Picadures d’animals: els perills ocults d’una jornada a la platja

Saber com actuar després de patir una picadura d’algun animal pot minimitzar els seus afectes

Al mar hi ha perills que ens poden arruïnar un dia festiu

Al mar hi ha perills que ens poden arruïnar un dia festiu / Freepik

Redacció

Al mar existeixen una gran varietat d’animals els quals viuen en zones que els banyistes acostumen a envair durant les seves vacances, per la qual cosa és habitual que apareguin picadures com les de la medusa, la raja o els peixos aranya, entre molts altres. Picadures que poden arribar a ser molt molestes, pel que esdevé imprescindible prevenir-les o, en cas que succeeixin, tractar-les adequadament per minimitzar el dolor. L’aigua de mar, per exemple, és una bona aliada en cas de picadura.

En la gran majoria dels casos, les picadures d’aquests animals són accidentals i no atacs directes. En aquest sentit, el més important és la prevenció, és a dir, evitar tocar els animals de forma voluntària, així com deixar de banyar-se en cas d’aparició inesperada. En aquest sentit, entre les recomanacions per minimitzar el mal en cas de patir aquest tipus de lesions, el Grup Ajuda Animal SEMES, de la Societat Espanyola de Medicina d’Urgències i Emergències, explica que cal assegurar a la víctima fora de l’aigua i acudir als serveis de socorrisme. "Ells són un gran aliat perquè el personal té experiència en el tractament de les picadures i coneix la fauna local", diu la doctora Beatriz Rodríguez, metgessa, veterinària i coordinadora del grup.

Què podem fer nosaltres?

D’altra banda, si els serveis de socorrisme no estan presents i és inevitable actuar per minimitzar el dany, un bon primer pas és netejar la zona amb aigua de mar o amb vinagre diluït al 50%. "És també important retirar els cossos estranys, com els tentacles o espines, amb pinces o qualsevol altre objecte, tot i que no hem de manipular-los directament perquè podem empitjorar la lesió. De la mateixa manera, evitarem el gratat directe i aplicarem fred local indirecte sense fregar, mitjançant per exemple gel en un drap", argumenta Rodríguez.

És important, afegeix la doctora Rodríguez, saber que es desaconsella el rentat amb aigua dolça, les vendes compressives o la succió directa. "En un segon moment, i sempre sota supervisió mèdica, es poden prendre analgèsics i antihistamínics o aplicar cremes per l’alleujament dels símptomes, així com la vacunació antitetànitca en cas que estigués indicada".

La fauna que hem de vigilar

Sobre els animals amb els quals hem de tenir més cura, sobretot als mars i costes de la geografia catalana i espanyola, sens dubte la protagonista absoluta és la medusa. No només és l’animal que més sovint pot provocar lesions, sinó que és la causant del 60% de les incidències que es produeixen a les costes. A més, s’ha de tenir en compte que l’escalfament global i, per tant, l’increment de la temperatura dels nostres mars, ha provocat un augment relatiu de la seva presència i de les espècies. "Les meduses piquen amb els seus tentacles, que és on emmagatzemen la seva toxina. Per tant, si hem de manipular-la de forma indispensable, hem de fer-ho pel cos", afirma la doctora Rodríguez. En qualsevol cas, el més indicat és evitar el bany.

Tanmateix, s’ha de tenir molta cura amb la raja i el peix aranya o peix escorpí, que "acostumen a estar enterrats sota la sorra". En cas de picadura, s’ha de retirar el cos estrany i introduir la zona afectada en aigua calenta entre 60-90 minuts per neutralitzar la seva toxina, a més de valorar l’estat vacunal del pacient pel seu efecte potencial tetanigen.

Altres animals potencialment perillosos són l’eriçó de mar, que acostumen a estar adherits a les roques o al fons marí i ens poden clavar les seves pues o, a les costes andaluses, la raja elèctrica, que pot generar descàrregues potencialment perilloses, tot i que no acostumen a ser mortals.