La UVic-UCC reneix al Parlament de Catalunya

El Parlament, on es va oficialitzar la creació de la univesitat, acull un acte institucional pel seu 10è aniversari

Jordi Morros

Jordi Morros

Un 30 de gener del 2014 es va crear oficialment al Parlament de Catalunya la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), amb campus a Vic i a Manresa. Aquest dimarts, 30 de gener del 2024, s’ha commemorat el 10è aniversari també al Parlament.

«Fa 10 anys hi érem. Ara hi tornem». Una delegació d’una seixantena de persones bàsicament de la Fundació Universitària del Bages i la Fundació Universitària Balmes de Vic, les signants de l’acord de federació que va suposar el naixement de la UVic-UCC, han participat en una audiència que ha ofert la presidenta del Parlament de Catalunya, l’exalcaldessa de Vic, Anna Erra.

Institucional amb tocs informals

Ha sigut un acte institucional, amb algun toc d’informalitat, que ha reunit els protagonistes d’aquesta aventura universitària, els d’abans i els d’ara, que s’ha celebrat a l’hemicicle del Parlament.

La delegació l’encapçalava l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, el de Vic, Albert Castells, i el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños.

Però també part de les persones que van impulsar i formalitzar l’acord fa una dècada. Entre ells l’exrector Jordi Montaña; l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, els directors generals de les dues fundacions d'aleshores, Valentí Martínez de FUBages, i Joan Turró de FUBalmes; o qui era secretari d’Universitats, Antoni Castellà. S’ha notat l’absència de l’alcalde de Vic de llavors, Josep Maria Vila d’Abadal.

Tots ells tenien un seient reservat a la primera fila de l’hemicicle, la que ocupa els membres del govern quan hi ha sessió parlamentària. Com si fos un ofici, quan ha entrat la presidenta Erra tothom s’ha alçat. Fetes les corresponents salutacions han començat els parlaments, on tot han sigut agraïments als qui van liderar el projecte. S’ha reivindicat el caràcter municipalista i territorial de la universitat, i la seva vocació de servei públic.

Visió de futur

L’alcalde de Manresa, ha destacat la valentia i la visió de futur dels qui van impulsar la iniciativa. «El resultat ha sigut un èxit. Anar junts ens ha fet més forts», i a més a més «ens ha permès estrènyer vincles amb Vic, amb qui havíem compartit massa poques coses».

L’alcalde de Vic, al seu torn, ha volgut agrair la generositat de totes les parts per arribar a un acord que ha permès impulsar projectes «que una fundació sola no hagués pogut generar» com per exemple Medicina.

Finalment Erra, que com a exalcaldessa de Vic sap tots els entrellats del projecte, ha afirmat que la UVic-UCC, i abans la Universitat de Vic, van néixer «per la voluntat del territori i del país».

Aloy i Castells han lliurat a Erra una obra d’Enric Pladevall com a record de l’audiència i dels 10 anys, i va ser el torn de les fotos oficials. Tothom novament dret. La fotografia s’ha repetit a les escales del Parlament, el mateix lloc on 10 anys enrere també es va immortalitzar l’acte del naixement de la UVic-UCC.