Pits incipients

Sílvia Cóppulo

Sílvia Cóppulo

T’agrada? Què notes? Jo tenia 12 anys. El nòvio de la cosina d’una cosina. Ni tan sols recordo el seu nom. No l’havia vist abans, no el vaig veure després. Dinar familiar per anunciar el seu casament. I al terme, mentre les nenes corríem entre rialles per les habitacions, em va apartar del grup i em va començar a acariciar per sota de la roba. Em recordo en silenci, congelada, sense poder moure’m ni parlar. Per sort, de sobte em van cridar per jugar i en vaig poder escapar. I, després, aquesta immensa culpa que m’omplia el cor de preadolescent. Mai ho vaig explicar. Què és l’amor? Això del sexe deu ser fastigós, em deia. Els homes són perillosos.

Com a periodista, he entrevistat dones que, més enllà d’uns tocaments normals, han sigut violades durant anys pel seu pare, el seu avi, un amic de la família... Infàncies trencades, sentiments trobats, moltes sessions de teràpia i d’esforç de superació per desactivar la posició de víctima ancorada al cervell. Per poder viure estimant-se a si mateixes, vinculant-se amb afeccions segures i amoroses.

El 50% de les violències sexuals es produeixen en l’àmbit familiar, conclou l’estudi presentat ara per la Unitat d’Atenció a les Violències cap a la Infància i l’Adolescència de l’Hospital de la Vall d’Hebron. Cal empoderar les nenes i educar els nens, recomana. La investigació està en línia amb la del Defensor del Poble sobre pederàstia, que indica que l’11,7% de la població espanyola ha patit abusos sexuals en la infància i un 1,3% en l’àmbit religiós, cosa que revela la xifra de 440.000 persones abusades per clergues o monges.

S’enfada el president de la CEE i arquebisbe de Barcelona, el cardenal Juan José Omella. Rebutja la magnitud de la dada i assenyala un i tu més, referint-se a la família. Permeti’m, monsenyor: això ni atenua el delicte, ni per descomptat eximeix de responsabilitat els religiosos abusadors, ni l’Església. Just el contrari: si són pastors d’ànimes, esforcin-se per tal que alguns no violin les seves ovelles. I un altre dia li parlaré de sor Cecilia. De com palpava si els nostres sostenidors s’acoblaven bé a uns pits incipients de dona.