Manresa haurà d’afrontar el canvi de model de recollida «en uns mesos»

No hi haurà accés lliure als contenidors d’envasos, orgànica i fracció resta, sinó limitat amb targeta

Aportaciód'envasos al contenidor groc

Aportaciód'envasos al contenidor groc / Arxiu/Eduard Vega

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Compte enrere pel canvi de model de recollida de residus «que la ciutat haurà d’afrontar en uns mesos», segons l’equip de govern d’ERC, PSC i Impulsem Manresa.

La implantació del nou model a Manresa de contenidors tancats d’envasos, orgànica i fracció resta havia de ser una realitat a finals del 2022 i principis del 2023. Després es va posar aquesta tardor com a nova fita.

Es tracta d’un canvi gradual que afectarà a tota la ciutadania. Tal com va dir el regidor que ha tibat del carro del nou sistema, Pol Huguet, això suposa que «anem a canviar la vida de 78.000 persones».

Fins ara reciclar ha estat totalment voluntari. Qui vol llançar els residus selectivament ho fa i si no vol no ho fa. 

Quan s’implanti el nou sistema caldrà que les 78.000 persones de Manresa es posin a reciclar, perquè sinó les deixalles quedaran escampades per terra

Així que la lectura que fa el govern és que calen educadors ambiental sempre, tots els dies de l’any, excepte els diumenges, treballant a peu de carrer, corregint la gent que es relaxa i no ho fa prou bé.

El regidor ja va advertir que allà on s’han fet canvis de sistema els primers dies va anar molt bé, però la gent es relaxa i si no es fa res un cop feta la implementació la taxa de recollida va baixant. La manera d’evitar-ho són els informadors que analitzaran dades, faran inspeccions a contenidors i aniran a visitar la gent perquè qui es desviï torni al camí.

S’actuarà seguint el principi que si la ciutadania canvia d’hàbits és perquè s’hi senten obligats, perquè no tenen alternativa.

Tots tancats excepte paper i vidre

El sistema de contenidors intel·ligents es basa en el seu tancament electrònic. De les cinc fraccions (orgànica, envasos, paper, vidre i rebuig), només els contenidors de vidre i paper continuaran oberts com fins ara

El d’envasos, orgànica i rebuig estaran tancats i només es podran obrir amb les targetes que proporcionarà l’Ajuntament. D’aquests tres, els contenidors de les fraccions orgànica i envasos es podran obrir sempre que es vulgui, mentre que el de rebuig només es podrà obrir un dia a la setmana, dilluns o divendres, a elecció de l’usuari. Aquelles famílies que generin bolquers, podran disposar d’una targeta que els permeti obrir el contenidor de rebuig amb més freqüència.

A banda del tancament, hi ha dues novetats més. La primera és que totes les àrees seran completes, amb tots cinc contenidors. Seran de càrrega lateral a la major part de la ciutat, i de càrrega posterior en aquells llocs on no sigui possible instal·lar els de càrrega lateral. I la segona és que el buidatge dels contenidors es passarà a fer en horari diürn, de 7 a 22.30 hores, un canvi que es fa per tal de minimitzar les molèsties ocasionades pel soroll dels camions a les nits. Pel que fa als habitatges més dispersos de fora del nucli urbà, s’habilitaran àrees tancades amb contenidors de les cinc fraccions, amb el mateix funcionament que a la resta de la ciutat.

El nou de model comportarà un canvi important en els hàbits de la ciutadania, però permetrà a la ciutat reciclar més i millor, fent un salt quantitatiu i qualitatiu important contra el canvi climàtic.

Subscriu-te per seguir llegint