Manresa, ciutat «terrible»

Xavier Domènech

Xavier Domènech

Juliana Canet i Roger Carandell, comunicadors audiovisuals amb programa a la ràdio pública de la Generalitat, han aconseguit irritar un munt de gent amb un rànquing dels municipis més lletjos de Catalunya difós a través de TikTok. Com que no s’han tallat gaire a l’hora d’afegir noms, l’emprenyada ha sigut extensa: Figueres, Manlleu, Martorell, Tortosa... i Manresa, a la que van titllar de «terrible» abans d’advertir: «Hi ha molta passa de clamídia», una malaltia bacteriana de transmissió sexual. «Protegiu-vos», deia la Canet. No consta que Salut hagi advertit de cap epidèmia.

Si et mires el vídeo sospites que aquest parell estan de conya, fan comèdia, aparenten ser terribles per passar l’estona i provocar alguns somriures. Però les intencions topen amb dos problemes. Un, que el caràcter paròdic del discurs no està gens senyalitzat. Fan d’ells mateixos i s’expressen com sempre, i això t’inclina a pensar que es creuen el que diuen. L’altre, que les xarxes no admeten la ironia; tot el que diguis o escriguis s’entendrà en termes d’ofensa, prescindint del context a l’hora d’escampar la queixa i la indignació. Allò de «al revés t’ho dic perquè ho entenguis» és massa complicat per al frenesí digital.

Dit això, cal afegir una consideració important: Juliana, Roger, heu de saber que de Manresa només en podem parlar malament els manresans. I el mateix passa amb Figueres, Manlleu o Martorell, i els seus habitants. És com els acudits sobre negres, jueus o catalans: són intolerables excepte quan els explica un negre, un jueu o un català, respectivament. En boca de qualsevol altre seran titllats de racisme. Aquest diari pot fer editorials lamentant-se que Manresa és lletja, envellida i mal cuidada, i les entitats i els polítics de la ciutat se’n poden queixar tot reclamant solucions, però ho faran amb una legitimitat que permet criticar la pròpia casa.

Dels meus només en malparlo jo, i tu, si vols, malparla dels teus. Segur que de material no te’n faltarà.