Així funcionen els radars autònoms que arriben aquest abril a Catalunya | Vídeo

Ja es fan servir a molts països d'Europa i multen el triple de conductors que un radar fix

Un radar fix en una autopista

Un radar fix en una autopista / ARXIU

Aleix Voltà

El Servei Català de Trànsit (SCT) va anunciar fa poques setmanes que dos dels quatre radars autònoms adquirits pel Govern l'estiu passat començaran a operar a partir del proper mes d'abril, mentre que els altres dos estaran preparats abans que s'acabi l'any.

Tot i que ja tenen presència a països europeus com França, l'aplicació d'aquesta tecnologia a Catalunya serà pionera a la xarxa de carreteres espanyola.

Com funcionen els nous radars?

Els radars autònoms, creats per l'empresa Vitronic, són petits remolcs blindats equipats amb rodes i bateria suficient que permeten als operaris moure'ls fàcilment d'un lloc a un altre.

Tot i que també es poden establir en punts fixos o ser remolcats, la seva autonomia, de deu dies, és clau per 'caçar' els conductors desprevinguts ja que és imprevisible on te'ls pots trobar. A més, aquests radars disposen d'un làser de 75 metres d'abast amb el qual poden detectar infraccions en diversos carrils simultàniament.

La seva avançada tecnologia, sumada al fet de treballar connectats a Internet, explica que aquests radars serveixin per posar a França una mitjana de 14.000 multes a l'any, cinc vegades més que un radar mòbil (o el triple que un radar fix).

L'aplicació dels nous radars a Catalunya

Aquest mes d'abril dos radars autònoms començaran a operar en punts on es registri una concentració més gran d'accidents i on la velocitat sigui un factor recurrent, segons ha informat el Govern.

Segons dades de Trànsit, als llocs de Catalunya on hi ha radars, l'accidentalitat baixa de mitjana entre un 60 i un 70%.

El cost dels quatre dispositius és d'1.067.391,02 euros. En aquest preu, s'inclou el material necessari per poder operar de forma centralitzada les infraccions registrades pels radars, el funcionament dels quals estarà inclòs al sistema de cinemòmetres de l'SCT.