Segurament fas això per conservar el menjar que t'ha sobrat... però alerta que pot ser perillós

Guardar els aliments d'aquesta forma és un error i pot posar en risc la teva salut

Una persona embolica un paquet amb paper d'alumini

Una persona embolica un paquet amb paper d'alumini / Agències

Redacció

Guardar les sobres del que mengem és una pràctica que amb el pas dels anys hem anat integrant a la nostra rutina. S'ha acabat desaprofitar les sobres. I arran d'això, el paper d'alumini s'ha convertit en un producte imprescindible en qualsevol cuina. No només per la seva utilitat a l'hora de conservar els aliments oberts, que potser és el seu ús més estès, sinó perquè es tracta d'un material que s'adapta a moltes funcions diferents i pot convertir-se en una bona solució davant els imprevistos del dia a dia.

De tota manera, tapar els aliments amb aquest element per conservar-los durant més temps a la nevera pot arribar a ser un error. I és que un estudi publicat a la revista americana Reader’s Digest ha revelat que aquesta pràctica, tan habitual, és un greu error, ja que podria posar en risc la nostra salut. La realitat és que el paper plata ha estat creat per cuinar el menjar al forn i no per emmagatzemar els aliments.

Per què no s'ha d'embolicar el menjar amb paper d'alumini

Encara que és una pràctica molt estesa, la utilització del paper d'alumini per guardar les sobres en la nevera podria ser un complet error. I la clau està en els bacteris i en què la conservació idònia s'aconsegueix en segellar bé els aliments.

La raó principal és que, quan s'embolica un plat de menjar amb paper alumini, aquest no queda segellat hermèticament. Això provoca que el menjar quedi exposat a l'aire d'alguna manera, fet que els bacteris aprofiten per a prosperar i multiplicar-se.

Aquests microorganismes, en desenvolupar-se amb major rapidesa, generen bacteris tòxics capaços de provocar-nos una intoxicació alimentària. En concret, produeixen toxines que no es destrueixen en passar per altes temperatures de cocció.

Com conservar adequadament els aliments

"Quan hi ha aire present, els bacteris tenen l'oportunitat de desenvolupar-se més ràpid", assegura la dietista Lindsay Malone a Reader's Digest. "El paper d'alumini deixa passar l'aire així que necessites bons recipients si vols aïllar degudament el menjar. En cas contrari, les sobres es fan malbé i pots consumir aquestes toxines", afegeix.

Aquesta experta recomana que no utilitzis el paper d'alumini per a tapar menjar ja cuinat. Com a alternativa, t'ofereix aquests consells:

  • Utilitza recipients o tuppers totalment hermètics per a accelerar el procés de refredament i impedir que els bacteris s'apoderin del teu menjar.
  • Assegura't de posar les sobres a la nevera abans de les dues hores; és el temps de marge abans que els bacteris creixin. La carn i els productes lactis són especialment propicis per al creixement bacterià.
  • Llança sense miraments qualsevol sobra que hagi estat més de dues hores exposada a temperatura ambient.
  • Ves amb compte i no posis a la nevera aliments que no han de congelar-se.