Qui s'ha de quedar amb el gos després d'una separació, divorci o mort?

Ara és el jutge qui decidirà què fer amb els animals si la parella no es posa d'acord o si hi ha maltractes pel mig

Ens separem i ara qui es queda amb la mascota?

Ens separem i ara qui es queda amb la mascota? / @ wayhomestudio

La llei 17/2021, de 15 de desembre, de modificació del Codi Civil, la Llei Hipotecària i la Llei d'Enjudiciament Civil va configurar noves reformes per saber què fer amb les mascotes després d'un divorci, separació o herència, o sigui, qui tindrà la custòdia de la mascota. Des de l'entrada en vigor d'aquesta llei, el 2022, els animals van passar a ser considerats 'éssers vius dotats de sensibilitat'.

Amb aquesta nova implementació, el que es vol aconseguir és que les persones que tenen animals en comú i que pel motiu que sigui no poden fer-se'n càrrec conjuntament, que es pugui trobar la solució més adient per tal que l'animal no pateixi i pugui estar en bones mans. D'aquesta manera hi pot haver una custòdia compartida o fins i tot, un règim de visites.

"S'introdueixen en les normes relatives a les crisis matrimonials preceptes destinats a concretar el règim de convivència i cura dels animals de companyia, qüestió que ja ha estat objecte de controvèrsia en els nostres tribunals. Per això es contempla el pacte sobre els animals domèstics i s'assenten els criteris sobre els quals els tribunals han de prendre la decisió a qui entregar la cura de l'animal, atenent el seu benestar", BOE, capítol II del preàmbul.

Els tribunals decidiran qui es queda amb la custòdia del gos

Els tribunals decidiran qui es queda amb la custòdia del gos / Pixabay - qimono

En la llei també es deixa clar que si hi ha mort del propietari del gos, hi haurà un criteri d'adjudicació del mateix i que, en cas de violència o maltractament psicològic contra els animals també es prendran mesures igual que s'està fent amb el maltractament, abús sexual infantil i amb la violència de gènere.