"Estem entrant en epidèmia com era habitual abans de la covid"

Grip i coronavirus conviuen, poden donar els mateixos símptomes i el tractament també és el mateix

Rafel Pérez és el cap de la unita de Malalties Infecioses de la Fundació Althaia

Rafel Pérez és el cap de la unita de Malalties Infecioses de la Fundació Althaia / AXIU/ENRIC BADIA

Jordi Morros

Jordi Morros

Hi ha hagut una pujada sobtada de pacients amb infeccions víriques, bàsicament grip, l’última setmana a l’Hospital Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia. I això es tradueix amb més activitat a urgències i més ingressos. Generalment de persones amb virus respiratoris que a més a més pateixen alguna malaltia crònica.

Segons el cap de la unitat de Malalties Infeccioses d’Althaia, Rafel Pérez, l’actual situació no deixa de formar part de l’epidèmia gripal de cada any per aquestes dates. Amb una diferència, però. Els anys 2020 i 2021, la grip pràcticament va desaparèixer a causa de la irrupció de la covid. «El 2022 ja en vam començar a veure, però tampoc d’una forma molt marcada». Aquest any, en canvi, «estem entrant en epidèmia com havia passat els anys anteriors de la pandèmia. Era l’habitual».

L’estacionalitat de la grip

Segons Pérez, forma part de l’estacionalitat de la grip, que comença a mitjans o a finals de desembre i que sol durar un parell de mesos. El que no se sap és amb quina intensitat, perquè això canvia cada any, però la situació s’allargarà fins més enllà del mes de gener».

L’altra particularitat d’aquesta temporada és que conviuen grip i convid. «Per la simptomatologia és difícil de saber si una persona pateix la grip o bé té covid. Tots dos poden anar amb febre, tos, mal de coll... Depèn de la persona. Hi ha qui ho passa més fluix i qui pateix més». Els testos diagnòstics són els que permeten saber amb poca estona si es pateix grip o covid. «És senzill perquè ens ho diu ràpidament». De moment, guanya la grip.

En tots dos casos el tractament vindria a ser el mateix, assegura. Amb les persones que no tenen cap malaltia crònica ni són immunodeprimits, n’hi hauria prou amb una «bona hidratació, cuidar-se, i paracetamol, si cal». Matisa, però, que una altra cosa són les persones vulnerables «amb malalties cròniques». En aquest cas hi pot haver «risc de complicacions i moltes vegades són les que acaben venint a urgències».

La mascareta

El que també recomana és evitar anar a trobades si hi ha símptomes per no encomanar el virus. «És preferible quedar-se a casa i si no pot ser, utilitzar mascareta». També s’hauria de dur en llocs on hi pot haver gent vulnerable com un hospital o una residència de gent gran.

Hi ha qui pensa que la sequera afavoreix que hi hagi més casos de virus respiratoris. Respecte a aquest tema Pérez diu que «no hi posaria la mà al foc. Altres anys hem tingut epidèmies de virus amb més o menys sequera. El que és clar, és que l’estacionalitat ve marcada bàsicament pel fred. Pel fred i perquè en aquesta època la gent fa trobades en llocs tancats i això afavoreix la transmissió».

Regió7 es va posar en contacte ahir amb Salut a la Catalunya central per tenir dades de la incidència dels virus respiratoris, però no va obtenir cap resposta.

Població pediàtrica

Les Infeccions Respiratòries Agudes (IRA) van créixer a Catalunya la setmana del 18 al 24 de desembre, especialment la grip, segons l’última actualització del portal Sivic del Departament de Salut. Les infeccions van passar dels 68.019 casos de la setmana anterior, la de l’11 al 17 de desembre, als 71.674 de la darrera. La taxa d’IRA és de 909 afectats per 100.000 habitants.

La grip és el virus respiratori més freqüent amb un 22,6% de les mostres, seguit del rinovirus (17,9%), el covid (14,6%) i el VRS (13,2%).

Destaca el creixement, d’una setmana a l’altre, de la grip en la població pediàtrica. Es va doblar en la franja de 0-4 anys i fins i tot van ser més del doble en la de 5 a 14 anys.

Els casos de grip en els petits d’entre 0 i 4 anys es va passar de 445 a 992 aquesta última setmana. Pel que fa als menors de 5 a 14 anys, dels 623 casos se n’ha detectat ara 1.413. La grip és el virus que més circula entre la població pediàtrica. Suposa un 42%. Per darrere se situa el VRS, amb un 18,8%.

En general, el pic d’incidència de la grip és major que l’any passat, tot i que actualment es considera que el nivell és moderat.

Salut va fer públic aquest dimecres un comunicat en el qual va confirmar que hi ha hagut un creixement de casos de virus respiratoris, i va recomanar responsabilitat i prudència amb la població fràgil. Va recordar mesures de prevenció com el rentat de mans, usar mascareta si es tenen símptomes respiratoris o la vacunació.