Professionals que tracten situacions de risc de suïcidi es trobaran a Manresa i Berga

Les sessions formen part de les jornades de salut mental a la Catalunya Central

Es tractarà com prevenir i donar resposta a situacions de risc de suïcidi

Es tractarà com prevenir i donar resposta a situacions de risc de suïcidi / Arxiu/Mireia Gamisans

Redacció

Professionals que tracten directament amb situacions de risc de suïcidi es trobaran a Manresa i Berga en tres sessions que formen part de les terceres jornades interdisciplinàries de salut mental a la Catalunya Central.

Els dies 10 i 17 de novembre tindran lloc a la sala d’actes de la Fundació Althaia a Manresa; i el dia 24 de novembre, al pavelló Suècia de Berga. Les dues sessions de Manresa, a més, es podran seguir en línia o bé assistir-hi presencialment.

També hi haurà sessions a Vic i Santa Margarida de Montbui.

Des del juny de 2014 fins al setembre de 2023, s’han registrat 1.584 pacients i 1.842 episodis a l’aplicació que controla els casos de codi risc suïcidi a la Catalunya Central.

Situacions de risc

L’augment de suïcidis consumats, d’intents i d’autolesions és un problema que preocupa els professionals que han de tractar directament amb situacions de risc suïcidi. 

L’equip de treball sobre salut mental a la Catalunya Central l'integren especialistes de l’àmbit de la salut com són els equips de Salut Mental de la Fundació Althaia, Sagrat Cor de Martorell, Osona Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic i Consorci Sanitari de l’Anoia, així com també des de l’atenció primària i comunitària de l’ICS Catalunya Central, Centre Sanitari del Solsonès, i les EBA Vic Sud i Centelles, Salut Pública, Servei Català de la Salut i els equips d’emergències com són Sistema d’Emergències Mèdiques, Transports Sanitaris de Catalunya i Mossos d’Esquadra.

Tots ells han empès les III Jornades interdisciplinàries de salut mental a la Catalunya Central per tractar els suïcidis i els desafiaments que comporten. Aquestes jornades, obertes també a professionals dels àmbits de justícia i ensenyament, intenten posar sobre la taula la realitat amb què es troben els professionals en el seu dia a dia. 

Entre els temes que es tracten a la jornada es tractarà la situació actual amb xifres globals i els programes sobre suïcidi; els mites i realitats que hi ha a l’entorn d’aquesta problemàtica, els punts clau a tenir en compte per part dels professionals; l’adolescència; les conductes autolesives, l’atenció en situació de crisi, què fer després d’un suïcidi; la cura dels professionals que treballen amb situacions de risc de suïcidi i els desafiaments als quals ha de fer front l’atenció primària i comunitària.

Formació i prevenció

El Departament de Salut ha desenvolupat el Pla de Prevenció del Suïcidi a Catalunya (2021-2025) per fer un pas endavant en l’acompliment de les línies estratègiques de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en relació amb la prevenció del suïcidi, i que incorpora els aprenentatges del desenvolupament del programa Codi risc de suïcidi de Catalunya i d’altres experiències d’èxit en el sector.

Les jornades intersectorials que arriben aquest any a la seva tercera edició són també un aspecte diferenciador del treball coordinat que es fa a la Catalunya Central per compartir noves eines i maneres de prevenir i donar resposta a situacions de risc de suïcidi.

Subscriu-te per seguir llegint