Casos com el conflicte entre veïns i Alternativa pel soroll centraran el debat estrella del congrés d'acústica a Manresa

La cinquena edició de l'Acusticat tindrà lloc al teatre Kursaal els dies 24 i 25 d'abril

Fins avui dimecres ja hi ha 350 persones apuntades i les inscripcions continuen obertes

Inclourà l'avançament del nou reglament de la Llei de protecció de la contaminació acústica

Elisabet Carnicer, Carles López i Jesús Alonso han presentat el congrés Acusticat que acollirà Manresa el 24 i 25 d'abril

Elisabet Carnicer, Carles López i Jesús Alonso han presentat el congrés Acusticat que acollirà Manresa el 24 i 25 d'abril / G.C.

Gemma Camps

Gemma Camps

El teatre Kursaal de Manresa serà la seu, els dies 24 i 25 d'abril, en el marc de la Setmana Sense Soroll, del 5è Congrés d'Acústica de Catalunya Acusticat. Casos com el conflicte obert entre una comunitat de veïns i la Festa Major Alternativa de Manresa pel soroll dels concerts que acull la plaça del Puigmercadal centraran la taula de debat estrella del congrés. Amb l'enunciat "Com podem realitzar actes festius a l'aire lliure i minimitzar possibles molèsties al veïnatge?", l'ha proposat l'Ajuntament als organitzadors.

Tal com ha confirmat Carles López, responsable dels temes d'acústica del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, aquest dimecres al migdia, en la presentació del congrés, serà la primera vegada que l'Acusticat debati el tema del descans dels veïns lligat als actes festius a l'aire lliure. En una edició anterior, es va parlar d'una sentència a Vilanova i la Geltrú referent a la prohibició de fer un festival en una zona al costat de la platja. Els veïns ho van portar als tribunals i van guanyar. Al congrés hi va intervenir l'advocat que va portar el tema i un dels promotors del festival.

Presentació en primícia

De moment, amb les inscripcions, gratuïtes, encara obertes, ja hi ha 350 persones apuntades per participar en els diferents actes, entre els quals hi haurà la presentació, en primícia, del nou reglament de la Llei 16/2002 de protecció de la contaminació acústica, que, ha avançat López, tindrà com a novetat pel que fa a l'aïllament acústic en la construcció en relació amb el codi tècnic d'edificació de l'àmbit estatal, el fet que, "abans de donar les claus" d'un edifici de nova construcció, caldrà haver mesurat in situ l'aïllament acústic de les parets per comprovar que sigui el correcte i, en cas contrari, poder-ho solucionar. El nou reglament s'havia de posar a informació pública ara, però, la convocatòria d'eleccions al Parlament del pròxim 12 de maig, ho ha aturat.

Jesús Alonso, regidor d'Habitatge, Centre Històric i Llicències, que ha participat en la presentació del congrés, juntament amb López i Elisabet Carnicer, comunicadora audiovisual, que en serà la conductora, ha comentat que, "possiblement, amb totes les conclusions que traurem" del debat estrella, "pot passar que hàgim de retocar les ordenances d'edificació per ajustar-nos al reglament i, això ja ho dono per descomptat, haurem de modificar el mapa acústic. Està cantat que ho haurem de fer", ha afirmat.

Per altra banda, ha fet saber que «he detectat que, fins a set de les temàtiques que es tractaran a bastament la setmana que ve, tenen una incidència directa sobre qüestions que s’estan discutint en aquest moment a Manresa, i totes tenen a veure amb trobar el difícil equilibri entre el dret general i el dret específic de les persones, entre les fonts emissores de soroll i el que representa de vulneració del dret individual dels ciutadans». Al seu entendre, «estem condemnats a entendre’ns, i aquesta és una recerca a la qual ens ajudaran les dues jornades» de l’Acusticat. Ha esmentat com a exemples, «des de les festes, alternatives o no, que es programen a la ciutat en diferents moments de l’any, a situacions permanents com la presència de terrasses i usos a la via pública que cal reequilibrar». «Estarem atentíssims a les conclusions d’aquest congrés perquè ens hi va la vida ciutadana», ha assegurat.

Dues hores de debat intens

La taula estrella sobre la compatibilitat dels actes festius a l'aire lliure amb el descans dels veïns es farà el dimecres 24 d'abril, amb l'hora d'inici a 3/4 de 12 del migdia, que ha canviat respecte al que s'havia dit inicialment. Tindrà una durada de dues hores, i no d'una com és habitual, perquè s'ha considerat que el tema dona per a molt.

Hi intervindran Xavier Torras, tècnic del Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lluminosa de la Generalitat; l'advocada Yomara Garcia, presidenta de Juristas Contra el Ruido, que també protagonitzarà la ponència inicial de la jornada, a 2/4 de 10 del matí, després de l'obertura institucional; les també advocades Patricia Gabeiras i Belén Álvarez, de Gabeiras & Asociados, i Jeroen Paymans, d'Axioma Consultors Acústics. Moderarà, Marc Marcè, director de Regió7.

Inclourà una primera part on Marcè exposarà el problema, seguida de la intervenció dels ponents, que donaran els seus respectius punts de vista. Seguidament, es dividiran els participants en grups perquè tothom pugui fer aportacions, ja sigui un veí que viu en una plaça on fan concerts cada dos per tres, a un promotor musical que el que vol justament és programar concerts a l'aire lliure, a un tècnic municipal que ha de prendre decisions sobre aquest tema. S'exposaran problemes i s'intentarà donar solucions per a cada cas.

El paper de l'administració i les terrasses

Després de passar, en format biennal, per Sabadell, Terrassa, Sant Cugat del Vallès i Granollers, l'Acusticat farà parada a Manresa en una edició on també es parlarà de si "És prou contundent el paper de l'administració enfront del soroll d'activitats?" (el dimecres 24 d'abril, a 3/4 de 12 del migdia) i sobre "Les terrasses en via pública d'establiments de restauració en els mapes estratègics de soroll" (el dijous 25 d'abril, a 1/4 de 12 del migdia).

A banda, es tractaran qüestions lligades a la construcció i els aïllaments, a la contaminació acústica sobre la salut (amb dades de mapes estratègics de soroll, que s'estan acabant en aquests moments, amb el percentatge dels ciutadans sotmesos a nivells de decibels superiors als convenients en les grans ciutats de Catalunya, o, al contrari, els que viuen en zones tranquil·les amb una gran qualitat acústica) i a l'accessibilitat de les ciutats pensant en les persones amb discapacitat, entre d'altres.

També es lliurarà un guardó a un professional del sector i un premi honorífic a títol pòstum. En l'acte de cloenda que, com el d'obertura i les ponències d'arrencada de les dues jornades, es farà a la sala gran, es donarà conèixer la ciutat que acollirà l'edició següent de l'Acusticat.

10.000 morts cada any a Europa per contaminació acústica

López ha remarcat que "la contaminació acústica és un gran problema per a la nostra salut" i que, segons els darrers estudis de la UE, "cada any moren 10.000 persones a Europa per contaminació acústica", que ja s'ha convertit "en el segon problema ambiental més greu per a la nostra salut". El Departament d'Acció Climàtica va detectar que "hi havia molts buits i manca d'informació" sobre aquest tema i va decidir posar en marxa l'Acusticat, que tracta reptes quotidians, tècnics i de l’administració. En qualsevol cas, ha insistit, l'objectiu, més que exposar, és debatre els reptes que es posaran damunt la taula. L’edició a la capital del Bages tindrà el patrocini d’una vintena d’empreses del sector

Yomara Garcia, advocada i presidenta de Juristas contra el ruido, que porten bona part de les sentències per temes de soroll que no s’han arribat a resoldre administrativament, i Antonella Radicchi, doctora en disseny urbà i planificació territorial, signaran les dues ponències magistrals. 

Una activitat de les que inclourà serà un passeig-escolta al voltant del Kursaal per buscar zones tranquil·les de Manresa, on participaran diferents grups amb una persona que anirà amb els ulls tapats, una altra que la guiarà i una tercera que farà de notari per recollir el que vagin trobant. Lligat amb aquest tema, el congrés presentarà una aplicació per a mòbil que justament el que fa és situar aquestes zones tranquil·les, on la ciutadania podrà fer aportacions. A banda, hi haurà una fira amb estands de les empreses implicades a la sala petita, on també es podran compartir les pauses i prendre un refrigeri.

El programa es pot consultar en aquest enllaç i les inscripcions es poden fer en aquest.

L'Acusticat l'organitza el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona amb el suport de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, l’Associació de Consultors Acústics de Catalunya, el Laboratori d'Enginyeria Acústica i Mecànica de l’UPC i l’Ajuntament de Manresa.

Subscriu-te per seguir llegint