Més mercat i menys supermercat

Més mercat i menys supermercat

Més mercat i menys supermercat

Per comprar un producte de proximitat, els mercats locals són una opció segura. «En el meu cas, procurem portar fesols tendres nacionals perquè es nota molt la diferència en menjar-los», explica Mari Mar, propietària d’un lloc de fruites i verdures en un dels mercats locals de Madrid. «La gent jove pregunta molt pel producte de temporada i també si és d’aquí», afegeix. No obstant això, considera que, en general, cada vegada hi ha menys gent que compra en aquesta mena de mercats tradicionals, ja que «depèn molt del temps i de l’economia que tinguin».

«Intento comprar a mercats locals, sobretot, la fruita i la verdura», explica Laura, una consumidora jove que aclareix que no compra al mercat tot el que hauria de fer «per qüestions econòmiques». No obstant això, considera que aquest tipus de consum té un impacte positiu «per als agricultors de la zona, la gent que porta aquests productes al mercat, per a la nostra salut i per al medi ambient».

Per tant, la gent jove acudeix als mercats amb l’objectiu de ser més saludables i per mitigar el canvi climàtic, mentre que la gent més gran decideix comprar en aquests establiments per altres motius: «És un lloc al qual jo he vingut tota la vida», explica Delia, que valora, sobretot, «la proximitat amb la qual em tracten».

En altres casos, els consumidors acudeixen als mercats de la zona a la recerca de productes que els donin confiança: «Estic veient el que estic comprant i sé que és de bona qualitat», explica Ángeles, qui admet que, sovint, en els grans supermercats ha comprat productes que «estaven en mal estat i havia de tirar-los».

I és que les fruites, hortalisses o verdures (així com carn, en moltes ocasions) procedeixen de finques i terrenys situats als voltants. A més, el seu creixement s’ha fet sense abusar de productes químics i respectant les èpoques i temporades de cada producte.