L’Ajuntament de Manresa es posa en marxa per dignificar el Pont Llarg

Es detallaran els elements distorsionadors que impedeixen contemplar el bé catalogat

Imatge del Pont Llarg de Manresa

Imatge del Pont Llarg de Manresa / Arxiu/Gemma Camps

Francesc Galindo

Francesc Galindo

L’Ajuntament de Manresa, instat pel grup municipal de Junts, redactarà un estudi patrimonial i un projecte de restauració del Pont Llarg, un aqüeducte de 230 metres de longitud amb 33 arcs que forma part de les estructures d’enginyeria civil dels canals de la Séquia.

L’objectiu és la dignificació del Pont Llarg i el seu entorn. Per això es detallaran els elements distorsionadors que impedeixen la contemplació d’aquest bé catalogat i es proposarà quins s’han d’eliminar o modificar.

L’Ajuntament també es compromet a planificar actuacions específiques de millora en la via pública que ajudin a millorar alguns espais escènics destinats al Pessebre Vivent del Pont Llarg en coordinació amb la representació de l’entitat organitzadora, la Comissió del Pessebre Vivent i Caramelles del Pont Llarg de la Parròquia de La Mare de Déu de l’Esperança, del Barri Mion-Puigberenguer-Poal.

L'entorn de l'aqüeducte protegit està molt descuidat

L'entorn de l'aqüeducte protegit està molt descuidat / Arxiu/Gemma Camps

Un element singular

El Pla Especial de Protecció del patrimoni històric i arquitectònic protegeix el Pont Llarg i el seu entorn immediat destaca que es tracta d’un element singular i en destaca el fet que ha esdevingut un referent monumental.

Des de fa 35 anys la Comissió del Pessebre Vivent i Caramelles del Pont Llarg de la Parròquia de La Mare de Déu de l’Esperança, del Barri Mión-Puigberenguer-Poal organitza el Pessebre vivent, i als darrers 10 anys ho fa a l'entorn de l’aqüeducte mobilitzant més de 200 voluntaris i rebent uns 3.000 visitants. 

Malgrat haver esdevingut una tradició i un referent de les festes de Nadal a la ciutat i comarca, l’entorn immediat del Pont Llarg es troba deixat pel que fa al manteniment, neteja i conservació. A més, els elements i infraestructures que l’envolten com són la carretera, pals de llum, fanals d’enllumenat i senyalitzacions malmeten la seva imatge.

El Pont Llarg és un aqüeducte dels segles XVII-XVIII. La seva construcció va permetre l’ampliació del regadiu a l’horta del Poal. Es tracta de l’únic aqüeducte de la Séquia que hi ha dins del terme municipal de Manresa descrit com «un element d’enginyeria de primer ordre d’un gran interès arquitectònic».

Subscriu-te per seguir llegint