TRIBUNA

Governança a Manresa i el Bages

Mariona Homs Alsina

Mariona Homs Alsina

Conèixer el país i tenir l’oportunitat de veure altres estils a l’hora d’exercir poder territorial és molt interessant. De vegades se’ns diu que no fem prou pressió a Barcelona, o que Manresa no ha estat prou escoltada o prou ben tractada per les institucions del país i de l’Estat al llarg dels anys. Hi ha moltes causes que expliquen aquest fet, però sí que és cert que el comportament grupal del manresanisme o el fer bagenc no han estat prou sòlids i compactes per fer sentir la nostra veu. Digueu-ho als vigatans o als garrotxins, que quan apareixen a les institucions ho fan en bloc perquè saben molt bé el que s’hi juguen.

Segurament un dels factors clau d’aquest fet és la manca de governança estratègica. Som un territori que ha destinat molt temps i molts esforços a parlar sobre el que hem de fer, i no tant a parlar de com ho hem de fer i, sobretot, amb qui comptem per poder aconseguir-ho.

La definició de governança és l’organització estratègica d’empreses, administracions i entitats, o sigui, d’un conjunt d’actors independents per treballar de manera col·laborativa, complementant les seves competències, coordinant els seus esforços i sumant els seus recursos. És a dir, construint un nosaltres.

Nosaltres, els de Manresa, o nosaltres, els bagencs, hauríem d’aconseguir invertir el doble de temps a mirar-nos les coincidències que les diferències. El doble de temps a parlar del que volem fer i no del que no volem fer. I el doble de temps a organitzar-nos estratègicament per ser més forts per aconseguir-ho.

Perquè podrem marcar la diferència si col·laborem de forma estable i organitzada. Ho hem vist amb el PECT BAGESS, que és un projecte compartit entre Althaia, Ampans, Sant Andreu Salut, l’ICS, UManresa i l’Ajuntament de Manresa. Hem estat compartint coneixement i bones pràctiques, però sobretot treballant conjuntament les palanques que ens han de permetre fer un salt de futur que ens hem trobat. I hem après a treballar plegats amb un interès comú: el territori i la seva gent.

I hem estat escoltats. Ai las! El Govern de la Generalitat ha considerat Manresa territori pilot de l’agència integrada social i sanitària i com un dels tres referents de país d’agenda compartida territorial, que vol dir bàsicament que se’ns considera un grup estable amb governança suficient per cercar finançament i recursos, per entomar projectes compartits com a referents en salut i social del país.

Això ja ens ha permès, fins avui, crear un Observatori de la Dependència i la Cronicitat del Bages impulsat per Sant Andreu Salut; fer un projecte de millora de la coordinació entre el CAP i les treballadores familiars per atendre abans i millor als domicilis; augmentar la monitorització de les persones grans que viuen soles mitjançant tecnologia en un projecte conjunt de l’Ajuntament de Manresa, Sant Andreu Salut, Althaia i ICS Catalunya central; disposar d’una aplicació creada per Ampans perquè les persones amb discapacitat i/o dependència siguin més autònomes; o oferir una eina de comunicació creada per Althaia i Eurecat que monitoritza els exercicis físics que ha prescrit el fisioterapeuta, permet als pacients comunicar-se a través d’un xat amb l’equip mèdic, recorda la medicació i les visites mèdiques programades i fa recomanacions a mida sobre salut i benestar basades en la intel·ligència artificial.

Si hem aconseguit això en dos anys de treballar estratègia i aliança compartida, i a dia d’avui tenim més ganes que mai de treballar plegats, què podem aconseguir si ho estenem a altres actors i a altres governances? Des de l’Ajuntament liderem aquest projecte pioner i capdavanter, i estem absolutament convençuts que cal impulsar-lo. Perquè treballar plegats amb els grans actius de ciutat i de territori és la millor manera d’afrontar el futur.