La tradició i l’amistat entre actors mantenen viva l’obra dels Pastorets

Una cinquantena d'intèrprets participen en la representació del clàssic nadalenc al teatre Els Carlins de Manresa

Els assajos es comencen a organitzar el setembre i s’intensifiquen al desembre 

Helena Carbonell

Helena Carbonell

La tradició i el caliu que hi ha entre els més de cinquanta actors que hi participen són els dos principals motors del clàssic nadalenc dels Pastorets al teatre Els Carlins de Manresa. Regió7 ha tingut avui l’oportunitat d’accedir a les bambolines per presenciar la preparació dels actors per l’obra.

El director de l’espectacle des del 2019, Pere Font, explica que «els Pastorets generen un clima molt familiar, tot i que hi ha gent molt diversa». Creu que bona part d’aquest ambient es va creant als assajos, que van començar a organitzar el mes de setembre i que es van intensificar a principis de desembre.

Un dels protagonistes d’aquesta tradicional obra de teatre és en Rovelló, que interpreta el jove actor Ferran Ribera per segon any consecutiu. Per ell, fer aquest paper per primera vegada va ser «tot un repte» i aquest any ha estat «una experiència molt gratificant». Ribera és estudiant del primer curs a l’Institut del Teatre i va començar a participar en els Pastorets l’any 2019 i ha passat per diversos papers dins la representació.

L’altre gran protagonista dels Pastorets és en Lluquet, que aquest any representa Oriol Miras i s’estrena en aquest personatge. Admetia que aquest personatge ha sigut complicat de representar «no pel text que té, sinó per les interaccions amb els personatges i la química que té amb el Rovelló».

Miras apuntava que no es vol dedicar al teatre de forma professional, però que «fer els Pastorets amb la gent dels Carlins és com estar en família».

Tots els actors consultats per aquest diari tenen motius diferents per ser avui dalt de l’escenari del teatre Els Carlins. No obstant això, tots coincideixen a dir que és una experiència molt enriquidora en l’àmbit personal.

Mentre s’acabava de pintar la cara de vermell, Daniel de Pedro, que interpreta un dels dimonis a l’obra, relatava que la seva principal motivació per actuar als Pastorets són els records familiars que hi té associats. «Quan tenia cinc anys venia a veure els Pastorets amb la família i em mou molt aquesta part sentimental, tant de l’obra com dels Carlins, que és un teatre que sempre m’ha encantat». Igual que molts altres actors, de Pedro fa anys que participa en els Pastorets, però ha anat canviant de paper i un any va representar un dels protagonistes.

Uns quaranta minuts abans de l’inici de l’obra, als vestuaris del teatre feia una olor molt particular; una barreja de laca pels cabells, fusta i cola d’enganxar. Els dimonis s'enganxaven les banyes amb cola al front d’una forma molt meticulosa mentre algunes fures acabaven de fixar el seu pentinat.

Adaptació de l’original

Pere Font subratllava que el que es representa al teatre Els Carlins és «una adaptació del text original perquè els Pastorets duren quatre hores i se’ns feia massa llarg». L’espectacle actual dura dues hores i no té descans de mitja part.

L’estrena sempre es fa per Sant Esteve i encara queden per fer les representacions del dia 1, el dia 6 i el dia 7 de gener del 2024.

Subscriu-te per seguir llegint