La grip destrona la covid del primer lloc del podi i omple les farmàcies

Amb el fred i les trobades de Nadal, els virus respiratoris campen a la seva i han començat a tensionar el sistema de salut

Gent a la farmàcia Planas del carrer Guimerà de Manresa

Gent a la farmàcia Planas del carrer Guimerà de Manresa / OSCAR BAYONA

Jordi Morros

Jordi Morros

Els virus respiratoris com la grip han esguerrat moltes trobades familiars aquest Nadal, han començat a tensionar el sistema públic de salut com acostumen a fer cada any, i han fet que a les farmàcies s’hagi convertit en el pa de cada dia atendre gent que demana algun remei ràpid i eficaç per desprendre’s de la grip.

Una grip que per primera vegada des del 2020 ha desplaçat del primer lloc del podi a la covid, tot i que hi continua sent. Només els testos saben si es pateix una cosa o l’altra.

Precisament els testos és un els productes que més es demana aquests dies a les farmàcies, han comentat a Regió7 alguns establiments consultats per aquest diari. El mateix passa amb les mascaretes. «Des de la covid, la gent es preocupa més de no encomanar ningú», explica Cristina Singla de la farmàcia Ros del Passeig de Manresa. «Sí que molta gent compra el test. Però la majoria els clàssics antigripals i també termòmetres», assegura Àngels Talaverón de la farmàcia Planas del Guimerà. Perquè la gent sàpiga si pateix grip o bé covid, compra els testos i se’l fan, diuen a la farmàcia Sant Maurici de la Sagrada Família.

Els virus respiratoris

Els principals virus respiratoris que circulen són la grip, la covid i el virus respiratori sincicial (VRS). Aquest últim és el causant de la bronquiolitis que afecta sobretot nadons i nens petits. L’hivern passat va dur de corcoll els pediatres i urgències. Aquest any, s’ha incorporat al calendari de vacunes, i això ha fet que sigui la infecció respiratòria menys comuna aquests dies.

Moviment abans de Nadal

El moviment a les farmàcies es va començar a notar la setmana passada, i el «pic va arribar el cap de setmana abans de Nadal» , segons Talaverón. Pensa que aquest any la grip ha vingut de cop i més concentrada. Altres anys començava abans i es diluïa més. «No és que n’hi hagi més, però sí amb més en poc temps».

Explica que la majoria de persones no van al metge, tret que es trobin molt malament o persisteixi la febre, perquè ja sospiten que tenen grip. O covid. Van directament a la farmàcia per buscar algun remei. «Són patologies hivernals i és el que toca», assegura. Aquest any, però, s’ha ajuntat amb una «passa de panxa que ja fa ben bé tres setmanes que dura».

«Torna a haver-hi de tot», comenta, per la seva part, Singla. «Grip, covid, constipats, bronquitis i virus respiratoris en general». Els clàssics antigripals com el Frenadol omplen les estanteries. «És el normal de cada hivern, encara que els testos i les mascaretes, que havien baixat, han fet un repunt les dues últimes setmanes».

«Per aquestes dates sempre és així», expliquen a la farmàcia Sant Maurici. «El fred, i les trobades familiars fa que per Nadal els virus es propaguin més ràpidament».

Herboristeries

O bé curar un constipat. O bé reduir els símptomes d’una grip. O bé incrementar les defenses per no patir ni una cosa ni l’altra. Les herboristeries han notat els darrers dies més afluència de gent combatre els virus respiratoris amb, aquest cas, remeis naturals.

Ja va començar abans de festes, sosté Meritxell Casas de l’Arrel del Passeig. «Primer va ser una passa de panxa. Després un refredat que s’enganxa molt al coll amb mucositat i que costa de treure, i també hi ha qui pateix constipat de pit, covid i grip». Casas comenta que «no som metges, però sabem quan arriben els virus perquè tenim indicadors i més demanda de consultes».

Meritxell Casas de l'Arrel del Passeig, amb remeis naturals contra els virus respiratoris

Meritxell Casas de l'Arrel del Passeig, amb remeis naturals contra els virus respiratoris / J.M.G.

Montserat Zurita, de l’herboristeria del carrer Sant Miquel, explica que «fa un mes que ve molta gent amb símptomes persistents». «Sobretot és gent que ha provat altres coses i no els hi ha anat bé, per complementar el que li ha receptat el metge, i també qui prefereix prendre remis naturals abans que medicines». Fins i tot hi ha gent a qui el metge ha receptat farigola perquè és antisèptica, comenta.

A partir d’aquí hi ha barreja d’herbes pels refredats -malva, pi, eucaliptus- xarops per mucositats, vitamines o pròpolis, explica Casas. En alguns casos per posar remei el virus i en altres per augmentar defenses.