TRIBUNA

20è Aniversari del Clam

Valentí Oliveras

Ara fa vint anys, el 13 d’octubre del 2003, a la biblioteca Sant Valentí de Navarcles va néixer l’entitat Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles (FICNA). És un aniversari rodó que mereix un reconeixement i un record per als promotors de l’aventura cultural més gran que ha tingut el poble de Navarcles.

Seguint la petjada de l’atmosfera cultural i d’estimació pel cinema que es vivia a Navarcles en la darrera etapa del franquisme i durant la transició, un grup d’amics i amigues format per Josep Maria Carrilo (president), Valentí Oliveras (director), Conxita Gamisans (secretària), juntament amb Ramon Grané, Jesús Fernández, Dolors Rosell, Aleix Soler, Irene Tarrés, Josep Abancó, Àuria Grané, Pere Carrera, Llorenç Ferrer, Eva Bozzo, Sònia Cruz, Manel Domene, Ramon Fonts, Roger Fonts, Cristina Palau, Gemma Domene, Dèlia Serra, David Martínez, Marc Martínez, Joan Casòliba, Aitor De Haro, Pep Gordi, Julià Rosado, Olga Guerrero, Jaume Estrada, Ismael Diaz, Joan Fàbregas, Dolors Font i Xavier Solé, van iniciar un projecte engrescador, ple d’incerteses i reptes, però amb moltíssima il·lusió.

El Festival Internacional de Cinema Solidari Clam, ara Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, va iniciar el seu camí en un context social molt complex, unes setmanes després de l’atemptat terrorista de l’11-M a Madrid. Les primeres imatges del festival van ser un homenatge a les víctimes de l’atemptat, amb una xerrada i la projecció de la pel·lícula La pelota vasca, de Julio Medem.

El festival tenia una durada de tres caps de setmana, amb un eix temàtic diferent cada setmana, que més tard va passar a dos. De bracet amb l’Associació Araguaia es va crear el premi Pere Casaldàliga per homenatjar els valors que defensava el bisbe català. A l’acte de clausura de la primera edició vam tenir la presidenta de l’Academia Española de Cine, Mercè Sampietro, i Paco Escribano, director de la sèrie sobre el bisbe Pere Casaldàliga.

Durant les primeres edicions del festival van passar pel certamen persones com Arcadi Oliveres, Antoni Segura, Emma Vilarasau, Assumpció Balaguer, Pasqual Maragall, Mònica Terribas i els premis Nobel Adolfo Pérez Esquivel i José Saramago. El Clam va reconèixer també Miquel Porter Moix, Llorenç Soler, Ventura Pons, Maria del Mar Bonet, Elias Querejeta, Patricio Guzmán i José María Nunes, noms destacats entre una gran llista de convidats extraordinaris, de desenes d’actors i actrius i directors de primera fila que ens van fer costat a l’hora de mostrar el seu talent, per parlar de pau, solidaritat, drets humans i denunciar les desigualtats i les injustícies.

Organitzar el Clam va ser una gran aventura de gent voluntària que estimava el cinema de qualitat i compromès (col·laboradors, convidats, jurats...) que, juntament amb l’Ajuntament de Navarcles, Diputació de Barcelona, Departament de Cultura de la Generalitat, Fesmana, Caixa de Manresa, Fundació Mútua Manresana, Regió7, TV Manresa, Ràdio Manresa i diversos anunciants, ho van fer possible, i van situar Navarcles i el Festival en el calendari cultural del país.

És per això que crec que aquest és un bon moment per recordar-los i agrair-los el seu treball durant aquella primera edició, bressol del festival, però que faig extensiu a les persones que han continuat el projecte amb la mateixa empenta i il·lusió durant aquestes dues dècades.

Afortunadament, aquella llavor que es va plantar el 2003 encara continua arrelant amb força, gràcies a la implicació de més municipis de la comarca, com Manresa i Sant Fruitós. Esperem que aquesta nova etapa amb el president Jesús Fernández al capdavant i amb els nous col·laboradors i voluntaris sigui profitosa per als aficionats al cinema de les nostres comarques, i, sobretot, sense oblidar els valors, la mirada social i reivindicativa que l’han fet créixer. Moltes gràcies als companys i companyes d’aquest viatge. Llarga vida al Clam, visca el Clam!