Jordi Llobet reinventa l'escudella i carn d'olla de Nadal

El reconegut cuiner ha fet una demostració de com cuinar el tradicional plat hivernal d'una manera més moderna

Jordi Llobet farcint els galets amb un trixat de verdures amb els seus ajudants

Jordi Llobet farcint els galets amb un trixat de verdures amb els seus ajudants / MIREIA ARSO

Helena Carbonell

Helena Carbonell

El xef manresà Jordi Llobet ha demostrat avui que els clàssics es poden reinventar i reinterpretar. Ha fet una nova versió de l'escudella i la carn d'olla, un dels plats més emblemàtics de la cuina tradicional catalana. Ha cuinat els plats davant un públic força nombrós que també ha tingut l'oportunitat de fer un tast.

Ha estat una activitat emmarcada en la fira de Sant Andreu de Manresa. Aquesta edició és la primera que s'ha acollit una demostració culinària i ha estat tot un encert, ja que molts dels assistents a l'acte confessaven que s'havien desplaçat fins allà per veure Llobet cuinar i també per poder tastar el que prepara.

La Verònica Ramos va conèixer en Jordi Llobet fa un parell d'anys en una altra fira i ha anat avui a aquesta preparació d'una versió de l'escudella perquè "veure'l cuinar és una delícia, i a més, sempre resol els dubtes i et dona alternatives d'ingredients que siguin difícils de trobar".

El primer que ha explicat Jordi Llobet és com fer la base de l'escudella: el brou. En aquest cas, i fent honor a la ciutat, ha preparat el brou del Pelegrí, que rep aquest nom perquè és el que es considera que Sant Ignasi de Loiola podia beure quan fa a més de 500 anys va fer la seva estada a Manresa.

De fet, el cuiner manresà ha explicat que Sant Ignasi de Loiola sempre bevia aquest brou que després canviaria de nom en honor seu en el mateix bol, que avui dia es pot visitar a la Cova.

Es tracta d'un caldo que només es fa amb verdures de temporada, Llobet ha destacat la importància de rostir totes les verdures a l'olla abans de posar-hi l'aigua per tal que el gust s'impregni millor. També ha recordat que cal deixar infusionar el brou per tal que no quedi insípid.

"Una de les coses més importants de qualsevol brou és servir-lo ben calent perquè sigui un plat reconfortant", ha recordat. Després 250 persones han tingut l'oportunitat de fer el tast del brou sol, ben calentó, això sí, en un got de paper.

Posteriorment, ha passat a la carn d'olla i aquí és on han començat les innovacions. Ha ajuntat totes les carns en una mena de botifarra per tal de "servir-la d'una manera diferent, que, a més, és molt més fàcil de menjar". També ha sigut creatiu en la presentació de les verdures i els galets.

Amb el porro, la patata, la pastanaga i la col ha fet una mena de trinxat. Ha dipositat la pasta en una pispa pastissera i l'ha fet servir per farcir els galets. Per fer aquesta tasca, un petit grup d'infants van ajudat al cuiner Jordi Llobet. Es tracta de nois i noies que particpen al programa Slowfood educa, de la Catalunya central, i que reben el suport del grup Slowfood Catalunya central. Durant l'any, nois i noies de primària, fan un treball de cultivar i cuinar la col verda manresana. Hi participen les escoles Monsenyor Gibert i Paidos, de Sant Fruitós; escola Catalunya, de Navarcles; la Torres Amat,de Sallent; i la manresana Oms i de Prat. Els que ajuden els infants a fer créixer la verdura són pares o avis vinculats a l'escola, i com a cuiners hi participen Nani Sala, Benvingut Aligué, Diego Alias, de ca l'Amador de Jossa del Cadí i Quim Miró, del restaurarnt de Castelladral.

Després els petits ajudants de Llobet han "engotat" els galets en 250 gots de paper, que els assistents a l'acte han pogut tastar. Tots els assistents consultats per aquest diari estaven satisfets amb el resultat i algun fins i tot s'atrevirà a provar aquesta variació de l'escudella per Nadal com la Marina Ignacio, això sí, confessa que haurà de fer "unes quantes proves abans".

Subscriu-te per seguir llegint