Els ingressos per virus respiratoris causen problemes de gestió d’espai als hospitals de Berga i Manresa

La pressió assistencial ha baixat lleugerament aquesta primera setmana de gener respecte l´ultima de desembre

Imatge d'arxiu de les urgències de primària del CUAP Bages de Manresa

Imatge d'arxiu de les urgències de primària del CUAP Bages de Manresa / ARXIU/OSCAR BAYONA

Jordi Morros

Jordi Morros

Dificultats en la gestió d’espais als hospitals a causa d’un increment d’ingressos, més visites del que seria habitual als serveis d’urgència, tant a Primària com als hospitals de Berga i al de Sant Joan de Déu de Manresa i, de retruc, més temps d’espera. Són algunes de les conseqüències de la brusca aparició dels virus respiratoris de la grip, amb l’afegit de la covid i el VRS que causa la bronquiolitis. Tensen el sistema, encara que en el cas de les comarques del Bages i el Berguedà aquesta primera setmana de gener hi ha hagut un lleuger descens de visites al metge respecte a l’última setmana de desembre.

Es dona el cas que a la Catalunya central la transmissió de grip és de 225 casos per cada 100.000 habitants. A Catalunya és de 300, una xifra similar a la que hi va haver el període 2018-2019. La grip, doncs, es torna a comportar com abans de la pandèmia, segons Salut. De covid hi ha 100 casos per cada 100.000 habitants i el VRS ha baixat en picat per la immunització als nadons que es va iniciar aquesta temporada.

Urgències a Primària

Entre l’1 i el 8 de gener, urgències d’Atenció Primària al Bages va atendre 2.351 visites. Al CUAP Bages de Manresa va ser 1.653. A Artés van ser 95; a Cardona, 34; a Moià, 134; a Monistrol, 88; a Sallent, 139; a Sant Vicenç de Castellet, 51 i a Súria, 157.

La setmana anterior, la del 24 al 31 de desembre, en canvi, van rebre gairebé 500 visites més. Va ser 2.816. D'aquestes, 1.744 al CUAP Bages de Manresa; 136 a Artés; 74 a Cardona; 174 a Moià; 151 a Monistrol; 240 a Sallent; 97 a Sant Vicenç de Castellet i 200 a Súria.

Al Berguedà, l'activitat a l'Atenció Continuada i Urgent i Territorial (ACUT), també és intensa aquests dies. Entre l'1 i el 8 de gener ha atès 242 visites. 205 d'aquestes al Punt d'Atenció Continuada de Berga, i 37 al de Guardiola de Berguedà. La setmana anterior, en canvi, va realitzar 318 visites, un 38% més. La gran majoria, 318, a Berga i la resta a Guardiola. Berga

Activitat a Sant Joan de Déu

Pel que fa a l’activitat hospitalària, urgències de Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia de Manresa ha atès aquests últims dies una mitjana de 304 visites cada dia, amb pics que han superat les 400. A finals de desembre eren 340 cada dia i es va arribar a les 430 en una sola jornada.

La darrera setmana, un 18 % dels pacients atesos a urgències han queda ingressats. Les unitats d’hospitalització on s’atenen els afectats per virus respiratoris tenen una ocupació entre el 90 i el 100%. L’UCI és del 80 % i no s’han hagut d’ajornar intervencions quirúrgiques com sí que ha passat en altres hospitals.

A Sant Joan de Déu hi ha hagut un important increment de visites dels anomenats pacients complexos, la major part d’ells persones d’edat avançada amb malalties cròniques de base que es descompensen a causa dels virus respiratoris. En molts casos s’han d’ingressar.

El dia de Nadal a Berga

A l’Hospital de Berga la mitjana anual d’urgències són 80 visites al dia. Aquestes últimes jornades ha augmentat fins a les 100. Es dona el cas que el dia de Nadal, el passat 25 de desembre, van atendre un pic de 132 persones. Les dades representen un increment del 10% respecte al mateix període de l’any passat. Aquesta primera setmana de gener l’activitat s’ha estabilitzat per sota de les 80 urgències de mitjana, però, en canvi, hi ha un 30% més d’ingressos que dificulta la gestió d’espais. Tampoc no s’ha desprogramat l’activitat quirúrgica.

La vacunació té camp per recórrer

L’augment de la taxa d’infeccions respiratòries agudes en les darreres setmanes tensiona el sistema de salut en tots els seus dispositius, ha alertat el departament de Salut. Avisa, igualment, que l’onada epidèmica encara durarà unes setmanes i que per aquest motiu és molt important reforçar les mesures de prevenció i control. Segons Salut Pública, a la Catalunya Central, el pic de l’epidèmia arribarà entre finals d’aquesta setmana i principis de la propera.

En aquest sentit Salut ha recordat que una de les mesures de prevenció més destacada és l’ús de les mascaretes, vigent als centres sanitaris, tant a hospitals com a equips d’atenció primària, els pròxims 15 dies. Redueixen la transmissió del virus respiratoris.

L’altre mesura per reduir possibles ingressos hospitalaris, la mortalitat vinculada a infeccions respiratòries o que els efectes de la malaltia siguin més lleus, és la vacunació. S’ha obert a tota la població en general. La campanya d’aquest any de la grip i la covid anava dirigida fins ara als majors de 60 anys, embarassades, persones amb problemes crònics de salut i altres factors de risc. En el cas de la grip, també a infants i a les persones fumadores. Davant l’alta transmissió la vacunació s’ha obert a la població general.

En el cas de la grip, a la Catalunya central s’ha arribat a una cobertura del 33,63% de la població i un 41,94% en majors de 60 anys. En la covid, la cobertura a la població és del 25,3% i de 32,03% majors de 60 anys. Són xifres que queden lleugerament per sota de les de Catalunya.

Aquest dimarts el el conseller Manel Balcells va assegurar que la vacunació «estalvia maldecaps i la sobrecàrrega al sistema». Va explicar que en les últimes hores hi havia hagut alguna «incidència puntual» per demanar cita però que ja s’ha solucionat, i va admetre que les cobertures són «menors» a les desitjades. El conseller també va informar que en algun hospital s’han suspès algunes operacions programades per la pressió assistencial, però va recalcar que no és una situació generalitzada que no afectaria intervencions quirúrgiques greus.