TRIBUNA

El coneixement és arreu

Joan Vila

Joan Vila

Sovint és difícil gestionar situacions sobrevingudes com quedar-se fora d’un govern quan hi has estat els darrers anys –sense valorar-ne els motius, molt explicats–, però no puc entendre determinats articles que només es poden justificar des d’una mala gestió del dol i un ànim de desgast. Arribem així a l’objecte del meu escrit-resposta a l’article del darrer Regidor de Qualitat urbana, Via pública i Universitats, Josep Gili, sobre la idoneïtat de la regidoria de Coneixement que jo mateix lideraré. Un article innecessari a parer de qui ara té l’encomana de gestionar el món universitari a Manresa. D’una banda perquè s’argumenta que Manresa té la necessitat imperiosa de tenir una regidoria específica per a Universitats, quan les competències i el personal del consistori romandran igual. D’altra banda, perquè es proposa l’alternativa de crear un comissionat, com si es tractés d’un substitutiu, quan la funció i utilitat és diametralment diferent. La innocència del llenguatge sempre quedarà per darrera de la maldat d’ometre les coses com són.

En aquesta nova etapa de transformació al govern a Manresa hem provat de resoldre petites diferències de funcionament en benefici d’una millora en la gestió externa i interna que, sigui per voluntat o inèrcia, havien romàs estables al llarg dels últims anys. És des d’aquesta nova visió que la regidoria que encapçalo durà el nom d’Empresa, Turisme i Coneixement, àmbits tots ells amb un denominador comú: l’economia generadora de riquesa. D’aquesta manera es busca reforçar sinergies amb tots els actors productius de la ciutat per fer Manresa capital. El nou nomenclàtor de les regidories respon per tant a la voluntat integradora del govern per aixoplugar tot el teixit empresarial. El fet de canviar Indústria per Empresa te la intenció d’incloure, també, Pimes, Micropimes i persones autònomes, a banda del propi teixit industrial. El mateix passa amb Coneixement, on Universitats són pols de coneixement, innovació, talent i recerca, però no els únics. Volem reivindicar la importància de la formació professional en aquest àmbit que l’Ajuntament vehicula a través del Centre de Formació Pràctica o Eurecat.

El canvi que il·lusiona era el missatge de campanya d’Impulsem i ara ha de ser el motor d’aquest nou govern. Manresa ha de continuar desenvolupant projectes estratègics en el camp del coneixement, com la Fàbrica Nova, però també potenciant àmbits com la innovació o la formació professional per esdevenir capital en els camps del coneixement i del talent. En el projecte de millorar Manresa tothom hi ha de tenir un paper rellevant, també la gent que, amb expertesa, ha d’esdevenir partícip d’aquesta nova etapa al consistori treballant en positiu, proactivament i col·laborant a continuar excel·lint en àmbits cabdals pel desenvolupament de la Manresa que visionem pel futur.