La cavalcada de Reis de Manresa continua portant cua

La petició de Junts perquè ERC, PSC i Impulsem facin marxa enrere dels «canvis ideològics» va ser rebutjada

Una imatge de la cavalcada de Reis

Una imatge de la cavalcada de Reis / Arxiu/Oscar Bayona

Francesc Galindo

Francesc Galindo

El dia de Reis ja va passar, però la polèmica pels canvis introduïts a la cavalcada de Manresa pel govern, perquè fos més cosmopolita, multicultural i laica, perdura. La moció presentada per Junts perquè ERC, PSC i Impulsem facin marxa enrere en les modificacions «de caire ideològic» va ser rebutjada al darrer ple i només va tenir el suport del Front Nacional.

Junts: "No cal adoctrinar"

El president del grup de Junts, Ramon Bacardit, va recordar que al ple de desembre havien advertit del que podia passar amb els canvis introduïts a la cavalcada i que «la resposta de la regidora de Cultura, Tània Infante, amb un to foteta, va ser premonitòria del que ens vam trobar. Vostès volien fer una cavalcada multicultural, diversa i inclusiva, amb la voluntat de reinterpretar la tradició» i el resultat ha estat que «fins i tot ens ha sorprès a nosaltres la mala acollida i el rebombori que ha generat. Cal demanar-se si era necessari, si calia ficar cullerada i mal ambient fins i tot en una qüestió tan senzilla. Calia convertir la nit de Reis en la nit dels astres?».

Bacardit va dir que, encara que el govern els volgués culpabilitzar, «la gent comenta el que comenta i nosaltres no tenim el poder de canviar l’estat d’opinió. Si fos així vostès no estarien governant».

Per a Junts «era molt senzill, calia omplir les carrosses de regals, posar un àngel ben vistós, uns Reis que fossin ben Reis, caramels, nadales i punt. No calia triomfar, ser innovadors i moderns. Només fer-ho bé. Estem d’acord amb el canvi de recorregut i les innovacions, però no cal fer ideologia amb una cavalcada. Per l’amor de Déu què és pels nanos això! No cal adoctrinar fins i tot en això».

Bacardit va afirmar que per construir una ciutat i una societat cohesionada «hi ha una sola fórmula i, aquesta sí és màgica: poder acollir tots els nouvinguts sota el paraigua d’una cultura, una llengua i unes tradicions pròpies. Vostès proposen justament el contrari: diluir les nostres tradicions i reescriure-les sota un altre prisma ideològic». Va demanar al govern que «rectifiqui i no desvirtuï una nit màgica».

Front Nacional: "Astorats del nou concepte"

El president del grup del Front Nacional, Sergi Perramon, va afegir que havien quedat «astorats del nou concepte de cavalcada i no vam ser els únics sinó també molts manresans i, sobretot, els més xics en veure que la cavalcada perdia tota la seva essència i la seva definició».

Es va mostrar en desacord amb el corrent ideològic que cerca superar les desigualtats socials «modificant forçosament les nostres tradicions, quan aquestes estan ben arrelades, i dissoldre-les en un aiguabarreig d’eslògans que no entén ningú».

 No creia que el fet de defensar les tradicions catalanes n’exclogui d’altres, perquè «vingui qui vingui ha de participar de la nostra societat i ha d’entendre que aquí tenim unes tradicions i una llengua pròpia. No renunciarem a allò que ens pertany i si volen ser-ne partícips seran benvinguts».

Segons Perramon, «l’equip de govern cau en l’error d’adaptar les nostres tradicions a les persones nouvingudes quan està demostrat que la integració funciona si la cultura autòctona és forta i s’afirma. L’Administració ha de preservar les nostres tradicions i no desmantellar-les. Ens oposem a les modificacions tan significatives en les tradicions i a jugar amb les il·lusions dels més petits en benefici de certes polítiques ideològiques. Creiem en uns Reis solemnes i amb els elements de sempre, els que han caracteritzat tota la vida la nostra cavalcada. Nosaltres no hi renunciarem».

Fem: "És una forma roïna de fer política"

La regidora de Fem Roser Alegre va assegurar que el seu grup tenia «poques ganes de continuar alimentant aquest debat. Estem força cansades de continuar escoltant la cantarella i ens agradaria que s’anés passant pàgina».

Alegre va dir que «en cap cas creiem que les queixes al voltant de la cavalcada tinguin a veure amb els motius que recull la moció de Junts». 

Per a Fem, les queixes no tenen res a veure «amb canvis laics o multiculturals o a la manca de valors cristians ni res d’això. La gent que s’ha queixat és perquè es va veure, potser, més pobre, menys lluïda o ostentosa del que recordaven d’altres anys».

Segons Fem, el tema de la pluja no va acabar d’ajudar i «a qui se’ls hauria de demanar l’opinió és a qui anava dirigida la cavalcada: als infants. Sincerament, no creiem que entressin en aquests temes que vosaltres poseu sobre la taula o que, realment, els afectés la cavalcada per viure una nit màgica o no». Va afegir que «en cap cas creiem que se sentissin adoctrinats per anar a veure la cavalcada. En cap cas hi ha arguments sòlids i fonamentats per plantejar aquesta moció com tampoc hi eren quan vau voler sembrar dubtes al voltant de la cavalcada abans de la seva celebració».

Fem creu que Junts aplicava «una estratègia d’oportunisme polític per treure’n rèdit propi, que sou vosaltres mateixos de forma clara i sense cap tipus de mirament ni remordiment, sinó de forma molt conscient, els que genereu una polèmica de forma intencionada. Creiem que és greu i molt perillós jugar amb aquesta intencionalitat per atiar un discurs més propi del racisme més ranci de part de la població» i que mostra «la forma totalment roïna de fer política que teniu».

Govern: "S'han fet afirmacions falses"

La regidora de Cultura, Tània Infante, va afirmar que en cap cas hi havia hagut una voluntat de transformar els orígens de la cavalcada sinó que es va fer una cerca exhaustiva dels orígens de la tradició «i enguany s’ha fet valer una part que fins ara passava desapercebuda. Per això no coincidim en l’afirmació que les decisions no es fonamentaven en qüestions tècniques o organitzatives».

A més, tant el príncep Assuan com la cavalcada de Reis han comptat «amb els símbols tradicionals: la carrossa de l’estrella, que ha estat la llum que ha guiat els Reis en el seu recorregut; el príncep Assuan que va anar a rebre els Reis Melcior, Gaspar i Baltasar al Pont Vell; l’or, l’encens i la mirra».

Va afegir que «el nom tradicional ha estat cavalcada de Reis, exactament com s’ha anomenat aquest any».

Va assegurar que s’havien fet afirmacions «que no s’ajusten a la realitat. Dir que hauríem tingut una cavalcada plena de vestits de diferent origen és totalment fals. Haurien de ser curosos amb el que diuen. En cap cas el govern ha intentat incloure ideologies anticapitalistes o antimonàrquiques a la cavalcada».

Segons la regidora de Cultura, «acostumen a intentar lligar multiculturalitat amb persones nouvingudes. I no només es tracta de persones de diferents orígens. La multiculturalitat passa per moltes altres coses». Va assegurar que «sincerament, els petits amb els quals vaig tenir oportunitat de parlar estaven emocionadíssims. Molt contents. D’això es tractava. Per això la fèiem, per posar al centre els infants».

Va anunciar que la cavalcada continuarà vivint canvis per millorar-la en el futur. 

Subscriu-te per seguir llegint