La Fira de l'Aixada de Manresa tindrà un hospital medieval a la Sala Gòtica de Sant Andreu

La 27a edició, amb un pressupost de 98.000 euros, s'escau el cap de setmana del 24 i 25 de febrer

Hi haurà prop de 200 parades, amb una demanda per participar-hi de gairebé el doble, 388

Ambient a l'Aixada, on la gastronomia hi té un paper molt important

Ambient a l'Aixada, on la gastronomia hi té un paper molt important / Arxiu/Oscar Bayona

Gemma Camps

Gemma Camps

El cap de setmana del 24 i 25 de febrer tindrà lloc la 27a edició de la Fira de l'Aixada de Manresa. La proposta, amb un pressupost de 98.000 euros, en la línia d'anys anteriors, arriba amb novetats força destacades pel que fa en la part dels espectacles. Una de les incorporacions és l'estrena de la Sala Gòtica de l'Hospital de Sant Sant Andreu com a escenari, on tindrà lloc L'enigma de l'hospital superior, a càrrec de l'Associació Cultural Anderdocs, formada per actors de Manresa i de Sant Joan de Vilatorrada, i dirigida per Albert Ruiz. El muntatge fa referència al nom amb què es coneixia l'actual Hospital de Sant Andreu l'any 1260, que és la primera data de la qual se'n té referència. Aleshores se’n deia hospital superior i era un lloc d’acollida de pobres, passavolants i afectats per malalties no contagioses. També hi havia un hospital inferior, el de Santa Llúcia. Mitjançant el seu muntatge, la companyia explicarà per què i com va néixer l'hospital. La Sala Gòtica s'ambientarà per a l'ocasió per fer viatjar els visitants en el temps. Segons l'organització, es relligarà aquest espai amb la resta del circuit de la fira d'alguna manera per tal de convidar el públic a arribar-hi.

Les tavernes de la fira

La fira ha rebut una demanda per muntar-hi parada de 388 paradistes, que pràcticament és el doble de les que hi haurà, prop de 200. Per altra banda, mobilitzarà mig miler d'actors gràcies a la col·laboració desinteressada d’una trentena d’entitats locals. L'oferta gastronòmica, que és una part molt important de l'Aixada, portarà tavernes a la plaça dels Infants (Pulpalia, de Galícia), a la plaça Major (gestionada pels Geganters de Manresa) i al parc de la Seu (gestionada per l'Agrupació Cultural del Bages). A la plaça del Milcentenari també hi haurà una petita taverna. L'any passat no n'hi va haver i es va trobar a faltar.

A l'esquerra, a dalt, Anna Martí; a sota, Daniel Ledesma; a mig, Climent Ribera; a la dreta, a dalt, Tània Infante i, a sota, Tàtels Pérez

A l'esquerra, a dalt, Anna Martí; a sota, Daniel Ledesma; a mig, Climent Ribera; a la dreta, a dalt, Tània Infante i, a sota, Tàtels Pérez. A les escales de la plaça de Sant Ignasi, avui dilluns / Gemma Camps

La presentació de la fira l'han fet aquest dilluns al matí, Tània Infante, regidora de Cultura i Llengua; Anna Martí Escalé, representant de Manresa de Festa, i l'actriu Tàtels Pérez Grau, membre de la taula de coordinació artística de la Fira de l'Aixada, acompanyada per Climent Ribera i Dani Ledesma, que, juntament amb Mireia Cirera, formen la taula.

Infante ha remarcat la novetat de la Sala Gòtica com a espai escènic i ha destacat l'increment de les propostes lúdiques a l'Aixada infantil, amb tallers a la Plana de l'Om, com un de barrets medievals, un de modelatge amb cera i un de cavalls de fusta. També hi haurà activitats per als més petits al parc de la Seu i a la plaça del Milcentenari, amb jocs gegants lligats a l'època medieval.

S'ha mogut l'escenari de la plaça Major

Per part seva, Pérez ha repassat els escenaris de l'Aixada. A banda de la Sala Gòtica, la plaça de Sant Ignasi Malalt, el carrer del Balç, l'entrada de la casa Amigant, la plaça Gispert, la plaça Serarols, on es traslladarà el col·lectiu Jueus de l'Aixada, que l'any passat estava rere l'edifici de l'ajuntament, on ha d'anar el futur arxiu local i comarcal; el parc de la Seu, la plaça d'Europa i la plaça Major, on s'ha mogut l'escenari més cap al mig (s'ha enretirat de la Baixada del Pòpul) per evitar els taps que es feien, atès que hi ha actuacions, però també hi ha un trànsit constant de gent, ha recalcat Pérez, que ha recordat que cada tres anys es renoven els espectacles perquè no siguin reiteratius. En aquesta edició, n'estrenen Estudi Folck (plaça d'Europa), El Personal (plaça d'Europa); Grup Picarol, Cascavell i Esclop de l'Agrupació Cultural del Bages (plaça Major); La Púrria (plaça Gispert) i el Grup Teatral Espantall (casa Amigant).

Igualment, s'han renovat la desena de personatges de la capa més baixa de la societat de la Manresa medieval, conegut com el 'grup de misèries', que voltaran pels carrers i que interpretaran alumnes de l'Escola d'Arts Escèniques de Manresa i altres espontanis que s'hi han volgut afegir. Mireia Cirera explica que tenir aquests personatges voltant per la fira ja s'ha anat fent al llarg dels anys amb més o menys continuïtat, però que és una part que, tot i que agrada molt, havia anat perdent actius i que ara s'ha volgut potenciar.

Dos campaments de lluites

A la plaça del Milcentenari hi haurà dos campaments medievals de lluites, Boc Lag i Cia Ninot, al marge del grup d'Esgrima Antiga de Santpedor, que no hi falla mai. El Rei farà una demostració de les seves habilitats en la lluita en aquesta plaça.

Canvien els recorreguts del Rei Pere III i del Bisbe Galceran Sacosta. El primer, començarà a les 12 del migdia a la plaça de Sant Domènec; passarà pel carrer del Born, la Plana de l'Om, el carrer de Sant Miquel i la plaça Major. Pel que fa al seguici del bisbe, començarà a les 7 de la tarda a la plaça dels Infants, anirà a la plaça d'Europa, carrer del Carme, Cap del Rec i plaça Major. En el primer cas, a 2/4 d'1, a la plaça Major, els dos dies de la fira, tindrà lloc l'acte central, L'inici de tot. I, en el cas del bisbe, a 2/4 de 8 del vespre, també a la plaça Major, l'espectacle L'aigua és llum.

Martí, ha informat que la gent podrà trobar de nou la Cervesa de l'Aixada i el Pa de l'Aixada, que hi haurà diverses demostracions d'oficis escampades per la fira, com la de picapedrer a càrrec de Joan Mateu a la plaça Gispert, i la de fuster, amb Marcos Pizarro a la plaça del Milcentenari. Ha posat l'accent en la generosa participació d'entitats de la ciutat a la fira, que és un tret que la fa diferent de d'altres propostes semblants, ha afirmat.

La regidora Infante ha destacat que el mateix cap de setmana hi haurà portes obertes al nou Museu del Barroc de Catalunya, a l'antic col·legi de Sant Ignasi, que s'inaugurarà oficialment el dia de la Llum, el 21 de febrer.

La Seu farà visites amb Berenguer de Montagut

La Seu s'ha afegit a l'Aixada amb la seva proposta de visites teatralitzades a càrrec del personatge de Berenguer de Montagut, mestre d'obres de la basílica, que acompanyarà els visitants des del claustre neogòtic fins a la primera coberta del temple. Tindran lloc el cap de setmana de la fira amb cinc torns, tres al matí i dos a la tarda. En aquest cas, les entrades són de pagamenty. Es poden comprar presencialment a la Seu o per internet en aquest enllaç.

Podeu consultar el programa de la Fira de l'Aixada, que ja està arribant a les cases, en aquest enllaç.