La Diputació es compromet a invertir a la Fàbrica Nova després dels 10 milions de l’Estat

El pas de la presidenta de la Diputació per Manresa en el marc d’un recorregut per la comarca va incloure anar a visitar l’antic complex fabril

L’alcalde Marc Aloy va anunciar que les obres que s’hi han de fer es licitaran a final d’aquest any

Visita a Manresa de la presidenta de la Diputació de Barcelona

Gemma Camps / Mireia Arso

Gemma Camps

Gemma Camps

«Hem de treballar per, quan acabi aquesta primera fase constructiva, estar preparats per dedicar recursos a les segones fases on podem intervenir». És el compromís que va prendre la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, respecte al projecte a la Fàbrica Nova en la primera visita a nivell comarcal d’ençà que va agafar el càrrec, que va tenir el Bages com a protagonista, ahir. 

A Manresa, l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat des del 2014 i presidenta de la Diputació des del juliol passat, es va comprometre a treballar per tal que, quan finalitzin les obres amb els 10 milions que aporta l’Estat al projecte de la Fàbrica Nova, la Diputació hi pugui injectar una nova suma per garantir-ne la continuïtat, responent a la «nostra voluntat municipalista», va assenyalar. 

«Estem parlant d'un projecte de país»

Com és sabut, l’objectiu és convertir l’antiga fàbrica de Bertrand i Serra en un pol de coneixement i de tecnologia de bracet amb la UPC. Moret va destacar la «necessitat de treballar des de la col·laboració i la coordinació interinstitucional perquè estem parlant d’un projecte de país. Per tant, també amb el govern de la Generalitat i amb l’Estat».

La visita de Moret a Manresa, ahir al migdia, va incloure una reunió a porta tancada a alcaldia amb una part de l’equip de govern (l’alcalde Marc Aloy i els regidors Mariona Homs, Anjo Valentí i Joan Vila), l’atenció als mitjans i anar a veure la Fàbrica Nova abans de dinar, que «em genera molta curiositat». A l’Ajuntament, va signar el llibre d’honor i va entrar al saló de sessions, on hi havia una representació del consistori manresà.

Visita a la Fàbrica Nova amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret

Visita a la Fàbrica Nova amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret / AJM

En la seva carta als Reis, l’Ajuntament també li va parlar d'un altre «projecte estratègic de ciutat i de país», segons el va definir l’alcalde Aloy, com és l’ampliació del Nou Pavelló del Congost, «una obra que vam fer fa 30 anys sumant esforços quatre administracions, l’Ajuntament, la Generalitat, l’Estat i la Diputació; que ho vam fer amb molt pocs recursos, que ens ha donat un servei molt important, però que necessitem ampliar, modernitzar i adequar a les noves normatives i, sobretot, tenir clar que ha de ser un equipament que, més enllà del bàsquet, ha de ser singular per a la cultura i per als grans esdeveniments socials. Que és únic a la Catalunya central. No n’hi ha cap altre i que, per tant, ajuda a vertebrar al país». Moret també en va prendre nota, va dir. Va comentar que, tant la Fàbrica Nova com el Nou Congost són «grans projectes, molt ben pensats i ideats per reforçar el paper de Manresa com a capital de la Catalunya interior» i que «coincideixen amb les prioritats de la Diputació de Barcelona. Un, és l’aposta explícita per la formació i pel desenvolupament econòmic vinculat a les tecnologies i a la innovació i, per l’altra banda, hi ha poder gaudir d’un gran equipament cultural i esportiu». 

«Ens n'anem amb els deures»

Va recordar que la Diputació té uns «instruments ordinaris que són d’inversió directa, com és el Pla General d’Inversions, el PGI. Aquí ja hi ha uns diners a partir d’uns indicadors objectius. A Manresa, són aproximadament quatre milions el mandat. Això, ho estem preparant, té una temporalitat, i s’aprovarà properament». Va concretar que «farem un esforç perquè sigui al març o abril». Una altra cosa, va precisar, «són les coses extraordinàries, i les coses extraordinàries necessiten maduració. Ens n’anem amb els deures, que és valorar els projectes, veure i seguir el full de ruta que marca l’Ajuntament i, en funció de a què podem dedicar recursos, ho farem immediatament». Va insistir en la importància d’«anar de la mà de l’Ajuntament. Aquests recursos intentarem que estiguin quan ho necessiti. Hem de treballar per, quan acabi aquesta primera fase constructiva, estar preparats per dedicar recursos a les segones fases on podem intervenir».

Demanat per aquest diari, Aloy va explicar per on passa la inversió dels diners provinents de l’Estat per a la Fàbrica Nova. Fet el concurs, que va guanyar Julià Arquitectes Associats, «aquest estiu han acabat la feina i, per tant, ja tenim el projecte. L’estan acabant de revisar els serveis tècnics. L’aprovarem en un dels propers plens o en les properes setmanes. Ha de passar per la comissió de patrimoni, atès que és un Bé Cultural d’Interès Local, i, després, ja engeguem la licitació. Per tant, comptem que, abans d’acabar l’any, podrem iniciar-la perquè tenim els 10 milions de l’Estat que ens han arribat i, per tant, els diners per fer aquesta primera fase molt important d’obres, que ens permetrà tenir el contenidor tancat, rehabilitat, amb aquesta imatge que fa tants anys que esperem veure de la Fàbrica Nova, que no és amb l’estat decrèpit i decadent d’ara».

Aprovació al ple d’aquest mes

A posteriori, l’Ajuntament va concretar que la intenció és aprovar el projecte de Julià Arquitectes al ple municipal d’aquest mes

Tal com va explicar Regió7, després de veure clar que no podria gastar els 10 milions concedits pel govern central per a la Fàbrica Nova abans del 2025, l’equip de govern d’ERC, PSC i Impulsem va maniobrar per dedicar 5,8 milions del total a pagar la compra de l’antic recinte fabril i, d’aquesta manera, poder gastar els diners sense els terminis fixats pel Ministeri de Ciència i Innovació.

Recreació del projecte de rehabilitació de la Fàbrica Nova de Julià Arquitectes Associats

Recreació del projecte de rehabilitació de la Fàbrica Nova de Julià Arquitectes Associats / JAA

[object Object]

Abans de la capital del Bages, Moret va fer parada al Pont de Vilomara i Rocafort i, a la tarda, a Súria i a Callús. Al Pont, l’Ajuntament del municipi, encapçalat pel seu alcalde, Enric Campàs, li va demanar recursos per restaurar les zones afectades per l’incendi de l’any passat, que van visitar. La presidenta de la Diputació comentava ahir que «a tot el sol forestal que era públic, l’Ajuntament hi ha intervingut, però hi ha molt sol privat i s’està intentant generar unes dinàmiques col·laboratives amb els propietaris». Campàs també ho va aprofitar per mostrar-los un projecte conjunt amb la Diputació, que és un punt jove al poble; un centre de dia per a les persones grans i la rehabilitació d’una sèrie d’espais públics.  

A Súria, l’alcalde, Albert Coberó, i l’equip municipal, li van explicar el projecte de construcció de la nova biblioteca pública i del Servei d’Atenció Integral en l’Àmbit Rural (SAIAR) que serà el centre de dia per a gent gran Cal Pau. També van comentar l’inici, abans d’ahir, de les obres d’urbanització d’un tram de la carretera B-423 per millorar el lateral est (marge dret de la carretera). 

Pel que fa a Callús, l’alcaldessa del municipi, Elisabet Hernández, i el seu equip, van demanar assessorament en les línies de suport econòmic de la Diputació, van parlar del projecte de pacificació del trànsit i van plantejar la voluntat d’ordenar els equipaments municipals.