Opinió

Contra qui jugarà el Barça en el futur immediat?

El model de propietat social de FC Barcelona és una anomalia preciosa, però està en perill

El porter de l'Atlètic de Madrid encaixa el tercer gol en el darrer partit de Lliga disputat pel Barça

El porter de l'Atlètic de Madrid encaixa el tercer gol en el darrer partit de Lliga disputat pel Barça / Juanjo Martín/EFE

Aquests dies s’ha sabut que el fons d’inversió nord-americà Bright Path Sports Partners ha comprat el 40% de les accions de l’Ipswich Town per 122 milions d’euros. Aquest històric del futbol anglès milita a la Championship, la segona divisió. N’ocupa la tercera posició a un punt de l’ascens directe. Si l’aconsegueix, el club es garantirà un ingrés mínim de 121 milions en concepte de drets federatius.

El 50% de les accions de l’Ipswich Town pertanyen a la també nord-americana ORG, una entitat que gestiona el sistema de jubilació del personal de la Seguretat Pública d’Arizona. I és clar, la pregunta que se m’acut és quin interès futbolístic pot tenir un fons de pensions semblants per invertir en un club anglès que malda per tornar a la primera divisió? La resposta és clara: d’interès futbolístic, cap ni un.

I, tanmateix, d'uns anys ençà, aquest tipus de notícies són del tot habituals. Com ho són també les que expliquen que un determinat club, a pesar d’haver augmentat la seva facturació anual en un percentatge de dos dígits, no ha pogut evitar tenir pèrdues un altre exercici més. Amb la qual cosa, la conclusió a què cal arribar és que no hi ha cap interès futbolístic al darrere d’aquestes inversions. Només hi ha especulació financera

Aquest és el present i el futur immediat en què ha de competir el FC Barcelona. El seu model de propietat social és una anomalia preciosa. Però que està clarament en perill quan l’objectiu és mantenir-se competitiu en el primer nivell en un context en què el futbol, vol dir els seus clubs, els seus jugadors i els seus campionats, s’han convertit en un producte especulatiu d’una magnitud barroera i colossal.