Les bastides d'obres substitueixen les antenes a la torre Santa Caterina de Manresa

Es realitzen els treballs per rehabilitar, consolidar i dignificar l’antic baluard de defensa i reconvertir-lo en un mirador de Manresa i la vall del Cardener 

La torre Santa Caterina envoltada de tanques d'obres per convertir-la en un mirador

La torre Santa Caterina envoltada de tanques d'obres per convertir-la en un mirador / J.M.G.

Jordi Morros

Jordi Morros

Primer s’hi va construir una església dedicada a Sant Cristòfol. Corria el segle XII. Enderrocada, el XVI es va tornar a alçar amb tres altars dedicats a Sant Nicolau, Sant Cristòfol i Santa Caterina. També va acabar enderrocada, i el segle XIX s’hi va edificar l’actual torre circular, un baluard de defensa de l’època de les guerres carlines. Amb el temps les noves tecnologies van fer que es convertís en un centre de telecomunicacions ple d’antenes. Ara, fruit de la seva privilegiada ubicació tindrà un nou destí, i les bastides d’obra per reconvertir la torre de defensa en un mirador han substituït les antenes.

Santa Caterina és un bé cultural d'interès nacional que ha guanyat pes amb el Camí Ignasià, ja que és un element històric que rep els visitants que entren a la ciutat. A partir d’aquí el camí va a parar al Pont Vell passant per la Guia.

Referent paisatgístic

És un dels referents paisatgístics de la ciutat i destí d’excursionistes de l’entorn de l’Anella Verda. L’estiu passat van començar les obres per restaurar i consolidar l’edificació original. Prèviament, es van treure les antenes que hi havia i que eren perfectament visibles des de l’exterior.

Les primeres que s’hi van instal·lar gràcies a la seva situació, sobre un turó que dona a la ciutat i a la vall del Cardener, va ser cap al 1970. Van ser antenes de televisió - entre les quals la de la televisió local Tele7 ja desapareguda- i de ràdio, fins que cap a l’any 2000 es van començar a instal·lar antenes de noves tecnologies.

Les antenes que hi havia a la torre Santa Caterina ja s'han enretirat

Les antenes que hi havia a la torre Santa Caterina ja s'han enretirat / ARXIU/ALEX GUERRERO

Entre elles n’hi havia d’Aigües de Manresa i del mateix Ajuntament per connectar els seus diferents edificis. Han conviscut fins ara amb la senyera que presidia el turó, visible des de diferents punts de la ciutat.

Detall de les antenes de comunicacions a l'antic baluard de defnsa

Detall de les antenes de comunicacions a l'antic baluard de defnsa / ARXIU/SALVADOR REDÓ

Ja s’han enretirat i el que s’hi pot veure són les bastides per rehabilitar l’edifici, que està envoltat de tanques d’obres per convertir-lo en un mirador.

A l’interior hi haurà una escala de caragol que anirà a parar a una plataforma circular al nivell superior de la torre des d’on es podrà contemplar les vistes en una perspectiva de 360 graus.

Obres a la tore Saba Caterina per transformar-la en un mirador, amb la Seu al fons

Obres a la tore Santa Caterina per transformar-la en un mirador, amb la Seu al fons / J.M.G.

El projecte té un pressupost de 246.233 euros que provenen dels fons europeus Next Generation i també d’una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat. És previst que les obres estiguin enllestides a principis de l’any vinent.

Espai Quico Mestres

La restauració de la torre s’ha de complementar amb l’Espai Quico Mestres en record a l’arquitecte i urbanista manresà traspassat el 2013.

Va ser l’autor del primer Pla General d’Ordenació Urbana de l’època democràtica i posteriorment va definir el model de ciutat que encara avui és vigent.

L’Espai Quico Mestres tindrà un recorregut circular al voltant de la torre. A terra es gravaran conceptes relacionats amb Manresa, i hi haurà baranes i rètols per mostrar i identificar les fites, monuments de la ciutat o serralades que es poden veure des de Santa Caterina.

Es dona la circumstància que la torre Santa Caterina va ser escenari, l’any passat, del festival artístic Microscopies. Des de llavors una obra presideix el turó. Es tracta de dues escultures de pedra i fusta de tall escarpat que representen el cos humà i que volen remetre als orígens primigenis de l’ésser humà. Donen la benvinguda als visitants de la torre.

Baluard de defensa

La torre de Santa Caterina era un baluard o punt de defensa avançat que es va construir el segle XIX, durant les guerres carlistes. És en un punt estratègic. Abans des de la perspectiva militar i ara com a mirador turístic. Tenia finestres i espitlleres, cobertes amb blocs monolítics, aptes per a les armes de foc,i també hi havia un canó d’artilleria militar. S’hi va apostar un destacament militar.

La història en aquest emplaçament, a prop del camí que menava cap a Igualada, però, comença molt abans. El segle XII s’hi va fundar una església i un petit monestir dedicat a Sant Cristòfol. Al segle XV es va enderrocar, i el XVI el Consell de la Ciutat va edificar una nova església amb tres altars dedicats a Sant Nicolau, Sant Cristòfol i Santa Caterina.

Va ser a les guerres carlines que es va destruir l’església i s’hi va alçar la torre circular de defensa.