Un pessebre vivent amb dues Mares de Déu i sense representació de Sant Josep

Les figurants són les mares d'una nena nascuda a l'octubre a Vilavenut que no volien disfressar-se d'home

Les dues Mares de Déu participant amb els seus fills al pessebre vivent de Vilavenut

Les dues Mares de Déu participant amb els seus fills al pessebre vivent de Vilavenut / Ariadna Reche

Ariadna Reche (ACN)

Vilavenut (Pla de l'Estany) ha donat aquest divendres a les vuit del vespre el tret de sortida al tradicional pessebre vivent, que enguany arriba a la 35a edició. La peculiaritat del d'aquest 2023 és que els visitants no hi han trobat cap representació de Sant Josep, sinó la de dues Mares de Déu. Les protagonistes del canvi són l'Aina i la Tina, que el 23 d'octubre es van convertir en mares de la seva segona criatura: la Lola, que hi fa de nen Jesús. "Ens van proposar participar-hi, però cap de les dues volia disfressar-se d'home", explica l'Aina, que és filla de la localitat. La decisió ha provocat que el pessebre de Vilavenut ressoni més que mai; un fet que l'organització considera que "ha sortit una mica de mare".

Els carrers i edificis principals de Vilavenut s'han transformat aquest divendres a la nit en l'escenari d'un gran pessebre vivent, amb tots els espais preparats al detall per acollir les escenes bíbliques. A les vuit del vespre, els assistents han recorregut en bloc totes les escenes que també podran visitar-se dissabte a les set de la tarda.

Dues Mares de Déu

Enguany, entre el centenar de figurants que hi participen vestits de pastors, àngels, reis d'orient i, fins i tot, de caganer, hi destaquen dues figures femenines: les Mares de Déu. "Com que som dues dones vam dir que volíem fer-ho així i no ens van posar cap problema", explica la Tina.

Una s'ha vestit amb la tradicional túnica blava amb mocador blanc a joc i l'altra, se l'ha posat verda, coberta amb una tela lilosa. L'Aina, assegura a la cadira, ha tingut en braços la seva filla Lola, fent de nen Jesús. I també hi ha participat el seu primer fill, en Jon, que hi ha fet de pastoret acompanyat del seu avi. "Ens van oferir fer-ho fa un parell d'anys, quan va néixer el nostre fill i vam dir que no perquè el nen només tenia un mes", relata l'Aina, que diu que amb el naixement de la seva filla, els ho van tornar a proposar i els va fer "il·lusió" participar-hi finalment.

La parella insisteix a dir que la seva presència al pessebre "no és cap reivindicació" ni vol ser un precedent per altres famílies. "En cap moment hem volgut que ningú religiós se senti ofès ni canviar la tradició", afirma l'Aina. I afegeix: "Soc nascuda en aquest poble, he fet sempre el pessebre i em feia il·lusió participar-hi amb la meva família". De fet, ella ja va fer de nen Jesús al pessebre de Vilavenut l'any del seu naixement, com ara farà la seva filla.

35 anys de pessebre

Segons relata l'organització, aquest és un pessebre que "va començar el mossèn del poble fa 35 anys". "En un inici, només hi participaven infants i el nen Jesús ja era de veritat", explica la membre de la junta del pessebre, Anna Oliver, que diu que a mesura que ha anat passant el temps, "s'ha anat oferint als que han tingut criatures fer l'escena del naixement". Per això, es comença a donar el cas que "molts que fan de Sant Josep o de verge Maria, van fer de nen Jesús". Això és el que ha passat aquest divendres amb l'Aina, però no és l'única que aquest any farà de verge Maria.

Dissabte es fa una segona representació en què participarà una altra parella vinculada a Vilavenut i on sí que hi haurà Sant Josep. "El 22 ho fa una família i el 23, una altra", ha dit Oliver, que aclareix que "sí que per casualitat aquest dijous són dues dones", però insisteix a dir que tant per l'organització com pel poble "és normal".

Sobre el ressò que ha tingut fer un pessebre vivent amb dues Mares de Déu, Anna Oliver reconeix que en un principi els va "agradar", perquè "Vilavenut té cent habitants i era un reclam perquè vingués gent". Ara que ja fa més dies, considera que "ha sortit una mica de mare" perquè els han arribat a demanar accions com "fer una postal de Nadal", lluny del propòsit que asseguren que tenien.