projecte de fer un pol de coneixement a la Fàbrica Nova de Manresa, amb un nou campus de la Universitat Politècnica de Catalunya, contempla també fer-hi un institut en un edifici nou annex a l’actual nau.

L’institut s’especialitzaria en batxillerat científic, seguint la línia del projecte de promoure la investigació i recerca cientifica amb l’objectiu de fer transferència de coneixement i també atraure i sobretot retenir talent.

El centre de secundària aniria a l’edifici que el projecte inicial preveu construir al costat de l’actual nau de Fàbrica Nova. També acolliria altres serveis relacionats amb el pol de coneixement.

Pel que fa a l’equipament industrial, allotjaria les activitats destinades a la formació, investigació i serveis comuns com per exemple la biblioteca, entre altres coses.