Absolen els quatre bagencs acusats d'aldarulls en una marxa independentista el 2019

El tribunal argumenta que no queda acreditat que formessin part del grup violent que va actuar contra els Mossos

El judici a l'Audiència de Barcelona amb els quatre acusats pels fets a Manresa l'any 2019

El judici a l'Audiència de Barcelona amb els quatre acusats pels fets a Manresa l'any 2019 / ACN

Laura Serrat

Laura Serrat

L'Audiència de Barcelona ha absolt els quatre bagencs denunciats pels aldarulls davant la caserna de la Guàrdia Civil de Manresa que van tenir lloc durant una manifestació per protestar contra la sentència del procés el 16 d'octubre del 2019. El tribunal considera provat que els acusats van participar en la concentració, però no que formessin part del grup violent que va actuar contra els agents ni que causessin els danys denunciats.

El judici es va celebrar a la secció tercera de l'Audiència de Barcelona els dies 29 i 30 de gener, quatre anys i mig després dels fets que van tenir lloc durant la coneguda com la Marxa per la Llibertat. Durant la vista, la fiscalia i la Generalitat, en defensa dels Mossos, van demanar set anys de presó per a tres d'ells i deu i mig per a un altre pels delictes de desordres públics, danys i atemptat contra l'autoritat, mentre que les defenses van demanar la lliure absolució.

La sentència recull que el dia 16 d'octubre del 2019, cap a les vuit del vespre, amb motiu de la sentència del procés, van tenir lloc dues manifestacions d'ideologia política oposada davant la caserna de la Guàrdia Civil de Manresa, que van coincidir amb l'arribada en el mateix punt de la Marxa per la Llibertat, formada per unes 5.000 persones. El relat de la sentència assenyala que, mitja hora més tard, unes dues-centes persones, no identificades, van començar a llançar pedres, ampolles, barres de ferro i pirotècnia contra els agents que estaven en la línia policial i "van causar desperfectes en els vehicles policials, en els uniformes dels agents i el mobiliari urbà, i algun agent va resultar ferit".

Després de la celebració del judici i d'analitzar les proves practicades, el tribunal diu que ha quedat provat que els acusats van participar en les concentracions que hi va haver aquell dia davant la caserna de la Guàrdia Civil, però que no es pot acreditar que "formessin part del grup violent que va actuar contra els agents trencant l'ordre pública ni que causessin els danys denunciats". La sentència també subratlla que tampoc ha quedat provat que "els acusats actuessin de comú acord, de manera coordinada o que es coneguessin, a excepció de dos d'ells, i menys que un d'ells incités la resta a enfrontar-se als agents".

El tribunal destaca que "la convicció dels agents pel que fa a l'autoria dels fets per part dels acusats" no ha aconseguit convèncer el tribunal. Tanmateix, la sentència puntualitza que el tribunal "no dubta de les declaracions efectuades pels agents en relació amb els reconeixements", però considera aquestes poden induir a l'error, ja que "estaven davant d'una massa de persones i amb l'equip d'antiavalots rebent llançament de pintura i altres objectes i, per tant, la seva visió devia ser parcial".

Amb tot, subratlla que "la fixació de rostres o roba per part dels agents en aquestes condicions susciten dubtes sobre una identificació posterior amb garanties". A més a més, continua la sentència, "cal sumar-hi el fet de no comptar amb cap reportatge gràfic que ubiqui els acusats en els altercats, malgrat que tots ells han reconegut que van ser en el lloc manifestant-se de forma pacífica".

Bages pels Drets Civils celebra la sentència absolutòria

La plataforma Bages pels Drets Civils celebra la sentència absolutòria i que "després de tant temps de patiment per als quatre joves i les seves famílies es reconegui la inconsistència d'aquelles acusacions insòlites". Lamenten que els quatre joves i les seves famílies "han estat sotmesos de manera vergonyosa a una pressió injusta i deshonesta".

Abans que se celebrés el judici, els advocats dels quatre bagencs van demanar a l'Audiència Provincial de Barcelona que suspengués el judici emparant-se en la futura llei d'amnistia, que està en tràmit. No obstant això, el tribunal va desestimar la proposta, amb l'argument que seria "difícilment justificable" suspendre un judici en base una llei que encara no és vigent i sobre la qual encara es desconeix part del seu contingut.