La comunitat xinesa i Manresa estrenyen llaços amb un vistós festival de l'any nou al Conservatori

La festa ha començat a les 10 del matí a la plaça de Fius i Palà amb l'arribada del drac xinès

Tot seguit s'ha traslladat a l'interior del teatre, on s'han fet els parlament i les actuacions

Pintada dels ulls al drac com a símbol del despertar de l'any nou xinès amb Xiaobing Wang, Shengxiang Bao i Mariona Homs

Pintada dels ulls al drac com a símbol del despertar de l'any nou xinès amb Xiaobing Wang, Shengxiang Bao i Mariona Homs / Gemma Camps

Gemma Camps

Gemma Camps

Enguany se celebra la cinquena edició de la Festa de l'Any Nou Xinès a Manresa, una commemoració que, a banda de mostrar la varietat i la vistositat de la cultura de la Xina, també té per objectiu estrènyer vincles entre la comunitat xinesa que viu a Manresa, amb més de mig miler de persones, i la ciutat que l'acull. Organitzada per l'Associació Centre Cultural Xinès a Manresa, que va ser la que la va impulsar el 2017, i per la Federació Europea de Joves Xinesos d'Ultramar, ha començat a les 10 del matí a la plaça de Fius i Palà, guarnida amb fanalets vermells per a l'ocasió, amb l'arribada del drac xinès i, tot seguit, s'ha traslladat a l'interior del teatre Conservatori, on s'han fet els parlaments i s'han iniciat les actuacions, amb la previsió que s'allarguessin fins a les 2 del migdia. La jornada de celebració ha finalitzat amb un dinar en un restaurant del polígon de Bufalvent.

Arribada del drac a la plaça de Fius i Palà de Manresa per celebrar l'any nou xinès

Gemma Camps

Cerimònia inaugural

A les 10 del matí, el públic, amb els protagonistes de la celebració i també ciutadans locals de Manresa que han respost a la invitació dels organitzadors, ha viscut la cerimònia inaugural de l'any nou xinès, que ha inclòs posar dues enganxines de color blanc als ulls del drac que, després, han pintat els organitzadors, acompanyats per Shengxiang Bao, vicecònsol del consolat de la Xina a Barcelona, i Mariona Homs, alcaldessa accidental, atès que l'alcalde Marc Aloy és a Màlaga per assistir al partit d'ahir del Baxi Manresa a la Copa del Rei.

Fotografia de grup dels participants, organitzadors i autoritats davant del teatre abans de començar

Fotografia de grup de participants, organitzadors i autoritats davant del teatre abans de començar / Gemma Camps

Presència d'estudiants sènior de la FUB

Ja a l'interior del Conservatori, on s'han omplert la majoria de butaques de la platea, tres noies han donat la benvinguda als presents en xinès i català. Han recordat que aquest any que comença és el del drac, que és símbol de bona sort de valentia i d'alegria. En els parlaments, Xiaobing Wang, presidenta de l'Associació Centre Cultural Xinès a Manresa, ha remarcat que "és la festa més important de la nostra cultura" i que la celebració a la capital del Bages ja ha arribat a la cinquena edició, alhora que ha agraït la col·laboració en l'acte de comerciants xinesos de la ciutat, que han aportat productes amb els quals s'ha fet un sorteig. També de l'Ajuntament i de la FUB-UManresa, que hi ha tingut protagonisme amb l'actuació d'un grup d'estudiants sèniors de formació contínua que hi fan un curs de cultura xinesa i que han pujat a l'escenari per interpretar la cançó Jasmine flor.

Actuació del grup d'alumnes sènior de la FUB-UManresa

Actuació del grup d'alumnes sènior de la FUB-UManresa / Gemma Camps

"Una festa que és de tots"

Fengnan Pan, president de la Federació Europea de Joves Xinesos d'Ultramar, ha comentat que la festa de l'any nou xinès té 5.000 anys d'història i ha posat l'accent en els objectius de l'entitat que encapçala, que passen per aconseguir una millor integració dels ciutadans xinesos a casa nostra i per la difusió de la cultura xinesa. Tot seguit, el vicecònsol Bao, ha destacat la importància de la commemoració per "enfortir relacions amb la comunitat local" amb "una festa que és de tots". Ha clos els parlaments Mariona Homs, que ha celebrat l'enriquiment que suposa per a Manresa la presència de les diverses cultures que hi conviuen, entre les quals la xinesa. Ha comentat que li han promès que el drac "és símbol de pluja" i ha expressat el desig que així sigui.

Després d'una introducció del festival a càrrec de tres noies i de quatre infants, han començat les actuacions, entre les quals la d'una colleta de nens i nenes de preescolar, que han desitjat un feliç any nou als presents amb una dansa d'expressió gestual, i una dansa ètnica Dai, que és una comunitat minoritària a la Xina, i que ha captivat els assistents, entre els quals també hi havia els regidors de l'Ajuntament Tània Infante i Ramon Bacardit, així com l'exregidor Jamaa Mbarki i un representant de la policia local.

El grup d'infants que ha donat la benvinguda a l'any nou

El grup d'infants que ha donat la benvinguda a l'any nou / Gemma Camps

Els espectacles de què consta el programa són els següents:

  • Ball de cintes de drac xinès, amb actuació de tambors de cintura, a càrrec de la Asociación China de Taichi/grup de danses BCN QWuiMei/Yinuo Centre xinès
  • Ball de llengua de signes “Feliç Any Nou”, a càrrec del Yinuo Centre xinès
  • Dansa ètnica Dai “Cai Yun Zhi Nan”, a càrrec de Emma-Yué Rafart Wang
  • Cançó “Jasmine Flor”, a càrrec de la FUB Manresa-USenior.
  • Dansa tibetana “Jixiang”, a càrrec del Grup de danses BCN QiMei
  • Recitació de poemes tradicionals, a càrrec de Yinuo Centre xinès
  • Dansa K-pop “You and me”, a càrrec de Yang Jing, Lin Jiaoqian, Tou Jing i Liang Jiayi
  • Cançó “Shao Nian”, a càrrec del Yinuo Centre xinès
  • Cançó “Da Zhong Guo”, a càrrec de la Federación Europea de Jóvenes Chinos de Ultramar
  • Actuació de Taixí amb ventall, a càrrec de la Asociación China de TaiChi
  • Dansa moderna “Xiao Ping Guo”, a càrrec del Yinuo Centre xinès
  • Actuació de malabars, per l’Oriol Navarro Cuartero
  • Dansa ètnica coreana “El lloc on floreix la dàlia”, a càrrec del Grup de danses BCN QiMei
  • Cançó “Song Bie”, a càrrec del Yinuo Centre xinès
  • Desitjos de Cap d’Any dels dotze animals, a càrrec del Yinuo Centre Xinès
  • Cançó “El Nou any del Drac” per finalitzar, amb la participació de tothom
Un dels grups que ha desfilat per l'escenari del Conservatori

Un dels grups que ha desfilat per l'escenari del Conservatori / Gemma Camps

  •  

Subscriu-te per seguir llegint