Junts i Fem retreuen al govern de Manresa que erosioni la transparència

Els dos grups polítics d’oposició consideren un error el camí que es va iniciar en la sessió d’aprovació del cartipàs

Imatge de la darrera sessió plenària ordinària celebrada al saló de sessions

Imatge de la darrera sessió plenària ordinària celebrada al saló de sessions / AJM

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Dos grups d’oposició, Junts i Fem Manresa, van coincidir a denunciar, en la darrera sessió celebrada, que el ple havia perdut transparència per la delegació de competències en la Junta de Govern Local i en l’alcalde aprovada a l’inici del mandat.

El regidor de Junts Josep Gili va afirmar en el darrer ple que la segona modificació del contracte de recollida de residus i neteja, adjudicat a FCC Medio Ambiente, s’havia aprovat per Junta de Govern Local amb efectes a 1 de novembre de 2023 i fins a la finalització del contracte, en data 31 d’octubre de 2033.

Va remarcar que es tractava d’una segona modificació del contracte que pel volum econòmic és el més important que gestiona l’Ajuntament. «Estem parlant que s’incrementa globalment en més de 4 milions d’euros i dissortadament no es pot ni debatre ni aprovar pel ple», va dir. 

Va afegir que com es comenta en les consideracions jurídiques del dictamen de la modificació del contracte, l’òrgan competent per a l’aprovació de la modificació és el Ple de la Corporació, en la seva condició d’òrgan de contractació, de conformitat amb la disposició addicional segona de la LCSP (Llei de Contractes del Sector Públic). Tanmateix, mitjançant acord del Ple de data 4 de juliol de 2023, publicat al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona el dia 11 de juliol de 2023, «aquesta competència ha estat delegada a la Junta de Govern Local».

Va recordar que en el seu moment ja van votar en contra d’aquesta decisió «i estic segur que el govern coincidirà en que aquests debats per transparència, accés a la informació pública i bon govern s’haurien de fer en marc del ple», va afirmar.

D’altra banda, el regidor de Fem Jordi Trapé va iniciar la seva intervenció en el debat d’un altre punt de l’ordre del dia -la delegació a l’alcalde de la resolució dels recursos de reposició que s’interposin contra els actes dictats en l’exercici de les competències delegades pel ple- dient que el seu grup faria «un vot de protesta».

Temes que queden fora

I el faria perquè «aquest dictamen conclou el que per a nosaltres és una manca de transparència en la delegació de competències que va començar amb el ple de cartipàs» del mes de juliol.

Trapé va dir que si bé la delegació a l’alcalde de la resolució dels recursos de reposició que s’interposin contra els actes dictats pel ple té una traducció gairebé immediata, en la majoria de casos de recursos de multes de gossos, «creiem que encara que ens estalviï una mica de temps en les comissions informatives era un moment per parlar d’un tema que pot semblar menor, però que amb les darreres modificacions normatives a aplicar poden tenir un impacte molt gran en la vida de la persona multada».

Trapé va dir que el vot en contra del grup municipal de Fem no era només per no poder veure els recursos a les multes sinó «per tot el conjunt de les delegacions que s’han fet a alcaldia obviant el ple com a màxim òrgan de representació de la ciutat». 

Va dir que això suposava que el ple deixa «de parlar de pròrrogues de contractes, de les tarifes del bus urbà, de pàrquings o de modificacions de contracte com s’ha produït amb el contracte de la recollida d’escombraries i, també les multes de gossos».

El president del grup de Junts, Ramon Bacardit, va reblar que «un cop més es treien competències del ple per delegar-les», i això volia dir «menys debat al ple, menys poder de decisió i menys transparència».

L’alcalde Marc Aloy va intervenir per deixar clar que en els darrers tres mandats, com a mínim, aquesta competència ja estava delegada a la junta de govern pública i es donava compte a les comissions informatives i, ara, per un tema d’eficiència i de rapidesa per no estar només debatent sobre multes de gossos a la junta de govern pública es va decidir que era millor que ho fes l’alcalde. «Tot i així ens vam comprometre, i em sembla que així ho fem, a donar-ne compta igualment a les comissions informatives. En principi no hi ha cap canvi pel que fa a l’oposició sobre la resolució d’aquestes sancions». 

Subscriu-te per seguir llegint