La Fira Ecoviure fa un pas en estètica, qualitat i conscienciació

Després d’una setmana de conferències, tallers i fira, l’Ajuntament ha fet un balanç positiu del certamen, que es consolida al centre de la ciutat

L'ecoviure en una imatge d'ahir dissabte

L'ecoviure en una imatge d'ahir dissabte / Oscar Bayona

Blanca Soler

Després d’una setmana intensa de fira Ecoviure amb jornades professionals, mercat de proximitat i fira, l’Ajuntament de Manresa n'ha fet un balanç positiu. Així ho ha manifestat el regidor d’acció climàtica, Pol Huguet: «la fira ha fet un salt qualitatiu amb la consolidació del nou model que es va iniciar l’any passat. No només ha estat baixar la fira al passeig del Palau Firal, sinó també fer un treball en xarxa amb diferents entitats». El regidor ha destacat la col·laboració amb el festival Clam, nova d’enguany, i el diàleg ambiental que es va dur a terme dissabte al matí amb joves del projecte Ecociutat amb quatre instituts de la comarca. 

Segons Huguet, el fòrum d’energia d’aquest any ha estat un gran èxit, amb més de 116 persones d’arreu de Catalunya des del Priorat a l’Empordà. A les jornades de l’aigua també s’hi van tenir 130 participants, juntament amb empreses i centres de recerca. «Han estat unes jornades a nivell nacional importants pel que fa a temes d’actualitat com és la gestió de l’aigua i l’energia», apuntava el regidor d’acció climàtica.

Quant al cap de setmana, que inclou la part més ciutadana, els paradistes en fan una bona valoració. Sobretot per la qualitat de l’espai respecte l’any passat. «En l’anterior edició encara anàvem amb les típiques carpes de plàstic i enguany s’ha cuidat molt més l’estètica. Les parades s’han confeccionat amb palets de fusta per singularitzar la festa. El missatge és d’una fira que no només diu, sinó que practica la sostenibilitat», valora un dels paradistes. Fonts del consistori han celebrat haver aconseguit donar una nova imatge. Segons recorda Huguet, hi ha hagut xerrades i tallers (amb més o menys gent), i quant a les vendes, el resultat és tan irregular com paradistes hi ha. En general, però, els comentaris han estat positius. «Enguany han vingut nous paradistes, com la llibreria de Manresa Poques Paraules, que tot just va obrir fa un any i mig».

L’aposta concreta de dur la fira al centre de Manresa és la d’anar a buscar més gent. Que els manresans que surten a passejar s’ho trobin i s’hi perdin. «La idea de fons no és que el ciutadà compri unes pomes ecològiques, sinó que descobreixi coses noves i se sensibilitzi. La fira serveix per generar un canvi d’hàbits al llarg de l’any», apuntava Huguet. El consistori busca, diu el regidor, la diversitat de parades, i sobretot, fomentar la conscienciació. «Són més importants els nous socis que ha pogut fer el mercat cooperatiu que quantes pomes s’hagin venut durant la fira». La combinació del públic generalista amb el més tècnic i especialitzat és el que busca el consistori per la fira.