El govern de Manresa replica Fem que s’han perdut subvencions «perquè no viatgem en el temps»

ERC, PSC i Impulsem responen la crítica de deixar escapar 338.000 euros en ajuts dient que era físicament impossible evitar-ho

La regidora de Drets Socials, Mariona Homs Alsina, al ple

La regidora de Drets Socials, Mariona Homs Alsina, al ple / Arxiu/Oscar Bayona

Francesc Galindo

Francesc Galindo

Després que Fem Manresa fes públic que l’Ajuntament havia deixat perdre el cobrament d’un total de 338.738 euros en subvencions durant els últims anys, el govern municipal va respondre, en el darrer ple, que això havia passat «perquè no viatgem en el temps».

La frase és de la regidora de Presidència i Drets Socials, Mariona Homs, que va argumentar que els contractes-programes es fan per 4 anys i es consignen en anualitats. Quan es signen, de vegades, és a l’octubre i la consignació és des del gener. I del gener a l’octubre «has de tornar aquests diners perquè no has pogut contractar a ningú, perquè no viatges en el temps. M’explico?».

Homs va avançar que el pròxim cop també passarà, perquè el del 2024 i 4 anys posteriors «el vam signar a l’octubre i teníem consignats per incorporar nous professionals des de l’1 de gener de l’any 2023. Alguns els teníem amb fons propis i, per tant, els podrem justificar perquè no estaven amb cobertura, però estaven fent funcions per a les quals els programes estaven assignats, però alguns altres són de nova incorporació com, per exemple, programes de sensellarisme».

Va afegir que la conclusió és que «aquests diners no els haurem gastat perquè no sabíem que aquest programa existiria. Com que no ho sabíem no ens podíem anticipar i, per tant, no podíem contractar algú per a un programa que no existia».

Va explicar que «aquest és el decalatge. En el cas de l’any 2020 sí que hi ha una cosa que és una mica diferent que és que durant la covid va haver-hi addendes del contracte-programa que responien a la necessitat de fer les coses fàcils als serveis socials i tenien molt bona intenció». I es van atorgar fons «perquè féssim coses que després es van garantir des d’un altre lloc. Vam demanar destinar els diners a una altra destinació, però no va ser possible».

En la mateixa línia, el regidor d’Hisenda, Pere Massegú, va explicar que la responsabilitat no era exclusivament de l’Ajuntament, perquè a vegades s’aproven programes al juny o al juliol i s’han de justificar a data 31 de desembre, amb la qual cosa "és pràcticament impossible per la data en la qual s’ha concedit la subvenció poder-la justificar al 100%".

El regidor d’Hisenda va explicar que l’informe de la Interventora que quantificava els ajuts perduts en 338.738 euros forma part del procediment habitual a l’hora de donar de baixa drets reconeguts pendents de cobrament que no s’executaran.

L’objectiu és que hi hagi una correcta comptabilització dels números de l’Ajuntament.

El regidor de Fem Manresa Jordi Trapé va afirmar que el dictamen que es portava a aprovació de baixes de drets reconeguts pendents de cobrament d’exercicis tancats el que volia dir és que «l’Ajuntament ha deixat perdre 338.738 euros en subvencions durant els últims anys. Creiem que és força més fàcil i entendible».

Va reconèixer que les raons podien ser diverses, «però la realitat és aquesta» i va afegir que «només durant els anys 2018, 2019 i 2020 la quantitat perduda és de 225.000 euros.

Va reblar que «considerem que això és perjudicial per a la política, perquè contribueix a desacreditar les institucions públiques i per corregir-ho cal implementar certes mesures, perquè quan un ciutadà sap que s’ha perdut aquesta quantitat de diners per no executar subvencions es fica les mans al cap, encara que alguna tingui la seva justificació».

112 milions en subvencions

L’alcalde Marc Aloy va intervenir per dir que «això de deixar entendre que l’Ajuntament perd calés queda molt lluny de la realitat». El regidor d’Hisenda va tornar a intervenir per afegir que es tractava d’una depuració que anava del 2007 i del 2011 al 2022 per subvencions rebudes que no es poden justificar al 100% i la xifra s’havia de posar en context: «Si analitzem les dades, des del 2010 fins a l’any 2022 l’Ajuntament ha rebut exclusivament de la Generalitat i de la Diputació un import de 112.217.000 euros en subvencions. Una simple operació aritmètica mostra que donem de baixa drets que suposen un 0,3%».

Aquest percentatge «jo firmaria poder-lo tenir sempre i la justificació de la gestió de les subvencions és molt bona».

El regidor de Fem Jordi Trapé va replicar que a nivell de percentatges tothom pot fer servir les xifres com li vagin bé, «això és evident, però la realitat és que no s’han executat aquests diners i els hem perdut».