La llengua del PSC al Congrés

Xavier Domènech

Xavier Domènech

Gràcies al pacte per elegir la mesa del Congrés dels Diputats ens han promès que s’hi podrà fer us del català de forma oficial i no només anecdòtica. La novetat arriba quaranta-cinc anys tard (tants com fa que la constitució parla d’«especial respecte i protecció»), arrossegant els peus i amb una credibilitat pendent de ser demostrada, però tot i això suposa una oportunitat que convé aprofitar. I fer-ho o renunciar-hi és a les mans dels diputats, els quaranta-vuit que el 23 de juliol foren elegits per les quatre circumscripcions catalanes, i en conjunt representen oficialment el conjunt dels ciutadans de Catalunya, sigui quina sigui la llista per la que es presentaven.

Tots ells tenen l’oportunitat de parlar en català als debats i de triar aquesta llengua en la presentació dels seus escrits. Però si només ho fan els set d’ERC i els set de JxCat, sumaran un total de catorze. Si la totalitat dels altres trenta-quatre se’n desentenen i continuen usant només el castellà amb l’argument que «así todos nos entendemos», l’opinió pública espanyola i el món en general pensaran que la nostra llengua interessa a menys d’un terç dels habitants del nostre país, ja que menys d’un terç dels seus representats al Congrés s’esforça en fer-la visible.

Com que podem imaginar quin serà el capteniment dels parlamentaris de PP i Vox, la pilota és a la teulada del PSC i els Comuns. El primer compta amb dinou diputats i el segon amb set. En total, vint-i-sis, que són més de la meitat del total. Sumats als catorze independentistes, serien quaranta.

Quaranta diputats parlant en català cada vegada que prenen la paraula es farien notar, i molt. Ningú no podria dir que la nostra llengua és cosa de quatre eixelebrats.

El PSC i els Comuns, però especialment el primer pel volum de la seva representació, tenen la capacitat de marcar la diferència. La declaració de principis del PSC parla de Catalunya com a «nació», i de la seva «llibertat nacional». Li ha arribat l’hora de retratar-se.