Urgències de Sant Joan de Déu atén un 11 % més de visites que fa un any per la irrupció brusca dels virus respiratoris

L'arribada del fred i les trobades familiars que faciliten la transmissió ha fet que hi hagi pics de 430 atencions al dia 

Accés a Urgències de l'Hospital de Sant Joan de Déu

Accés a Urgències de l'Hospital de Sant Joan de Déu / ARXIU/ROGER JUNYENT

Redacció

Les visites al servei d’urgències de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa s’han incrementat aquests dies una mitjana d’un 11% respecte al mateix període de l’any passat a causa de l’impacte dels virus respiratoris. Els casos de grip A, covid i Virus Respiratori Sincitial (VRS) han fet disparar la demanda assistencial. L’augment de la demanda ha sigut més brusca que l’any passat. Les infeccions han arribat més tard, coincidint amb el fred, i això ha fet que s’hagin concentrat en menys dies.

Per fer-se una idea de l’impacte, explicar que el novembre de l’any passat la mitjana de visites a urgències va ser de 290 cada dia. A mitjans de desembre es va passar a 305, també a causa dels virus respiratoris. Aquest any la mitjana dels darrers 10 dies ha sigut de 340 visites cada dia, però hi ha hagut pics de fins a 430.

Casos complexes

Segons la Fundació Althaia, el paral·lel a l’augment de la demanda assistencial s’ha notat un increment de la complexitat dels casos atesos. Es tracta sobretot de persones d’edat avançada amb malalties cròniques ja de base que es descompensen a causa del virus respiratoris. En molts casos cal que quedin ingressats.

Althaia assegura que en aquest sentit que Urgències té un protocol que determina quin és el millor recurs assistencial que poden rebre aquest tipus de persones. A més a més dels propis d’Althaia, també es tenen en compte altres recursos que hi ha al territori com l’atenció intermèdia i la primària.

En canvi, la situació en l’àmbit de pediatria ha canviat substancialment respecte a l’any passat, quan la bronquiolitis que afecta sobretot nadons i nens petits va tensar el sistema. També les urgències pediàtriques de Sant Joan de Déu. La campanya de vacunació contra el VRS, que és el virus que causa la malaltia, en naos de menys de 6 mesos que Salut ha posat en marxa aquest any, ha tingut efectes positius, tant a urgències com a planta d’hospitalització, segons Althaia.

D’entrada és el virus respiratori que menys es detecta. La bona resposta de la campanya d’immunització ha evitat infeccions de gravetat que fa un any requerien ingrés a planta o fins i tot traslladar nadons a UCIs pediàtriques d’hospitals de l’àrea de Barcelona. A Sant Joan de Déu es van haver de suspendre intervencions quirúrgiques per poder disposar de més llits.

Al respecte Althaia recorda que la campanya de vacunació de la grip i de la covid continua oberta. Recorda que les vacunes fan que baixi la possibilitat de desenvolupar símptomes de les malalties. I que en el cas que n’apareguin, siguin menys greus i s’evitin ingressos als hospitals.

L’ús de la mascareta és obligatori als centres d’Althaia si es tenen símptomes d’algun tipus de malaltia infecciosa. També a serveis com urgències, UCI, diàlisi, neonatologia i els hospitals de dia, així com en aquelles àrees on hi hagi pacients vulnerables com és el cas de la majoria d’unitats d’hospitalització. En aquests casos només es permet un acompanyament que sempre ha de dur mascareta. Les visites socials i de cortesia no estan permeses.