Club Entender + Animales y plantas

Baladres i sis plantes verinoses més per a gats i gossos

Un gato observa unas margaritas silvestres en el campo

Un gato observa unas margaritas silvestres en el campo

Vega S. Sánchez

Tot i que és difícil precisar quants gats i gossos hi ha al món, s’estima que la xifra de felins arriba als 600 milions d’exemplars i la dels gossos, als 500 milions.

A Espanya, segons l’<strong>ANFAAC (Associació Nacional de Fabricants d’Aliments per a Animals de Companyia</strong>), hi ha més de 29 milions de mascotes. I segons aquestes dades, elaborades a partir de l’Estudi de Censos 2021 ANFAAC i Veterindustria, d’aquestsmés de 9,31 milions són gossos i gairebé 5,86 milions són gats. I malgrat aquestes altes xifres, els països de la Unió Europea del nostre entorn encara superen Espanya en quantitat de mascotes.

Anteriorment hem tractat la<strong>toxicitat </strong>que representen per als gossos alguns <strong>aliments que consumim</strong> les persones. Però hi ha plantes que representen un perill encara més gran, encara, que aquests aliments. En concret, els baladres o llorer de flor o rosa llorer, el terme científic dels quals és ‘Nerium oleander’, que es continuen trobant en vivers i, el que és pitjor, a les mitjanes d’autopistes i autovies, malgrat que la <strong>llei de medicament</strong> prohibeix vendre’ls al públic a Espanya amb finalitats medicinals. Això és a causa que la seva venda amb finalitats ornamentals no està prohibida, malgrat ser una de les plantes més verinoses del planeta.

És una de les plantes més perilloses per a les mascotes, si no la més: la totalitat dels baladres és tòxica i ingerir-ne fins a una part molt petita pot fer que els gossos o gats tinguin arrítmia i puguin arribar a morir.

No obstant, no són les úniques: hi ha desenes de plantes que poden presentar un perill per als nostres gats i gossos.

Lliris

Les plantes de la família dels lliris i les assutzenes són de les tòxiques per a gats i gossos més perilloses. Un sol mos és suficient per provocar-los vòmits, pèrdua de gana, debilitat, taquicàrdia o pols irregular. A més, són flors molt habituals als rams i als jardins. Al contrari del que passa amb altres plantes, qualsevol part –tija, fulles, flors, pistils, arrels, saba i fins i tot el pol·len– són tòxiques per a gats i gossos, i per això ni tan sols és necessari que les ingereixin per produir-los una intoxicació: n’hi ha prou de rosegar-les o llepar-se el pèl on hagi caigut pol·len de lliri. Per acabar-ho d’adobar, els gats se senten especialment atrets per aquestes plantes, així que és fàcil que acudeixin a ensumar-les.

Heura

És una planta enfiladissa que creix en interiors i en exteriors amb bastanta facilitat i rapidesa. Totes les parts de la planta són lleugerament tòxiques per als animals, menys el fruit, que és d’una toxicitat extrema. Tocar-la els pot produir irritacions a la pell o fins i tot l’aparició de butllofes i úlceres. Els símptomes després de la ingestió de l’heura poden ser vòmits, dolors estomacals, malestar general, febre i, depenent de la mida de l’animal, fins i tot pot derivar en un coma. Al tractar-se d’una planta enfiladissa molt comuna, s’ha d’anar amb compte amb les mascotes perquè no s’intoxiquin i, en cas que ho facin, portar-les ràpidament al veterinari.

Ciclamen

És una planta que no és tòxica per a tots els animals. De fet, per al porc és una menja molt apreciada, no en va es coneix com a ‘pa de porc’. Però el ciclamen, una <strong>planta que té flor tot l’any</strong> –cosa que visualment resulta molt atractiva per als animals– té entre els seus principals continguts actius una substància denominada ‘ciclamina’, que es concentra principalment en l’arrel i és altament tòxica per a humans, gossos i gats. Provoca vòmits, diarrees, trastorns gastrointestinals, malestar general i dolor abdominal, convulsions, insuficiència renal i paràlisi generalitzada. Segons la quantitat de fibres de l’arrel ingerida, l’animal pot tenir ritme cardíac irregular, pot convulsar i pot fins i tot arribar a morir.

Tulipes

Malgrat la seva bellesa i senzillesa, és altament tòxica tota, no només l’arrel o el bulb. Aquest últim és, de molt, el més tòxic per a gossos, gats i cavalls, perquè està carregat d’alcaloides i glucòsids. Els símptomes més habituals d’intoxicació per aquestes flors i plantes són vòmits, diarrees, arrítmia, dificultats respiratòries, dermatitis i inflamació dèrmica i de les mucoses.

Narcisos

Una de les flors més boniques i més utilitzades per decorar les vivendes és també una de les més tòxiques per a gossos i gats, per la qual cosa és millor evitar tenir-les a casa. Igual com passa amb les tulipes, tota la planta per si mateixa és tòxica, però una vegada més la pitjor part és al bulb, que conté alcaloides licorina i galantamina. La ingesta provoca vòmits, diarrees, arrítmia, dolor abdominal i baixada de la pressió arterial, entre altres causes greus.

Poinsettia o flor de Nadal

Malgrat que és una planta estacional, és una de les més comunes per Nadal. A més, se sol situar dins de la llar per adornar, i el seu viu color vermell fa que sigui molt desitjable per a gossos i gats domèstics. La toxicitat de la flor de Nadal resideix en els èsters diterpens derivats del forbol, flavonoides i euforbines, que té al làtex o líquid lletós del seu interior unes toxines molt irritants per a aquests animals, especialment per als felins. Si un gat o gos es menja la planta de Nadal pot tenir fatiga, tremolors, hipersalivació, vòmits, irritació d’esòfag i estómac, etcètera.

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

Al Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot allò que hi està relacionat. Aquí t’explicarem tot el relacionat amb les teves mascotes i com treure el màxim profit de les teves plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos explicant les vostres inquietuds o compartint les vostres experiències.